Jeannot Brutalis

På lördag arrangeras en Blitz-fest på Kolingsborg. Succén under sommarens Pride-festival skall återupprepas genom ett samarbete med Post-Op och Libra/Kolingsborg.
Förutom fyra våningar av mingel, fest och dans har arrangören Jean Skarstedt tagit in den franske undergrounddesignern Jeannot Brutalis. Googlar man på hans namn dyker inget upp, vilket Jean Skarstedt förklarar med att han just alltid arbetat underground.
– Visningen blir hans första stora i Sverige, säger Skarstedt till QX.
JB visar sin vårkollektion 2010 under temat Le Cheval Blanc – Pestilence, eller på svenska översatt till ”den bleka färgen/hästen – pesten.”

Kostymskiss

– Det kommer att bli en ganska så ovanlig visning för Stockholm, säger Jean Skarstedt. Det blir en exceptionell upplevelse med 18 modeller som skall gå.
– Det är intressant eftersom visningen är inspirerad av ”pesten” vilket gör den till lite av en tidsspegel, fortsätter Skarstedt. Från skisserna jag sett så blir det väldigt roligt och speciellt.
– Varför är det så hemligt med visningen?
– Det handlar om att ta modet från märkena, förklarar Skarstedt. Därför är allt så hemligt.
– Idag sys ofta en tröja idag i Indien, fortsätter han om idén bakom Brutalis modevisning. Samma tröja säljs antingen i biligaste butiken utan logga för 25 kronor eller med en logga för mångdubbla priset. Därmed har plagget underordnats loggan.
Och han fortsätter
– Loggan har blivit mer viktig än kläderna. Identiteten har blivit synonym med en logga och visningen som görs känns som en protest mot detta, avslutar han och beskriver visningen som förutom en fantastisk haute couture-visning även ett statement och en uppmaning till att fixa sina egna kläder och designa sin egna outfit.

Innan och efter visningen blir det dans på stora golvet, i Panoramabaren och i källaren där dresscoden är ”less is more”.


Förköpsbiljett till fest och visning för 100 kr köps på Torget, Dieselbutiken och Side Track och dessutom någon dags till via QX Shop (stängs tidigare på grund av postgången…)