För första gången så är rasifierade HBTQ-karaktärer mer representerade i tv än vita. Enligt mediebolaget GLAADs rapport ”Where We Are on TV” så representeras vita 49 procent och rasifierade 50 procent. Även om 1 procent kan verka lite så är det en stor framgång om man jämför med förra året då samma rapport visade att 77 procent av alla HBTQ-karaktärer var vita. Hurra för framgång!

Mångfalden i tv ökar också överlag. I år var det 8.8 procent av karaktärerna på tv som var HBTQ, en uppgång från 6.4 procent från förra året. Dessutom har både bi- och transsexuella fått mer utrymme, tillsammans med HIV-positiva. Majoriteten av HBTQ-karaktärer bland streamingtjänster finns på Netflix.

Bygga acceptans och förståelse

Sarah Kate Ellis, VD på GLAAD, är glad över att det är bättre representation i tv och berättar hur viktigt det är.
– Med allt mer anti-HBTQ politik runt om i världen så behövs de här personernas historier mer än någonsin för att bygga acceptans och förståelse hos människor om deras liv.

– Dessutom får serier som har större representation av HBTQ-karaktärer bättre tittarsiffror, Supergirl, Will & Grace, Empire och How to get away with murder är serier som har miljontals tittare. Det betyder att publiken är nyfikna på fler perspektiv och berättelser.

”Where We Are On TV” är en rapport som har gjorts årligen sedan 2005 av mediebolaget GLAAD. Anledningen är att öka medvetenheten om hur karaktärers mångfald representeras i tv.