Hej Fredrik, du är i New York för att gå på The Met-galan, hur kommer det sig?
– Ja, det kan man undra. Jag är creative director på min mans företag Björn Axén och vi inledde ett samarbete med designern Iris van Herpen för några år sedan. Vi har gjort hår till hennes couture visningar i Paris och hon har designat en hårspray för Björn Axén dit pengarna för försäljningen donerades till Regnbågsfonden. Hon kontaktade mig för att fråga om Björn Axén ville göra hår till några av de gäster hon skulle klä på galan, vilket vi såklart ville. Sen undrade hon om inte vi skulle skapa en look tillsammans, där vi kombinerade hår, smink och kläder. Och hon ville klä mig. Så efter att Anna Wintour godkände mig som gäst började processen. Overkligt kul.

Har du gått på den förut?
– Nej, aldrig. Och jag har verkligen velat men det har alltid varit omöjligt att få en biljett. Men ja, i år hände det. Tack vare hår (skrattar).

Vad är årets tema?
– Årets tema är lite luddigt, nämligen “In America: An Anthology of Fashion”. Men eftersom varken jag eller Iris van Herpen är amerikanska så har vi snarare fokuserat på att tolka det som frihet, eftersom det är vad USA ska handla om, land of the free. Så friheten att våga vara den man är, bära det man vill och bryta normer.

Det här är ju modegalornas modegala, vad ska du ha på dig?
– Den är svårbeskrivlig. Men jag bär en byxdress av couture designern Iris van Herpen som sagt. Den är gjord av siden samt laserskurna och färgade ”fjädrar” i ett återvunnet material och en teknik som hon tog fram enbart för min outfit. Den har tagit sammanlagt 750 timmar att skapa och vi har haft 6 provningar. Ett extremt komplicerat plagg. Till denna har Björn Axén skapat en underbart cool, vit peruk med en wetlook som blir en fin kontrast till plagget och Boucheron klär mig med diamanter för många miljoner. En vakt kommer att eskortera mig. Hoppas han är snygg.

Nån särskild du ser fram emot att träffa eller se?
– Inte direkt. Jag ser mest fram emot att bara stå där, suga in atmosfären och förstå att jag faktiskt är på galornas gala. Lilla jag…något jag drömt om i 15 år. Det vore såklart kul att prata med Anna Wintour och tacka henne för inbjudan. Hon har personligen godkänt varenda person. Så att hon accepterade mig och vet vem jag är vill jag visa min tacksamhet kring.

Blir du starstruck, du har ju ändå träffat en hel del stora stjärnor genom åren?
– Jag kan bli starstruck absolut. Men jag vet inte riktigt hur jag kommer reagera när verkligen alla i rummet är superstjärnor. Det är ju en sak när Rihanna kommer in på en visning och alla tittar på henne och det blir en grej. Men här på Met Galan är ju ALLA intressanta på den nivån – så jag tror man blir starstruck av kombinationen av alla samtidigt.

Vad händer på galan?
– Röda mattan är ju halva grejen. Men sen är det ju utställningen som öppnar som vi är inbjudna till för att titta på. Sen är det sittande middag men några uppträdanden som vi inte får reda på vilka som kör. Sen tror jag man smiter eller dansar lite. Får se hur pigg jag är.

Blir det efterfest?
– Inte för min del. I min outfit går det inte riktigt och Met Galan räcker gott och väl.

Ska du hinna med nåt mer i New York?
– Nej. Jag åker enbart för detta. Jag ska träffa min väninna på middag på hotellet bara, sen ska min man Johan handla lite konst hos vårt favoritgalleri. Han hinner springa runt lite mer än mig. Jag vill bara landa, börja fixa, bleka ögonbryn och du vet – piffa mig. Jag gör många intervjuer för internationell media också, så det är lite TV team och annat som kommer till rummet på söndag och måndag när jag fixar mig. Blir kul detta.