Synthgruppen Domenicer – bögen Martin Blix, mamman Josefin Crafoord och kinesen Wai Chan – gör nu comeback med singeln Bög, mamma, kines. Videon är gjord av Anders Rune (Alcazars Burning och Agnes Release me) som enligt managern var den enda producenten som skulle förstå deras grej. Här är resultatet:

Videon är inspelad på homoklubben Kolingsborg och är explicit gay, mer gay än vad gay brukar vara. Det är svårt att komma på någon annan musikvideo där läderbögar smiskar och kysser varandra – och där bögar, mammor och kineser driver med sig själva.
Anders, hur kom du på idén?
– Jag tycker inte att man ska göra schlager av gayvärlden, det måste få vara lite hårt och over the top. Oftast när det är gayish ska det va så himla snyggt och det ska dansas men det får inte kyssas, då tolkas det genast som gay porn.
Du menar att det snabbare bli porr när det är gay än när det är straight?
– Absolut. Och gays censurerar ofta sig själva.
Vad tycker du om resultatet?
– Jag tycker att det är väldigt kul att vi har placerat gala i socialrealism, men jag hade kanske velat ta i ännu mer… Från början var mitt manusförslag lite för mycket, jag ville bland annat ha med en pingpongshow… Så vi skalade bort lite och landade i det här, som blev… bra. Jag är nöjd, säger Anders samtidigt som han försöker dölja att han ler stort.
Att det inte blev något musskjutande av pinpongbollar är Martins förtjänst:
– Det var Wai som skulle göra det men jag som sa nej. Jag vill inte att folk ska komma ihåg videon för att det skjuts pingpongbollar, utan för låten.


Gala placerad i socialrealism

Domenicer slog igenom i slutet av 90-talet med hiten Disco Dance (1999) och Dolce Marmellata (2000) som båda rullade ute på kontinenten.
Varför gör ni comeback nu?
– Vi har hållt ihop under alla de här åren och har material liggandes som räcker till en platta. Bög, mamma, kines föddes när vi var på nån hip hop-grej där det klagades över att det är så svårt ute i förorten. Vadå, tänkte jag, jag är ju läderbög, snacka om svårt! Och då sa Josefin att hon är ju mamma, och Wai sa vadå, jag är ju kines. Vi hade inte alls haft någon tanke på att göra något på svenska, men med det här föll det på plats.
Blir det ett fullängdsalbum också?
– Vi kommer börja med att göra Bög, mamma, kines på engelska och förhoppningsvis släppa den som singel om ett par månader och till sommaren skulle det vara jättekul att få göra årets pridelåt. Sedan släppa album till hösten.
Vad har ni för ambitioner?
– We wanna conquer the world!
Hur ska det gå till efter alla dessa år?
– Jag tror att just det faktum att vi är lite äldre och tar det här med en klackspark jämfört med en 20-årig Idoldeltagare är det som kan ge oss framgång. Vi har mer distans och tar det inte stenseriöst, vi har våra liv vid sidan av musiken och gör inte längre saker som någon annan säger åt oss. Vi gör bara det som vi själva vet funkar. Och det är då det blir bra.

Så här såg det ut 1999:

Vad tror du att folk kommer vilja ha de närmsta åren?
– Mycket mer smala nischer – därför kan en grupp som Domenicer bli stora över hela världen. Det breda försvinner mer och mer i takt med att internet ökar tillgängligheten. Allt blir mer individualistiskt och det blir allt viktigare att hitta just sin grej.
Hur tror du gaypubliken kommer reagera på er comeback?
– Åhhh vi hoppas att dom kommer älska oss! För vi älskar ju gaypubliken! Det finns nog få band i Sverige som har så många gaykompisar som Domenicer.
Tjejerna i bandet, varför är dom så gayinriktade?
– Vi vänder ju oss förstås till en strejt publik också, men både Wai och Josefine är som två bögar!
Kommer ni göra några spelningar?
– Man får gärna komma med förfrågningar om klubbspelningar. Vi är inget folkparksband. (garvar)
Vilken klubb skulle vara drömmen att spela på?
– Drömmen skulle vara att spela på MTV Music Awards!