Det ser ut som ett normalt övergångsställe, men har blivit en otippad samlingsplats för Jakartas unga fashionistor. Sedan några veckor tillbaks sprids klippen på TikTok och Instagram på vad som kommit att kallas ”Citayam Fashion Week”. Här får kreativa kids visa upp sina snyggaste budgetstilar, som på en catwalk. Vissa har till och med blivit virala stjärnor och fått sponsorer på köpet.

En av dem är 18-årige studenten Ricat, som dagligen tar tåget in till ”catwalken” där han får vara sig själv och möta likasinnade.

– Jag känner att det här är en plats där jag kan uttrycka min stil och skapa innehåll. Det är så roligt och man möter många nya vänner. Jag vill aldrig gå hem, säger han till AFP.

Modeveckan möter kritik

I storstaden på 30 miljoner invånare har det omtalade övergångsstället börjat locka allt fler åskådare. Men polisen är inte lika förtjust och gör vad de kan för att skildra de fabulösa massorna. Könsöverskridande outfits sticker i ögonen även på stadens ledare, och Jakartas vice-guvernör har uttryckt sig kritiskt: ”Vi måste skydda våra barn från HBTQ-kampanjer som Citayam Fashion Week”.

I videon ovan ser vi Muhamed, en annan ung kille som upptäckt sin passion för modellyrket. och låter kreativiteten flöda fritt. Han säger till ABC att negativa kommentarer från myndigheterna göra honom ledsen:

– Jag bedriver ingen kampanj och promotar inte någon grupp. Jag förstår om Indonesien inte är redo för mitt mode, men jag försöker bara vara ärlig mot mig själv, älska mig själv… även om jag vet om konsekvenserna så är det värt ett försök.