Den 5 maj 1920 föddes Touko Laaksonen i S:t Karins strax utanför Åbo. En stad och plats som alltmer fått en kultstatus efter att Laaksonen blivit världsberömd för sina konstverk under pseudonymen Tom of Finland.

Från privat distribution i Helsingfors parken av egenhändigt kopierade bilder letade sig Tom of Finland snart till USA och tidningen Physique Pictorial. I Norden fick han distribution och produktion genom danska Axel och Eigil Axgils verksamhet och i Sverige via Michael Holm och Geurt Staals gaymediaföretag Revolt Press. Hans bilder ställdes ut i Hamburg på Revolt Shop och hans popularitet i Tyskland gjorde att barer öppnades i hans namn.

När Durk Dehner och Touko Laaksonen fick kontakt som flyttades såväl arkiv som arbetet med nya Tom of Finland-bilder till USA och Toms House i Silverlake/Los Angeles. Ett konstnärshus där erotisk konst, huvudsakligen böginriktad, fått sin epicentrum.

Tuoko Laaksonen var en viktig del i att i kommunikation med de som beundrare hans bilder, ta fram och utveckla lädervärldens kläd- och attitydkoder. Skamlöst kåt och ogenerat i en tid och era där skam och skuld var det som det omgivande samhället kunde erbjuda en homo- eller bisexuella man.

Även om Touko Laaksonen innan sin död 1991 fick uppleva betydelsefulla erkännanden för sin konst så var det först på 00- och 10-talen som det stora genombrott för Tom of Finland kom. Genom flera stora och ambitiösa utställningar i hemlandet, i New York, Los Angeles, Stockholm och Berlin har han fått ett allt bredare erkännande.  I hemlandet har han under senare år blivit en nationell symbol och frontar såväl frimärken, hyllas i film och har blivit en symbol för detta års 100-årsfirande av självständigheten. En plats han för övrigt delar med Tove Jansson och hennes något mindre ekivoka Mumindal.

Så idag passar även QX Shop på att fira Tom of Finland. Allt i shoppen som har Tom of Finland-konstverk (och som därmed genom royalty alla bidrar till bevarandet av Tom of Finlands konst) säljs idag och i morgon med 20% rabatt.

Det gäller Finlaysons alla fina säng- och badrumsartiklar, de helt nya snygga T-shirts och rullbrädor som tagits fram av finska företaget Happy Hour Skateboards och såklart den söta P-skivan som kan göra shoppingrundan till värsta raggfesten.

Här hittar du QX Shops hela Tom of Finland-sortiment. När du kommer till kassan anger du koden Tom20 så får du 20% i rabatt.