Jamen det där blev väl bra? De största hitsen gick vidare till finalen i Friends. Margarets In My Cabana slog Monchos Cuba Libre och Renaidas All The Feels slog Olivias Never Learn, och viktigast av allt, superhitsen Everyday med Mendez och Every Single Day med Felix Sandman tog sig till final. Inte mycket att säga om det resultatet egentligen eftersom de flesta experter, inklusive QX Schlagerprofiler förutspådde att det skulle gå just så. Skönt att vi fick en AC utan jobbiga skrällar, och bara kompletterade upp finalen med en samling starka hits.

Nu blir det en spännande och popfylld final i Friends om en vecka! Vi håller inte med gnället att det varit ett dåligt år, men det har varit en hög lägstanivå och samtidigt en låg högstanivå. Det har inte varit så många kalkoner, om ens någon, men heller inga tydliga segerkandidater. De låtar som nu slåss om segern är liksom inte självklara på något sätt: Mariette har inte flugit på listorna som väntat, Benjamin Ingrosso har ett otroligt snyggt nummer men är låten verkligen där?

Och Felix Sandman och Mendez gick ändå via Andra Chansen (även om vi gissar att Felix från och med i kväll kommer att sänkas i många oddstabeller). Mendez hade kunnat vara en utmanare om han bara sjungit verserna bättre. Det är vääääldigt svajigt där…

Jessica Anderssons Party Voice har inte varit någon stor Spotifyhit sedan den släpptes men kommer definitivt att kunna inbringa schlagerröstarna, men att det ska räcka till totalseger? Tveksamt.
John Lundvik har en supersnygg ballad och sjunger gudomligt, och skulle kunna inbringa en del juryröster men tveksamt om han rankas högt av folket.
LIAMOO skulle kunna vara jokern i leken som ingen riktigt räknat med. Hans låt sticker ut och killen fullkomligt skriker stjärna. Han kan dra in mycket röster från de internationella jurygrupperna och med hjälp av hyfsat med folkröster så kan han segla upp på en topplacering, och till och med vinna.
Resten då?
Margaret, Renaida, Samir & Viktor, Rolandz och Martin Almgren kommer inte att ha något med segern att göra.

Den närmsta veckan kommer segerkandidaterna antagligen att utkristallisera sig på listorna, men det kommer att vara omöjligt att sia om vem som verkligen åker till Lissabon i maj. De olika jurygrupperna har fler poäng att pytsa ut i år och det innebär att vi kommer få fler segerkandidater. Men mer om detta i veckan när det börjar närma sig.