Fredrik har landat i Stockholm och tar emot på Berns. När han får syn på oss i lobbyn brister han ut i ett leende som är bredare än Jokerns i Batman och kommer emot oss på långa ben med sin älskling i handen. Jag syftar givetvis på hans Blackberry som sitter som fastvuxen i näven samtidigt som han kramar om mig, ger mig en puss på munnen och förklarar sig inför mitt sällskap, QX:s husfotograf Peter Knutson:

– Ja du får ursäkta att jag pussar henne först, men Magda och jag har en historia.

Första gången jag intervjuade honom var i NYC i maj. Fredrik kom och hämtade mig i sin Porsche Cayenne och körde runt mig på Manhattan. Vi kollade in ett av hans fastighetsprojekt, besökte mäklarkontoret i Chelsea, tog en kort promenad där han hann med att både spana in en kille och ta mig på bröstet. Sedan käkade vi lunch och Fredrik åt från min tallrik utan att fråga först – det var ju han som betalade. Men mest av allt pratade vi. Eller vänta: Fredrik pratade. Själv hade jag fullt upp med att hinna lyssna.

Och likadant är det i dag.

– Jag jobbade på planet från New York och sov inget. Landade onsdag morgon och har haft möten sedan dess.
Nu är det fredag lunch och Fredrik påminner om en storrasig hundvalp – som något överenergiskt som tar all plats och tittar på en med oskyldiga ögon – och i speedat tempo börjar han berätta om sin vecka:

Dagens industri var här innan och gjorde en intervju och jag har haft fullt upp med att träffa de framtida styrelseledamöterna och investerarna.
– Jag och min vd Niklas Berntzon (listad av DI som Sveriges bästa säljare 2005) har träffat tolv av Stockholms 20 bästa mäklare. Vi kommer anställa från den absoluta toppen och erbjuda dem högre arvodessplittar och utbildning i New York.
– I morgon ska vi plåta en villa ute på Elfvik på Lidingö. Vårt pris är 37,5 miljoner kronor, det är rekord för Elfvik. Otroligt vacker sjötomt och en av de bästa renoveringarna jag någonsin sett, även i New York. Sedan har vi har fått in en vindsvåning intill Tegnerlunden gjuten i 16 ton betong som vi kommer lägga ut för 14 miljoner.

Det Fredrik pratar om är ett par objekt som hans nystartade mäkleri, Eklund Stockholm New York, ska sälja. De första rekordkunderna har alltså redan börjat trilla in, trots att allt som skrivits om hans business hittills har varit obekräftade rykten. Precis som det rykte som Daily News och Aftonbladet skrev om att Fredrik visat ett hus for Ben Stiller.
– Ja, det var innan jag åkte hit. Jag visste bara att han skulle komma, sen steg Kate Winslet ur en bil också.
Var hon vacker?
– Ja, hon hade väldigt lite smink och var jättefin, men grejen är att det här huset kostar drygt 100 miljoner kronor och det är ju en stor affär, även för mig. Var ska vi plåta?

Peter och jag snackar ihop oss om bilderna vi ska ta. Jag frågar Fredrik hur lång tid vi har på oss. Han slänger en blick på sin Rolex och svarar:
– Exakt 23 minuter från och med nu. Men vi kan snacka samtidigt va?

Vi bär ut en röd fotölj från restaurangen och placerar Fredrik i den så att han sitter med ryggen mot Nybrokajen. Sedan börjar Peter knäppa av bilder samtidigt som jag håller blixten och börjar intervjua. Jag tänker att vi borde ta allt från början men medan jag tyst undrar om ADHD kanske smittar och om jag i så fall har drabbats av en akut släng hör mig själv fråga hur det går med kärleken.
– Det går väl inte så bra, svarar Fredrik och slår ner blicken.
– Men nej. Nu blir det dåliga bilder! utbrister Peter.
– Förlåt men det var hon som precis frågade mig fel sak. Du får ju inte fråga mig om sånt nu när jag ska se glad ut!

Fredrik Eklund gillar att jobba

Ok vi byter ämne. Varför Stockholm, du har väl aldrig gillat Sverige?
– Det är nog en åldersgrej. Jag saknar mamma och pappa och brorsan och hans barn, som växer upp alldeles för snabbt. Jag har varit i New York i sju år nu, och det senaste året har jag börjat längta hem en del. Men sedan finns också något i min mage som säger mig att det här företaget kommer gå väldigt bra. Det kommer bli ett überexklusivt internationellt mäkleri som aldrig funnits här och som behövs!

Men Fredrik flyttar inte hit. Han kommer bo kvar i NYC och fortsätta jobba som vd och fastighetsmäklare på Core. Mäkleriet i Stockholm ska han driva parallellt. Han planerar att köpa en lägenhet, ”har inte bestämt var än”, och pendla hit ett par gånger i månaden. När jag frågar vad som skulle få honom att flytta permanent gör han något väldigt icke Fredrik Eklundskt och blir nästan tyst ett par sekunder innan han tveksamt svarar:
– Vet inte…? Kärlek?

Just nu måste en eventuell sådan konkurrera om uppmärksamheten med Fredriks företag. När jag frågar honom om affärsidén börjar han rabbla procentsatser och utropspriser och förklarar skillnaderna mellan svenska och amerikanska mäklare lika passionerat som när en nykär berättar om sin älskare. Av det jag hinner snappa upp fattar jag att Fredrik ska börja sälja i Stockholm på samma sätt som han har gjort i New York. Han kritiserar det svenska fastighetsmäklarsystemet och vill ta hit det amerikanska, men betonar att det finns en hel del skillnader med den svenska mäklarlagen som gör marknaderna fundamentalt olika.

– I Sverige går man ut med ett lågt utropspris, sedan trissas priserna upp på visningen och efter det ska affären avslutas så fort som möjligt. Allt verkar bygga på att mäklaren ska tjäna mest möjliga pengar på kortast tid. Budgivningarna är slutna vilket inte ens är lagligt i New York och köparen tar sitt kanske livs största finansiella beslut på bara någon veckas tid. Utan hjälp eller mäklarrepresentant.

Fredrik är van att jobba på ett helt annat sätt.
– Utomlands jobbar mäklarna mycket hårdare för sitt arvode och försäljningarna tar mycket längre tid. Den som köper har ofta givit en egen mäklare exklusivt uppdraget att hjälpa till att leta efter det perfekta objektet under allt från två till tolv månader, och man letar överallt. Kollar sajter som Hemnet, ringer på objekt som inte finns på marknaden ännu och samarbetar med andra mäklarfirmor. Så gör man inte här, Svensk Fastighetsförmedling ringer inte Skeppsholmen när det kommer in en kund som vill ha en villa på Lidingö.

Men så kommer du jobba?
– Yes! Och då har jag inte bara tillgång till mina egna objekt, utan till hela marknaden!
Fredrik blixtrar av ett leende mot Peters kamera, och fortsätter:
– Det svenska systemet gör att många köpare känner sig illa till mods. Det vet ju alla om: att köpa lägenhet i Stockholm är en process som många kan känna missnöje med. Vi kommer gå ut högre i utropspriset och jobba hårdare för att komma så nära utropspriset som möjligt istället för att ha lockpriser som drar massa folk. Som bekant behövs bara en köpare till varje objekt.

Eklund Stockholm New York ska göra det genom att rikta in sig på lyxsegmentet och den internationella marknaden. Fredrik kommer använda sig av sina kontakter i allt från New York, London och Paris till Hongkong, Shanghai och Dubai.
– Om vi får in ett toppdyrt objekt kommer vi börja med att söka köpare internationellt. Det finns många utländska investerare som är intresserade av Sverige eftersom Stockholmspriserna har varit förhållandevis låga.

Men mäkleriet kommer inte enbart sälja dyra lyxobjekt.
– Jag tar alla objekt där jag kan bidra med något. Det kan vara att sätta något slags rekord, totalpriset, kvadratmeterpriset, en rekordfin renovering, en speciell utsikt eller något annat.

Här pausar Fredrik ett tag, fokuserar på kameran och intar några rekorderliga poser. Sedan tittar han upp på mig och säger:
– Vet du vad min dröm är?
Jag svarar nej och börjar genast fundera över vad det kan vara. Hitta en svensk kille, skaffa egna barn…
– Att det står i artikeln med stora svarta bokstäver att jag vill att varje bög och flata som ska sälja sin lägenhet kommer till mig! För det är precis vad jag vill!

Med det sagt packar vi ihop kamerautrustningen och går tillbaka till Berns. När vi kommer in i lobbyn kliver Fredrik vidare in i restaurangen för att påbörja nästa möte. Vi har dragit ut på tiden – vi höll inte 23 minuter och det andra mötet får vänta. Han slår sig ner vid ett bord, kollar sin Blackberry som ständigt pushar nya mail och textmeddelanden som han svarar snabbt och kortfattat på. Sedan ser han sig plötsligt omkring, slår ut med händerna och utbrister:
– Titta! Det är så jävla vackert här. Jag fick tårar i ögonen när jag satt här och åt frukost i morse!

Att Fredrik Eklund skulle sitta i Sverige och berömma Stockholm kändes helt otänkbart när jag träffade honom för ett halvår sedan i NYC. Han var som en livs levande del av staden och det tedde sig lika självklart att han skulle fortsätta springa runt på Manhattan som att Frihetsgudinnan skulle stå kvar på Liberty Island. Där smälte han in, här sticker han ut. Han medger själv att det är ett tvärt kast:
– Jag var så frustrerad över Sverige när jag bodde här och jag var verkligen glad att komma härifrån, så det är väldigt ironiskt att jag kommer tillbaka. Men nu känner jag mig hemma här. Och i New York – är det möjligt på samma gång?

I dag är det i alla fall Stockholm som gäller. Fredrik ska avsluta arbetsdagen för att sedan gå på After Dark– premiären. När vi säger hejdå sitter han kvar i sin stol och tittar upp på mig samtidigt som han lägger sina händer på mina lår och klämmer till.
– Men vilken kropp du har! Tänk om jag var flata… Eller nej, tänk om jag var straight och bodde här bland alla dessa vackra kvinnor… Där har du svaret på det du frågade tidigare! Om jag var straight – då skulle jag flytta hit!

Fredrik Eklund gillar att jobba

Ålder: 32

Yrke: Styrelseordförande Eklund Stockholm New York

Civilstånd: Singel

Är mest stolt över: Min familj

Är mest missnöjd med: Att en av mina hundar vägrar bli helt rumsren

Är rädd för: Att växa upp för fort

Går igång på: Kontraster

Något jag vill göra i mitt liv som jag ännu inte har gjort: Ha barn

Det bästa med Stockholm: Människorna

Det sämsta med Stockholm: Vintern

Därför ska mitt mäkleri sälja din lägenhet: För att du gillar förändring