Hela Sverige bakar fortsätter i kväll kl 20 i TV4 med det tredje programmet i serien. Temat är småkakor och i den tekniska utmaningen ska de göra vaniljhjärtan. En av bagarna är Marcus Österström.

Vem är du?
– Det beror på vem som ställer frågan såklart, men jag är 27 år gammal, bor i Umeå men uppvuxen nära Örnsköldsvik, som två år i rad utsågs till Sveriges mest homofientliga stad. Var man kille i Ö-vik skulle man spela hockey, att som jag gillar, rita, skriva och att baka var inte så populärt. När Ecco Homo-utställningen kom till stan fick vi ha väktare på plats och politiker engagerade sig emot den och tyckte den uppmuntrade abnormitet. Men nu går det framåt i Ö-vik och vi hade nyligen vår första Prideparad. Bättre sent än aldrig.

Hur kommer det sig att du sökte till Hela Sverige Bakar?
– Jag sökte faktiskt förra året och kom med som förste reserv. Då sökte jag av en slump, och fick komma direkt för audition. Att baka har alltid varit en naturlig del av mitt liv och mormor och gammelmormor har starka baktraditioner, utan halvfabrikat, så det finns liksom i blodet. Mammas reaktion när jag kom med var däremot: Men, du kan ju inte baka! (skrattar).

Vad gör du när du inte bakar i tv?
– Jag är en frilansande illustratör, föreläsare och skriver manus till spökvandringar. Jag är väldigt kreativ, ritar, skriver och fotar.

Vad är din paradgren i bak?
– Hemma blir det chokladfondanter. Den ska vara riktigt härlig och rinnig.

Vad bakar du helst inte?
– Hemska konstlade franska saker med geletoppingar där saker ska gjutas. Nä, jag är mer ”Sju sorters kakor” och identifierar mig med Birgitta. Det ska vara tantigt och klassiskt.

Är du öppen i programmet?
– Ja, det är jag. Troligtvis kommer min story med. Det var självklart för mig att berätta om vem jag är för det tog ganska lång tid innan jag berättade själv för min omgivning. Jag vill bidra till att det det blir avdramatiserat med homosexualitet, det är ju liksom ingen grej, och kan man hjälpa någon genom att vara öppen, så…

Singel?
– Ja, det är lite glest med möjligheter här i Umeå.

Om jag säger en känd svensk,, vilket bakverk tänker du på?

Carola
– Hon är extremt elegant…Schwarzwaldtårta.

Miriam Bryant
– Hon är ju rockig och modern…Hon är Sticky toffee pudding, en brittisk klassiker.

Peter Jöback
– Åh, det blir en Operatårta.

Stefan Löfven
– Han är ju från Ö-vik, han får bli en Mandelkubb.

Annie Lööf
– Princesstårta. Hon brukar ha lite rosa på sig och så är hon ju grön…

Oscar Zia
– Tiramisu. För hans italienska rötter.