Klänningen gör mannen heter en av höstens utställningar på Liljevalchs där fashionistan Fredrik Robertsson visar ett fyrtiotal av sina mest spektakulära plagg. Fredrik är en av ytterst få män i världen som måttbeställer handsydda kreationer från haute couture-husen i Paris.

Berätta Fredrik, vad får vi se i utställningen?
– I utställningen ges en unik möjlighet att följa med bakom kulisserna i en anrik modegenre under radikal förändring – haute couturen. Jag är en av ytterst få män i världen som måttbeställer handsydda kreationer från haute couture-husen i Paris. I utställningen visas ett fyrtiotal av mina mest spektakulära plagg från tongivande modehus som Alexis Mabille, Balenciaga, Dolce & Gabbana Alta Moda, Jean-Paul Gaultier, Iris Van Herpen, Stéphane Rolland, Schiaparelli, Valentino, Viktor & Rolf och Vivienne Westwood, samt av experimentella kreatörer som Casey Curran, Richard Quinn och Robert Wun.
– Vi öppnar dörrarna till en annars väldigt sluten värld och visar processen bakom plaggen, enormt vackra fotografier av Ea Czyz som följt med mig alla år i Paris. Det kommer att bli mäktigt.
Vilket eller vilka plagg/konstverk i utställningen skulle du säga är mest ikoniska?
– Oj, alla pratar ju fortfarande om Met-gala looken som Iris van Herpen skapade åt mig 2022. När alla trodde jag var Jared Leto (skrattar). Den är såklart med i utställningen. Men sen finns även ikoniska plagg som plagg från Balenciagas första couturekollektion efter att de återlanserade couturen efter över 50 år. Jag var en av de första kunderna när huset återlanserade couturen. Det finns många unika plagg som alla kommer vara en del av modehistorien i framtiden.
Vilken kommer bli mest fotograferad på insta av besökarna?
– Jag tror nog Met Galan faktiskt.
Jag som inte kan något om mode, och som klär mig tråkigare än en heterosnubbe, kommer jag ha något utbyte av utställningen?

– Det tror jag absolut. Jag tror alla kan finna något intressant i utställningen. Det är inte bara för modeexperter på något sätt. Utan gillar man konst, färg, form, hantverk – det personliga uttrycket eller är intresserade av det könsöverskridande tror jag man kommer att uppskatta utställningen på Liljevalchs.
– Om man även gillar fotokonst är Ea Czyz bilder helt magiska. Så då får du kika på dom istället för kläderna, haha.

Är något till salu?
– Nej, inte av mina kläder (skrattar) – men man kan köpa lite roliga saker i butiken såklart. En väldigt fin katalog med mycket information och bilder, ljus, böcker mm. Men vill man höra av sig och lägga ett bud på ett coutureplagg – why not. Try me.
Till sist, vem eller vad är hetast på haute couture-himlen just nu?
– Jag tror det handlar väldigt mycket om precis det vi pratar om i denna utställning. Hur couturen har utvecklats och moderniserats. Från att ha varit väldigt traditionell till att ha blivit mer inkluderande. Märken som Valentino och Balenciaga inkluderar män som modeller. Det hände inte för tio år sedan. Jag blev även nekad som kund för tio år sedan hos vissa av husen. Så det man pratar om är just detta – för vem är couture? Och hur ser framtiden ut. Hur ser modets framtid ut? Men skulle jag säga några namn bara tycker jag Schiparelli och Balenciaga är de jag finner mest fascinerande.

 Visas på Liljevalchs från och med idag 13 oktober.