Björn flyttade från Karlstad till Stockholm när han var 18 år. Han var homosexuell och inredningsintresserad, småstaden var alldeles för liten och flytten till Stockholm var given.
Björn började arbeta i en inredningsbutik som hette House där han fick utlopp för sitt stora inredningsintresse. Efter ett par år som anställd kände han mer och mer att det var dags att starta eget. Att öppna egen butik hade under en längre tid varit en dröm. Med de leverantörer och olika kontakter inom inredningsbranschen hade han skaffat sig under årens lopp kändes det nu möjligt.
En morgon när han satt och läste DN såg han en annons, den gamla bokhandeln i ABF-huset på Sveavägen sökte ny hyresgäst. Samma morgon stod Björn och Barbro, en kollega på House, i butikslokalen. Den låg mitt i stan, mycket folk passerade utanför, lokalen var i två plan och det fanns gott om skyltfönster. Stället och läget var perfekt! Tillsammans startade de så butiken Posh living år 2001.
– Det var en ren lyckträff, vi som bara skulle titta på lokalen, berättar Björn.

Inköpen skulle ske med magkänsla utan att ge avkall på det kommersiella. Det skulle vara moderna möbler och accessoarer med en känsla av bohemian chic blandat med industrimöbler.
Björn älskar att resa och bo på hotell. Under sina resor hittar han motivation och inspiration från caféer, hotellrum och lounger. Inredningsguruerna Christian Liaiagre och Catherine Memmi är favoriterna.
Var färg har sin plats, men ljusblått är färgen som Björn gillar minst av alla. Den funkar bra på kläder men inte inom inredning. Caffelattefärgen är heller ingen favorit.
– En blaskig ickefärg om man får säga så, i ett “caffelatteland” som Sverige.
Vilken är eller har varit er storsäljare sedan ni öppnade?
– Hm, svårt att välja en speciell sak, men vi är väldigt bra på förvaring och på stoppade möbler som soffor.
Björn är entreprenören och Barbro förvaltaren. I efterhand har det visat sig att de blev perfekta parhästar, som arbetar bra tillsammans. Vissa leverantörer tror till och med att vi är herr och fru. ”Björn, vad tycker din fru om det här?” frågar de ibland, berättar Björn och skrattar. Själv är han sambo sedan ett år tillbaka.
– Vi har exakt samma smak (skrattar). Och visst har jag en hel del möbler från butiken.
Posh Living heter butiken, hur posh lever du själv?
– Haha, jadu. Jag vet inte varför vi heter Posh, vi ligger ju i ABF-huset som är allt annat än posh, men jag kan väl säga att jag lever gott, men inte så posh.
Vad bör man tänka på om man själv vill öppna en inrednngsbutik?
– En bra samarbetspartner, ett bra bollplank, säkra leverantörer, kunskap inom branschen och tillgång till extrapersonal, tycker Björn.
Vad han inte förstod var hur mycket arbete det skulle innebära att vara egen företagare.
– De första åren arbetade jag alltid sju dagar i veckan. Det var tufft många gånger, men jag ångrar inget.
Har ni många gaypar i kundkretsen?
– Ja, det får jag nog säga att vi har. Homosar är ju oftast väldigt inredningsintresserade så visst är det många gaypar som kommer hit.
Händer det att kunderna flörtat med dig eller att du flörtat med dem?
– (skrattar) Ja, det har väl hänt.


Per Wennberg skriver Hus, Hem och Homo för tidningen QX och arbetar på Sköna Hem