Vilken tur att Sverige inte hamnade i semi 1 tror vi är den vanligaste meningen senaste dagarna. För det är onekligen ett getingbo med massor av potentiella finalister, och faktiskt, låtar som kan gå hela vägen på lördag.

Säkra finalister är storfavoriterna Israel, Tjeckien, Cypern, Bulgarien och Estland. Alla har starka låtar som legat högt på bettinglistorna den senaste månaden. Israeliska Netta tippas av de flesta här som vinnare men vi är lite tveksamma om Europa ska falla för hennes knasiga kycklingpop. Det börjar nämligen mer och mer kännas som att ESC-fansen haussat upp detta och att tv-publiken inte alls kommer vara lika pepp på denna som slutvinnare.

Men efter nämnda favoriter blir det tufft, och tyvärr tror vi att vår granne i öst får det tufft. Superflatan Saara Aaltos svenskskrivna låt drunknar lite i ett rörigt nummer som har maxat allt. Hade den hamnat i den andra semin hade den seglat till final men nu blir det tufft som tusan. Men vi håller tummarna för Monsters är en riktigt bra låt och Saara hör absolut hemma i finalen.

Programmet är helt okej, de fyra programledarna sköter sig snyggt och det tramsas inte som i fjolårets sändningar från Kiev med de tre manliga programledarna.

QX QX QX
Azerbajdzjan
Trots ett snyggt nummer (med några roliga digitala effekter) och en underskattad liten gladschlager till låt så känns det i magen som att det här skulle kunna bli första gången landet missar final. Det hela är helt enkelt bara för…tunnt?

QX
Island
Ari sjunger bra och verkar vara en gullig ESC-älskande kille, men det är nog det enda snälla man kan säga om den här otroligt mossiga balladen. Sist ikväll?

QX QX
Albanien
En ganska ordinär rocklåt som varken upprör eller berör, men som möjligen kan slinka med till final för att den är hyfsat ensam i sin genre och för att Eugent Bushpepa (vilket FAB namn!) känns bland de säkraste på scenen ikväll.

QX QX
Belgien
Sennek kämpar och kämpar med det här svala Bond-låtsförsöket, men lyckas inte riktigt få till något som gör att man minns den tio minuter senare. Belgien kommer inte kunna försvara sin fjärdeplats i finalen i fjol – inte minst för att de inte kommer vara med där.

QX QX QX
Tjeckien
Mikolas Josef skadade ryggen på en repetition tidigare i veckan, så denna konstant ryggsäcksbärande BelAmi-lookaliken håller numera igen på sina backflips. Kanske får vi honom göra det i finalen, för där lär han hamna.

QX QX
Litauen
Hade lite räknat bort den här sömniga balladen, men Ieva säljer den verkligen ordentligt och mindre cyniska människor än jag kan säkert uppskatta projiceringar med äldre lyckliga par och det smetiga slutet då hon möter sin man på en bro.

QX QX QX QX
Israel
Storfavoriten går såklart till final ikväll, men om den vinner där känns mer och mer osäkert. Vad som är desto mera säkert är coola Netta som fått slopa sin lilla röstförvrängarlåda till Eurovision, men som ändå fyrar av sitt karaktäristiska kacklande galant.

QX QX
Vitryssland
Håll ögonen på rosen som dyker upp tidigt i det här numret – den lär nämligen hamna på de mest oväntade ställen innan Alekseev är klar med det här elektroniska vemodet till låt. Balanserar på gränsen till final, men vi tippar att han drar det kortare strået.

QX QX QX
Estland
Den är ändå rätt effektiv den här italienska klännings-operan. Varenda ton sitter som den ska, och lika säkert som man bara kan höra och se sådant här i Eurovision, lika säkert är den här i final på lördag.

QX QX QX QX
Bulgarien
Det är en väldigt, väldigt snygg låt det här. Men konceptet att sätta ihop fem soloartister som aldrig träffat varandra är inte helt klockrent. Kommer dock lätt vidare ikväll.

QX QX
Makedonien
Här får man två låtar för samma pris som en, men tyvärr får Makedonien som vanligt inte till scenshowen. Alls. Det är kvällens rörigaste nummer och fulaste kläder på en och samma gång. Missar final.

QX
Kroatien
Ännu en ganska slätstruken låt som lyfts ett par snäpp av en säker artist. Franka kramar allt som går ur den här varianten av Sam Browns Stop och är ännu en av de där låtarna som är supersvår att tippa för att de kommer hamna någonstans runt plats tio ikväll.

QX QX QX QX
Österrike
Mycket snygg soul-gospel i samma anda som Nano i Mello förra året. Cesar är dessutom både en duktig sångare och någon det inte gör direkt ont att titta på om vi säger så. Borde ta Österrike till final igen.

QX QX
Grekland
Ungefär så grekiskt det kan bli, Inte på det där härliga Elena Paparizou-sättet, utan på det där “duktig sångerska vrålar ut sin kärlek till sitt land”-sättet. Tar dock förmodligen Grekland till final ännu en gång.

QX QX QX QX
Finland
Ingenting är ju säkert, men visst vore det otroligt orättvist om inte fantastiska Saara och hennes härliga, svenskskrivna poplåt (och det något överlastade shownumret de paketerat den i) fick ta Finland till final ikväll? Tyvärr är det precis vad som kan hända i en tuff deltävling.

QX
Armenien
Qami är det första bidraget någonsin som framförs helt på armeniska i Eurovsion, men tyvärr får nog snygga Sevak Khanagyan nöja sig med att sprida språket i semifinalen, för final lär det inte blir.

QX
Schweiz
“I ain’t throwing stones” sjunger sångerskan i Zibbs, stylad som hon kom direkt från en karaokebar med westerntema någonstans på den svenska landsbygden. Hon kunde lika gärna sjungit “I ain’t going to the final”.

QX QX
Irland
Plus för det gulliga killparet både i videon och på scen, men annars är det här en ganska anonym liten kärleksballad som aldrig riktigt vill lyfta. Skulle kunna ha en chans på grund av det generösa startnumret, men vi tippar att Irland återigen hamnar utanför final.

QX QX QX QX QX
Cypern
YASS! Ingen jobbar hårdare för sin finalplats än albansk-grekiska Eleni. Att hon lyckas hålla tonerna utan att börja flåsa i detta megaheta dansnummer signerat svenska Sacha Jean-Baptiste är ett mindre mirakel. Att Cyperns odds till vinst tokrasat under veckan är det inte.

Till Final:
Albanien
Bulgarien
Cypern
Estland
Grekland
Israel
Kroatien
Litauen
Tjeckien
Österrike