Westlife-sångaren Mark Feehily är avslappnad, skrattar mycket och bjuder på dyrt vatten med bubblor när vi ses i en svit på Sheraton i Stockholm. Han ber om ursäkt om han verkar trött efter dygn av resande och promotande, men av tröttheten märks inget, han verkar snarare uppriktigt intresserad av mina frågor. Mark har varit med i Westlife sedan starten 1998, och gruppen har sålt över 43 miljoner album genom åren. Tre av killarna i kvartetten är idag gifta och två har barn. Mark är den sista i gruppen som väntar på äktenskap, men han är en bit på vägen med tanke på förlovningsringen på fingret.
– Vi har alla förändrats väldigt mycket sedan genombrottet. Jag var bara en ung grabb som kom från landsbygden, och hade bara sjungit i lokala kyrkan och aldrig flugit innan vi blev Westlife. Nu är vi äldre, mer erfarna och måste tänka på allt runt omkring på ett annat sätt, men det är fortfarande roligt.
Nya plattan ”Where We Are” skiljer sig lite från tidigare Westlife-plattor, gruppen jobbar nämligen inte med en och samma samma producent som de gjort tidigare.
– Vi har förfinat soundet och det är större skillnad mellan låtarna. Man hör dock fortfarande att det är Westlife.
Vilken av era gamla låtar gillar du bäst?
World of Our Own och Flying Without Wings är två favoriter som fortfarande håller. De är själfulla och man kan variera sången lite.
…och minst?
– En del av låtarna i början av vår karriär kanske inte var så starka. Men det har också lite med min röst att göra, jag hade inte utvecklats så mycket då. Men jag skulle inte bry mig om jag slapp sjunga Uptown Girl igen.
Vilken är den vanligaste fråga du får?
– Om jag ska gifta mig. Det är den frågan alla ställer sedan jag blev ihop med Kevin. Men om det var så att jag skulle gifta mig så lovar jag att berätta det på en gång för jag skulle vara så otroligt uppspelt över det.

Mark är sedan januari 2005 tillsammans med ex-pojkbandsmedlemmen Kevin McDaid (V) och i en stor intervju med gaytidningen Attitude berättade de i december 2007 om sin kärlek. Om hur de träffades på en välgörenhetsgala i Dublin då ingen av killarna var säkra på om den andra var bög, hur de bytte nummer efter en lång diskussion om divor (Mark älskar Mariah Carey och Kevin Christina Aguilera), och att Mark var den som skickade första sms:et. I dag är de förlovade och bor i London tillsammans med hunden Saffy (givetvis döpt efter dottern i ”Helt Hysteriskt”).
Har du någon gång ångrat att du kom ut?
– Nej inte alls. Mitt liv har bara blivit bättre sedan jag kom ut och jag är så mycket lyckligare nu. Jag kände mig fångad av min hemlighet tidigare och det var först när jag berättade som jag började utvecklas som människa.
Tiden innan Mark kom ut minns han som jobbig. Medan de andra killarna hade flickvänner och dejtade höll sin Mark mestadels på hotellrummet.
– Jag satte min homosexualitet på paus, men inte min sexualitet. Jag träffade tjejer, men aldrig för något långvarigt. Jag ville inte lura dem och få dem att tro at det skulle leda till någonting. Efter ett tag tröttnade jag, och insåg att situationen inte längre var hållbar.
Mark förklarar att han önskar att det ”synts” på honom att han var bög så att han inte haft valet att dölja det. Han menar att man som homosexuell har så lätt att dölja sin sexualitet och därmed kan man gå och må dåligt över något väldigt länge innan man till slut tvingas ta tag i det.
– Jag gick igenom mycket smärta och tänkte på det här varenda dag, inte just sexbiten utan snarare allt det andra: Att jag var kär i killar och inte kunde få utlopp för det, få flörta, dejta, vara kär. Medan de andra killarna levde sina liv påmindes jag hela tiden om att jag var bög och inte vågade komma ut. Mellan 18-24 års ålder tillät jag inte mig själv att utvecklas och jobbet kring Westlife fick ta över allt.
Men visste inte de andra killarna i bandet något? Såg de inte att du mådde dåligt?
– Nej, för jag var bra på att inte visa det. Jag dolde det bra för alla, min familj, mina vänner, killarna i bandet. Det var lätt att bara begrava sig i jobb och lägga allt det där åt sidan. Men till slut hade det förstört mig.
Du kommer ju från Irland, där katolicismen är oerhört stor. Var det ingen som hade problem med att en av landets största kändisar kom ut som bög?
– Katolicism är absolut en närvarande och stor del av det irländska samhället. Och jag växte upp i en katolsk by där alla var katoliker. Men jag är själv inte praktiserande katolik. Hm… hur ska jag säga? Jag har inte så mycket att säga om Bibeln och det som hände, eller inte hände, för över 2000 år sedan. Jag tror att det blir lite grann som viskleken, att historier ändras på vägen och att vissa saker uppfattats olika. Jag har i alla fall aldrig hört en enda negativ kommentar från någon. Folk är snarare nyfikna och jag svarar gärna. Mina svar kan förändra folks åsikter. Jag upplever nog att de flesta i min hemby aldrig hade träffat en bög förut och när jag kom ut ställdes alla deras fördomar på skam. Allt de hade sett var typ den fjollige frisören i grannbyn eller tv-personer med glitterkostymer. Jag bröt klichébilden och fick dem att tänka om.
Du har aldrig attraherats av någon av de andra grabbarna i bandet?
– Nej, de är som bröder för mig. Det skulle verkligen kännas incestuöst att ha känslor för någon av dem. När jag bott med dem i två veckor och hört dem fisa och sett dom fulla försvann allt sånt (skrattar).
Kevin är din första kille, men du måste ha dejtat andra innan honom?
– Nej, jag har inte dejtat andra killar. Kevin är min första kille som det klickade direkt med. Kevin hade ju däremot dejtat en del killar innan, han kom ut tidigare och lärde mig sedan mycket (skrattar).
Men är inte han rädd att du ska bli sugen på att träffa andra killar, du har ju aldrig testat hur det är att vara praktiserande bög och singel?
– Nja, jag tror inte han är så orolig. Han är populärare bland killar än vad jag är, och när vi är ute får han mer uppmärksamhet än mig. Jag får bara uppmärksamhet för att jag är med i Westlife, så det där går nog på ett ut.
Vem i Westlife är mest poppis bland bögar?
– Jag tror att det beror på vilken bög du frågar, men Nicky är definitivt Westlifes twink. Jag måste väl vara björnen eftersom jag är större och hårigare än dom andra. Eller vänta, Shane är rätt hårig han med, så Shane får också vara björn.
Boyzones Stephen Gately dog tidigare i höstas, kände du honom?
– Inte så bra egentligen. Vi har träffat honom och hans man ett par gånger. Jag tycker att det är fruktansvärt sorgligt, och är ledsen för hans man och familjs skull. Han var en bra förebild och artist som gjorde det lättare för mig att komma ut.

Intervjun med Mark Feehily publicerades i QX januari 2010. Här kan du ladda ner tidningen som PDF.

Här distrubueras tidningen QX