I natt släpptes Mikael Landbys debut-EP och det blev succé direkt. Förstaplatsen på iTunes är ett fint kvitto på att det lönar sig att vänta tills man är redo. Tidigare har den Umeåfödde artisten släppt tre singlar, varit med i Melodifestivalen med Pink Pistols, samt släppt ett gäng singlar, bland annat Pridelåten Show The World, som en del i duon Straight up!
– Jag har velat göra det här länge men inte vågat ta steget. Det blir så känsligt och naket när det är ens egna texter. Men nu kände jag att jag är redo.
Tillsammans med Elin Petersson och Daniel Palm har han nu fått ihop en fem spår stark EP med låtar som mestadels handlar om gamla ex.
– Man måste ju skriva om sina erfarenheter och det här med ex ligger nära till hands som ämne (skrattar).
– Vissa låtar skrevs under förhållanden, andra i mellanperioden och efteråt. Man samlar på sig material hela tiden.
Kommer dom känna igen sig?
– Haha, nja, någon kommer säkert att förstå. En kille frågade faktiskt om jag inte kunde skriva en glad låt om honom när vi var ihop. Och jag har försökt, men det blir väldigt klyschigt.
Pink Pistols och Straight Up…är de projekten nedlagda?
– Pink Pistols är nerlagt sedan hösten 2014, då kände vi att vi gjort väldigt mycket och var alla redo att gå vidare med annat. Men Straight Up är alltid lite närvarande. Jag och Matias (Garzon) kan fortfarande höras och snacka om att släppa nåt nytt. Visste du förresten att det var Charlie Mason som skrev Rise Like a Phoenix som skrev många av våra texter?
Hur känns det nu när låtarna finns ute i slutet av augusti? – Det känns skönt att släppa detta nu så jag kan komma ut och spela låtarna. Jag har inga illusioner om att bli världsstjärna, man är ju inte i Oscar Zias ålder längre liksom (skrattar). Men nu vet jag lite vad det handlar om och det är att jag vill få ut de här låtarna.
Om du ska beskriva hur du låter?
– Åh, svårt. Men jag älskar Adolphson & Falk, Ratata och Eva Dahlgren så där finns väl viss inspiration. Alla låtar håller ihop i stämning men har olika tempo.
Vi älskar Efterfest, en ursnygg uptempolåt som skulle funkat fint i Mello…
– Vad glad jag blir. Den handlar om perioden mellan exen då man är ute och festar men inte vill gå hem. ”Jag är full men köper en till”, går en rad. Jag fick den av Elin och det är en riktig singellåt som jag tror på.
Den är ju just tre minuter.. – Det är ingen slump, den skickades in förra året. Jag gör gärna Mello igen. Det var något av det roligaste jag gjort och det hade självklart varit jättekul att göra det själv med en helt egen låt.