Efter några turer till Paris och långa samtal med Prestige har Jean Pierre Barda plockat fram fyra relativt billiga bågar till baskollektionen Prestige by Barda AccessorEyes: ett par fyrkantiga, ett par runda, ett par pilot och ett par vintage. Den sistnämnda menar Jean-Pierre passar perfekt till höstens mode som han beskriver som tungt och klassiskt manligt.

– Jag har tänkt på samma sätt som med solglasögonen och försökt hitta former som funkar för många, men som ser olika ut på alla. Min favorit är just vintagebågen, som är en direkt replika av en 40-talsbåge som jag hittade. Den är cool att blanda med andra stilar än det som förväntas, även om den kanske passar bäst till en tung arbetsskjorta.

Är det inte fåfängt att köpa glasögon när man inte har synfel?
– Absolut, men de som skiljer de här bågarna från vad jag kallar låtsasbågar från bensinmackar eller H&M är att de är UV-skyddade och anti-reflexbehandlade och fyller samma funktion som solglasögon. Och är man extremt fåfäng som jag är glasögon en självklarhet. Eftersom de sitter i ansiktet är de ett så starkt uttryck för bärarens identitet. Glasöon är för män vad smink kan vara för kvinnor: är man lite trött i ögonen kan det vara väldigt skönt att ta på sig ett par bågar för att dölja det.

Hur många par bågar har du själv?
– Just nu kör jag på den fyrkantiga svarta och vintagebågen från den här kollektionen. Till våren blir det väl pilotbrillerna. Det jag gillar med de här bågarna är att vi har hållit priset nere, så man har råd att alternera.

Varför behöver jag fler bågar?
– För mig är flera glasögon lika självklart som att ha flera kostymer. Skräckexemplet är damerna på Nobelmiddagen, som först sitter på konserten i en tjusig festblåsa och ett par glasögon. Till kvällen har de bytt klänning, bytt frisyr, smycken – allt! – utom glasögonen. Då tänker jag: ska man inte ha en festbåge då?

Prestige by Barda AcessorEyes säljs endast på Åhléns City i Stockholm, kostar 399–799 kronor och fungerar alltså som klara solglasögon. Den som samtidigt vill se bra får dock passa in slipade glas hos en optiker, vilket går loss på 1000-4000 kronor, beroende på synfel och val av optiker.