I Leva.Älska får vi följa tre hbtq-personer, Agneta, Ingbritt och Thomas, när de flyttar in på seniorboendet Regnbågen på Gärdet. Regnbågen, som öppnades 2013, är världens första seniorboende för hbtq-personer.

Dokumentären, gjord av Mette Aakerholm Gardell, visar tillbakablickar från de tre seniorernas liv och hur de för första gången hittar hem på riktigt.

QX filmexpert Andreas Samuelson beskriver den som en ”vacker film” där våra äldre och ibland lite bortglömda hbtq-personer får ta plats.

Thomas.
En av huvudkaraktärerna, Thomas, är peppad på kvällen.

– Jag är inte nervös inför premiären som sådan. Men jag känner en viss spänning för hur min släkt, kollegor och vänner ska se på mig efter. Jag lämnar ut mycket av mig själv i filmen, säger han till QX. 

Vad hoppas du att Leva.Älska kommer att bidra med? 

– Ett synliggörande av den seniora/gamla HBTQ:aren. Flera har sagt till mig att det är en film som kommer att leva länge. Människor går ju inte lika mycket på bio längre, framför allt inte för att se dokumentärer. Men Leva.Älska kan användas i många sammanhang, som till exempel ett diskussionsunderlag för undervisning.