Efter silverplatsen i Melodifestivalen 2016 med Human började Oscar Zia skriva på sin engelska platta. Men arbetet, som pågick i över ett år, blev aldrig klart.

– Jag blev aldrig tillfredsställd, aldrig nöjd. Det var något som saknades och jag kunde inte sätta fingret på vad. Så jag testade att skriva på svenska, och det blev en annan befrielse. Det låter klyschigt men det är som att sjunga sina dagboksanteckningar, och skånskan är ju 100 procent naturlig. Det är så jag pratar.

Textmässigt går det svenska materialet lite mer i moll, och i början var Oscar rädd för att lämna ut för mycket av sig själv. Men steg för steg släppte han på det. Det blev terapi att ta steget att skriva den där sista detaljen, som berättade om killen med den fula skjortan.

– Är inte det finaste jag kan göra att ge en annan människa en låt? Det är olycklig kärlek men skrivet ur ett starkare perspektiv, det är inte så mycket offerkofta i det. Det är från ett försvarbart perspektiv där jag backar för att inte bli sårad. Och jag vill våga visa att jag blir lite ledsen ibland. Då och då lyssnar jag på demon för att kunna kanalisera de känslorna jag hade när jag sjöng in den och då blir det mer äkta.

När Oscar kom ut vintern 2016 blev det en stor nyhet och hans Melodifestivalsmedverkan präglades av blinkningar kring hans garderobsöppning. Dessutom handlade låten Human också om att tro på sig, att vara stark i sig själv. Som alla som kommit ut vet, är det en turbulent tid när man vågar visa omvärlden vem man är och stå för det. Så även för Oscar.

– Jag är lite lillgammal så jag tror hela tiden att jag är klar med saker. Och så var det absolut när jag kommit ut, att detta var det bästa för mig och nu var jag klar. Och det var det bästa, och jag är glad att jag gjorde det för jag kunde hjälpa väldigt många genom det. Men…

Oscar tar en paus, och fortsätter:

– Jag kan titta tillbaka och tänka att jag var ändå ganska liten. Varför skulle jag utsätta mig för det där? Den tiden var väldigt turbulent och det har ändå tagit två år att våga stå för den jag är fullt ut. Jag trodde jag gjorde det 2016 men nu gör jag det på riktigt.

Oscar är idag är bättre på att sätta sig själv i första rummet och fokusera på vad som är viktigast för honom. Att ta hänsyn till sina egna känslor, och vara bekväm i sin roll som artist.

– Jag tror att de senaste två åren har varit rätt destruktiva. Jag har sökt små kickar överallt, och då menar jag inte kemiska kickar, även om det kan vara det, av killar och för sena nätter för att känna att jag lever. Det var lätt att dras med av uppmärksamheten, av livet.

Var en av kickarna att lägga till namnet Pralin i ditt pass?

– Haha, det är mitt mellannamn nu. Det finns ingen större historia än så. Jag och mina två bästa vänner bestämde oss för att lägga till det. Oscar Pralin Zia står det i mitt pass sedan ett år tillbaka, och jag har inte kommit fram till om det är gulligt eller om jag hatar det. Jag gör såna saker ibland, impulsiva saker som jag tycker är kul.

Förra året började Oscar gå i terapi. Att han inte visste vad han skulle göra karriärmässigt påverkade honom personligt och han blev en vilsen människa.

– Jag hade ångest och ville testa terapi. Det var viktigt att ta det steget. Men jag gick bara ett par gånger. Jag kände att det inte hjälpte och ville undersöka om jag själv kunde komma fram till vad jag vill med mitt liv. Och idag tycker jag att jag har färre hämningar och bara kör på. Jag är fortfarande ute på helgerna och festar och hånglar med någon ibland. Men känner inte att jag jagar kickar på samma sätt.

”Hånglar med någon ibland”?

– Kanske varje gång (skrattar).

Han säger att han dras till killar som gör det svårt för honom, som han får kämpa för.

– Människor som vill komma in i mitt liv och ta mig med storm har gjort mig jätteointresserad. Jag vill jaga, och det har jag gjort jävligt mycket. Men det ger inget resultat. Jag har bara träffat killar som inte vill, som bara vill ha kul i ett par månader. Och då blir jag hjärtekrossad. Och eftersom jag är en känslomänniska som vrider och vänder på allting hela tiden, så blir det aldrig bra. Men…det är väl livet.

Är det äldre eller yngre killar?

– Äldre. Men inte äldre än trettio.

Skulle du kunna dejta nån som inte kommit ut?

Läs Oscars svar plus hans tankar kring att utses till Årets Homo, vilken klubb han helst går till, att göra bort sig, och om att bli tagen på allvar som artist, i QX april.