Samtidigt som den brittiska skådespelaren Colin Firth tog ett djupt andetag och gjorde sig klar för tagning av en av sitt livs svåraste filmscener, trängde sig verkligheten på. Ljusteknikern på filmsetet i Los Angeles lättade på sina hörlurar och skruvade upp ljudet från direkt-TVsändningen så att alla kunde höra: Republikanen John McCain erkände sig besegrad av den svarte motkandidaten Barack Obama. Och väljarna i Kalifornien hade röstat nej till att tillåta homoäktenskap. Ett historiskt steg för en minoritet. Och ett nederlag för en annan.
Så rullade kameran och Firth förvandlades till universitetsprofessor George Flaconer som tar emot ett dystert telefonsamtal från sin partner, Jims, kusin. ”Det har skett en olycka. Igår. Det har snöat mycket. Han förlorade kontrollen över bilen. Det gick mycket hastigt. Hans föräldrar ville inte ringa och berätta för dig,” säger kusinen – och gör det helt klart att George inte är välkommen till Jims begravning, eftersom den ”endast är för familjen”. George och Jim har varit tillsammans i 16 år.
Så är ramen satt för toppdesignern Tom Fords speciella debutfilm, En Enda Man, som huvudsakligen utspelas den dag nio månader senare som George valt att bli hans sista i livet.
Tom Ford är bög. Författaren bakom den litterära förlagan, Christopher Isherwood, var bög. Och huvudpersonen George är bög. Trots detta insisterar Tom Ford på att han inte har gjort en bögfilm. Vid en pressträff i samband med filmens USA-premiär i New York nyligen, beskrev Ford hur man som bög 1962, den tid filmen utspelas, ”var nödd till att vara osynlig och osynligheten är fortfarande en nödvändighet för vissa minoriteter idag.”
Tom Ford är med sin position som räddaren av det stora europeiska modehuset Gucci och med sitt eget modeimperium allt annat än osynlig. Och som modeskapare är han känd för att vara mycket fokuserad på kropp och sex. I filmen har han ansträngt sig för att visa ett helt vanligt kärleksförhållande där fokus ligger på mänskliga relationer och kärlek.
– Det är viktigt för mig. Jag upplever än idag ibland att vänner talar om ”min livsstil”. Och jag tänker då ”Min livsstil”? Alltså, jag har bott ihop men den jag älskar. Vi har varit tillsammans i 23 år. Vi lagar mat. Vi grälar. Han går ut med hunden. Vi reser på semester. Jag förstår inte helt… För mig har det varit viktigt att visa just detta, att det handlar om kärlek. För mig är kärlek just kärlek. Kanske eftersom jag lever i en sofistikerad värld i New York, L.A. och London, så reflekterar jag aldrig över detta med gay och straight. Om jag skulle beskriva mig själv med tio ord så, tja, då kanske det att jag är bög kommer med. Men helt ärligt är det inte något jag funderar på. Och jag tror och hoppas att vi kommer till den punkten då det inte är något som definierar en, säger Ford.
Tom Ford har innan filmens premiär i en reda intervjuer endast talat om bögtemat, eftersom han fått sådana frågor. Liksom regissören så säger även huvudrollsinnehavaren Colin Firth liksom Julianne Moore att de uppfattar En Enda Man som vilken kärlekshistoria som helst och att det är avgörande att huvudpersonen George är mycket säker på sin egen sexualitet.
– Filmen fokuserar inte på det mekaniska i sexakten. Det gör att den omfamnar alla. Vi påminns om att alla har rätt till den starka kärleken. Kärlek är bara just kärlek och här blir det satt i ett sammanhang som kan kännas igen och är normalt, inte något marginaliserat. Ett av de strakaste vapnen mot diskriminering är väl att undvika att vara militant, säger Firth.
Julianne Moore som spelar den alkoholiserade och försmådde bästa väninnan som genom hela livet försökt omvända George, är också begeistrad över att hon fått möjlighet att visa ett realistiskt förhållande mellan en kvinna och en bög.
– Jag tror detta är något som vi alla kan känna igen från våra egna liv. Men på film blir det som regel framställt så camp, säger Moore och berättar att hon som kvinna också uppskattar att vara med i en film, där männens blick – the male gaze – för en gångs skull är riktat mot andra män.
Enligt Julianne Moore lever hon sitt liv i en tidsålder där det inte är något osedvanligt med homosexuella förhållanden.
– Jag skäms över att den där homobröllopssaken blev nedröstad. Jag blev verkligen överraskad. Mina barn växer upp i en värld där många av deras vänner har två mammor eller två pappor. Och de frågar sig helt naturligt: hrm, skall jag kanske gifta mig med en kille eller tjej? För dem är det ett naturligt val. Jag tror att vi som nation har nått dit. Men dessvärre sparkar vi rent politiskt bakut. För att få detta fixat så är det viktigt att vi riktar uppmärksamheten på problemet, säger Moore och lägger till att hon skäms över att hennes hemstat New York nyligen röstade nej till homoäktenskap.
Ford har efter den första marknadsföringen av filmen i USA blivit kritiserad för, att kampanjen varit ”avhomosexualiserad”, bland annat genom att kyssar och den nakna manskroppen har klipps bort från trailern, liksom att filmaffischerna visar George och väninnan Charley istället för George och hans älskade Jim. Enligt kritikerna har det skett för att säkerställa att filmen inte skrämmer bort homofoba biobesökare. Men enligt Ford har de inte har täckning för kritiken. Men han har tvingats erkänna att det av hänsyn till den amerikanska filmcensurens regler för vad som får visas enligt olika åldersgränser blev nödvändigt att rätta tilltrailern så den kunde sändas som förfilm överallt.
– Jag anser inte att själva filmen avhomosexualiserats. Men vi lever i ett lite märkligt samhälle. Man kan till exempel visa en helt naken man framifrån på film-tv.kanalen HBO. Men på biograferna kan man inte ens visa en naken mans rumpa eller män som kysser varandra utan att det räknas som porr. Så vi har tvingats redigera bort vissa delar för att få ihop en trailer som fritt kan distribueras såväl på biografer som on line och på så sätt få folk att se filmen, förklarade Ford i tidningen Dallas Voice.
Ford är stolt över sin debutfilm som utan att ha varit en storsäljare blivit riktigt bra mottagen av amerikanska kritiker och biobesökare. Colin Firth har redan fått ta emot pris i Venedig som bästa manliga huvudroll, både han och Julianne Moore är nominerade till en Golden Globe och Firth har dessutom av flera blivit nämnd som Oscars-potential.
Och modedesignern har fått blodad tand när det gäller filmskapande. Vid pressmötet i New York sägaer han att han hoppas göra en ”vart 2-3 år av mitt liv”. Vad som blir hans nummer två vill han inte säga ännu.
– Nu skall jag bara få lite avstånd till den här först.

Minna Skau

Tom Ford och huvudrollsinnehavaren i En enda man, Colin Firth på Screen Actors Guild-galan i januari i år.
Tom Ford och huvudrollsinnehavaren i En enda man, Colin Firth på Screen Actors Guild-galan i januari i år.