I tisdags kryllade det av finalsäkra bidrag och potentiella vinnare. Här not-so-much. Det är en lång och krokig väg fram till Benjamins Dance You Off. Kvällen inleds med 2009 års vinnare Alexander Rybaks fruktansvärda låtsaspop med lökigt luftgitarrspelande, och sedan händer det egentligen inte mycket förrän danska vikingaschlagern Higher Ground dyker upp.

Sverige har turen att vara lottad i en riktigt svag semi och allt annat än en finalplats är fullkomligt omöjligt. Vi kommer inte missa final, var så säkra.

Vinnarkandidater då?
Alltså, det är inte helt otänkbart att Sverige tar en sjunde seger på lördag men det ska mycket till för att det ska hända och snacket går mer kring att vi hamnar topp10 igen. Vilket såklart är ett gudomligt bra resultat efter två vinster, två bronsmedaljer och två femteplatser, de senaste sex åren.
Norge är tyvärr fullkomligt tänkbart om Europa faller för det infantila funkpop-numret och Rybaks oemotståndliga charm. Men Gud vad vi inte hoppas att så blir fallet.
Moldaviens farsnummer till den härliga balkanpopen är också en dark horse som kommer att segla till final, men sen? Nä.


QX
Norge
Alexander Rybak gör comeback med en riktigt skämskudde-framkallare. That´s how you write a song är en vidrig liten kusin till Måns & Petras mellanaktsnummer från ESC 2016. Detta tippas tyvärr håva in massor av röster och vi är livrädda att Europa tycker att detta är ”festligt”. Det gör inte vi.


QX
Rumänien
Rumäniens Bonnie Tyler sjunger rockballad med maskkklädda män med färg i fejset. Kompentent men tråkigt, och det låter som en utfyllnadslåt på en Heart-platta.
Och det där med skyltdockor på scenen? Det har ALDRIG funkat i Eurovision.


QX QX
Serbien
Skulle vi beskriva den här låten så känns den rätt intressant: Balkan-toner, till klubbiga trummor och vackra körer. Men det händer liksom inget, den bara pågår medan artisterna poserar i olika dramatiska grupperingar på scenen.



San Marino
Landet som genom åren gett oss usla bidrag som Facebook (uh-uh-uh), Chain of Lights och Spirit of The Night förnekar sig inte. I år kör de en pop-rap om mobbing med mini-robotar på scenen. Obegriplig nonsenstext med rader som We are who we are, and we are who we wanna be. Och jo, testa att sjunga Måns Heroes över refrängen…


Danmark 
QX QX QX
Fem danska Game of Thrones-statister hummar mäktigt fram en av den här deltävlingens mest schlagriga refränger. Ronny gillar såklart detta och ryser faktiskt lite när segellakanen fladdrar i takt när Rasmussen sjunger om att män lägger ner sina svärd medan snön yr på scenen.


Ryssland

Ryssland har de senaste åren skickat riktigt starka låtar men i år, när de gör comeback efter förra årets Krim-debakel, skickar de ett riktigt balladpekoral. Julia Samojlova sjunger riktigt uselt och ryssarna har genant nog försökt dölja att hon är rullstolsburen genom att sätta henne i en stor vulkan (!?!). Detta blir förhoppningsvis första året landet missar final.


Moldavien
QX QX QX QX
Äntligen tänder det till! Moldaverna skickar en riktig balkanrökare som vi älskar att höra i ESC. Detta kan mycket väl ta hem flest röster ikväll för det är glatt, lekfullt och medryckande. Numret är också riktigt kul i all sin fåniga springa-i-dörrar-fars-style. Håll utkik efter svenska inslag i form av Björn Ranelids sångarpartner Sara Li och musikalstjärnan Erik Höiby i kören.


Nederländerna
QX QX
Rökig countryrock bjuder ena halvan av 2014 års tvåa, The Common Linnets, på. Waylon levererar stabilt och i en svag semi som denna borde detta ta en finalplats. Men vidare kul, det är det inte.


Australien
QX QX QX
Jessica Mauboy är en av förhandsfavoriterna som dalat rejält på oddslistorna. Och tyvärr, en snyggt poppig schlageraktigt sak som stegrar är riktigt härlig i lurarna men på scenen ser det inte så kul ut. Det är som om cypriotiska Elenis lite klumpiga yngre syster försöker efterapa Fuego-numret i hemma i flickrummet. Så synd på en riktigt bra låt.


Georgien
QX
Fem superallvarliga herrar sjunger en…låt. Det roligaste som händer under de här tre minutrarna är Shirley Clamp-regnpyrot mot slutet.


Polen
QX QX QX
Aviici-light med en svensk sångare i fronten bjuder på en säker finalist som låter Spotify-lista. Däremot är svenske Lukas inte så vidare röstsäker och tonerna svajar mer en lovligt. Så håll för öronen och klura över vilken Idol-deltagare från 2016 dj:n Gromee är lik.


Malta
QX QX
Thomas G:son är en av låtskrivarna bakom det här otydliga ihopkoket till låt. Det är otroligt svårt att få grepp om den här låten. När, det man minns är speglarna på scenen, ordet Taboo och sångerskan som ser snorarg ut.


Ungern
QX QX QX
Stenhård rock med en tonartshöjning borde funka för ungrarna. Här finns en riktigt bra melodi under primalskriken och de stenhårda trummorna. När man gör saker på riktigt funkar det alltid.


Lettland
QX 
I tisdags sjöng Kroatien en version av Sam Brown Stop, och här kommer en till. Roligast är att sångerskan heter Rizotto i efternamn.


Sverige 
QX QX QX QX
Är låten det bästa vi skickat? Nej. Men en modern poplåt kombinerat med ett löjligt effektivt nummer där Benjamin leker fram sin poplåt på ljuspodiet. Varje gång vi ser detta slås vi över vilken klasskillnad det är på detta jämfört med det mesta av böset i denna semi. Lätt vidare.


Montenegro
QX
Balkanballad. Vi har hört det förr, och vi har hört det bättre.


Slovenien
QX QX
Slovenska Lea korsar Zara Larssons Aint My Fault med lite Little Mix-feeling. Detta kunde varit nåt men resultatet blir bara supertjatigt. Och det är helt orimligt att Lea mitt i låten bryter och låtsas att musiken tystnat. Det är alltså inget misstag utan helt inövat.


Ukraina
QX QX QX
Tävlingen avslutas med ett riktigt shownummer där ukrainske Lill-Dracula Melowin gör entré ur en kista och sjunger en dramatisk poplåt med roliga ögonlinser. Självklart i final.

Till final:
Sverige
Norge
Danmark
Australien
Polen
Ukraina
Ungern
Nederländerna
Moldavien
Malta