Mariettes For You exploderade under kvällen och fick överlägset mest sprak i apphjärtat. Hennes Jörgen Elofsson-skrivna pop blev låten många väntat på under den här turnén och ser nu ut som en solklar contender till slutsegern. Hittills har segerfavoriter fallit (Dotter)  eller inte gjort det avtryck som experterna hoppats på (Liamoo), men La Hansson levererade sin pyramidpop på ett snyggt och säkert sätt. For You borde rimligtvis toppa listorna i natt när alla låtarna släpps och de kommande två veckorna blir avgörande för vilket bidrag vi skickar till Portugal.
Och det kan mycket väl bli storfavoriten Mariette.
Vi jublar såklart över kvällens resultat och hoppas på Mariette till Portugal. Hon skulle kunna göra succé där med sin effektiva pop, självklart säkra sätt och framförallt, i egenskap som den underbara person hon är. Vilken grym representant för Sverige 2018! Och ur ett HBTQ-perspektiv är det ljuvligt: Inte bara för att Mariette ser ut att kunna vinna i Sverige, men också för att Finland skickar öppet lesbiska Saara Aalto (och vi hoppas innerligt att det blir med svenskskrivna magiska Monsters).

Till final gick också Rolandz supesvängiga Fuldans. Den kommer såklart inte har något med slutstriden att göra men det är ju härligt att finalstartfältet vidgas genremässigt. Den Fredrik Kempe/David Kreuger-skrivna låten boogiewoogielåten är ett charmigt lyckopiller som på ett eller annat sätt hade hamnat i final hur det än hade blivit.

Personligen hade jag hellre sett Felix Sandmans oändligt vackra Every Single Day i final. Nu blev det en Andra Chansen-biljett till den. Och det är inte hel fel. Jag är helt övertygad om att den kommer segla till final om en vecka, och den tjänar även på att höras fler gånger. Och jag tror fortfarande att den kommer att placera sig topp5 i slutändan. SÅ bra är den, och Feix leverans är underbar. SÅ snygg.

So far var det ganska väntat resultatmässigt men kvällens skräll blev Olivia Eliassons Never Learn som knep den andra AC-platsen. Hennes ooooo-iga Zara Larsson-pop tilltalade tydligen Spotify-publiken. Därmed slog hon ut genrepspubliken favorit Elias Abbas som fick ett uppsving på odds-listorna under gårdagskvällen. Abbas Mitt Paradis slutade därmed femma.

Ut åkte, aningen väntat, Emmi Christensons ESC-opera Icarus, som kom på en sjätteplats och Felicia Olssons schlagermidtempo Break That Chain. Inte mycket att säga om det förutom att det i alla fall sprakade på bra i apphjärtat under Felicias låt medan inget hände under Emmis låt.

I natt släpps som sagt låtarna och nu blir det spännande: Vem tar täten på listorna och blir därmed huvudcontender till segern? Spännande.