Modeikonen Fredrik Robertsson har tillsammans med svenska Edblad designstudio tagit fram en limiterad serie smycken. Kollektionen består av en magnifik huvudbonad plus två set med ringar och halsband.

Hallå Fredrik, vad inspirerade dig till den här kollektionen?

– När vi inledde dialogen tillsammans om att göra ett designsamarbete med Edblad hade precis revolutionen i Iran börjat. Och jag jobbar ju dagligen med Regnbågsfonden och bli så inspirerad av alla människor som kämpar och demonstrerar på gatorna för att vi alla ska ha samma, mänskliga rättigheter. Dessa “krigare” inspirerade min kollektion.

Hur länge jobbade du på den innan du hittade rätt?
– Idén har jag haft under en period. Jag älskar dramatiken med att dölja delar av ansiktet när det kommer till mode. En hatt, en mask – det skapar en mystik och en sköld som jag älskar. Så utifrån den idén plus min kärlek till kedjor växte huvudbonaden fram och sedan skapade vi ringar och halsband för den som inte vill gå hela vägen.

Huvudbonaden är verkligen cool och uppseendeväckande, vem ser du som bärare?
– Jag hoppas fler än jag själv (skrattar). Jag ser den på en person som vill addera lite dekadens till sin stil. Någon som vågar och vill bära ett smycke som symboliserar mod och kraft. Eller inte orkar sminka sig.

Tänker du manligt/kvinnligt i din design eller är denna kollektion könsöverskridande?

– Manligt och kvinnligt har jag inte tänkt på inom mode under en lång tid. Jag älskar att blanda och bär det jag känner mig bekväm i. Jag identifierar mig själv som en man, men jag älskar klänningar, kjolar, smink och peruker. Manligt och kvinnligt har inget med min design att göra.


Hur hittar man modet att bära den, det känns som att vi svenskar har i ryggraden att man inte ska sticka ut och ta plats, vad är ditt bästa tips?
– Det där är en vanlig fråga jag får. Många verkar vilja våga mer, men av någon anledning gör dom inte det. Jag tror vi alla mår bra av att verkligen klä upp oss, känna oss fina, bära våra kläder med stolthet. Tricket är att försöka koppla bort blickar, kommentarer och åsikter. Någons åsikt om det du gör eller bär har du inget med att göra. Jag får mycket kärlek för min stil, men också väldigt mycket hat. Man får bara kämpa på, göra sin grej och förstå att vissa människor kommer alltid att vara bittra, avundsjuka eller rädda och uttrycka negativa kommenterar om det du gör. Fuck them.

Kan allt bäras på en gång eller blir det too much?
– Du frågar mig om något är too much? Really? (skrattar).

Varför blev det just ett samarbete med Edblad, vad hos dem fick dig att gå igång?
– Edblad har jag burit många gånger. Det är prisvärda produkter i hög kvalitet och det är roligt att skapa något med ett varumärke där min design når ut till många.  Jag fick helt fria händer och deras designteam är fantastiska att jobba med. Många skulle vara rädda att göra ett smycke som är så komplicerat och dyrt att tillverka.  Men Edblad och jag hade samma vision och idé om hur vårt designsamarbete skulle se ut. Det känns fantastiskt att jobba med dem kring detta.

Kollektionen finns till försäljning på Edblads webbshop, edblad.com, från 21 april samt i Edblads flagship butik på Norrmalmstorg i Stockholm.