Efter ett halvdant år och ett riktigt fruktansvärt år är Melodifestivalen på rätt väg igen.
Dagens presentation av 2019 års programledare visar att det finns en tanke, en vision och en vilja att återigen skapa hela Sveriges fest i rutan under den tråkigaste årstiden på året.
Med gamla MF-favoriter i nya positioner, superstudiomannen och Mello-veteranen Hence von Zweigbergk, som innehållsansvarig, och Edward af Sillén som konsult och rådgivare för att hjälpa projektledare och producenter att styra Mello på rätt väg, så ska oredan från i fjol rättas till big time.

Till sin hjälp får de en kvartett som känns otroligt lovande.Framförallt verkar man ha fokuserat på värme, humor, erfarenhet och stabilitet:
Kodjo Akolor är oprövad i Mello-sammanhang, men är en erfaren programledare både i radio- och tv-sammanhang. Han har ofta varit stjärnan i Musikhjälpens ofta långa och händelsefattiga livesändningar, och den erfarenheten kommer vara guld värd när han nu ska ut på sex veckors livesänd tv-turné. Han är rolig, charmig, rapp och (relativt) ung, och är en profil som är redo att bli folkkär utöver de yngre kretsarna.

Sarah Dawn Finer var programledare under en av de absolut bästa Mello-åren, 2012, med Helena och Gina, och har sedan dess styrt upp gubbtunga Så ska det låta med charm och musikglädje. Hon är redan en älskad Melodifestival-deltagare och kommer garanterat att glänsa i bra musiknummer.
Vi kryddar detta med att hon dessutom är trygg, har enorm scenerfarenhet, och lägg därtill ett extremt smittsamt skratt. Sarah är 2019 års trygga ankare.

Marika Carlsson är mitt favoritnamn. Äntligen får vår älskade flata från Lund sitt stora folkliga genombrott. Hon var gudomlig på QX Gaygala med Babsan för tre år sedan, och hon var det stora utropstecknet under Diggiloo-turnén i somras. Redan då försökte hon kuppa in sig i Mello och det gjorde hon ju bra. Under Diggiloo höll hon ett par riktigt roliga och igenkännande stå-uppor som jag hoppas hon upprepar till Melodifestivalsdebuten. Marika blandar varm folklighet med lättsam humor, som alla kan ta till sig, på ett strålande sätt. Jag tycker det ska bli så kul att se henne värma ett fruset Sverige i vinter.

Till nämnda tre trygga namn lägger vi ett utropstecken. För Eric Saade är väl det stora ”hur-ska-det-gå”-inslaget i den här kvartetten? Jag gillar Eric. Privat är han en otroligt skön och down-to-earth snubbe. Långt ifrån den kaxiga bild som han fick i media när han bröstade upp sig som ungtupp i Mello- och ESC-sammanhang i början av 2010-talet. Hans programledaredebut i de större sammanhangen var heller ingen imponerande historia då hans MILF-snack med Petra Mede under Eurovision 2013 var extremt skämskuddesframkallande.
Men.
Då var då och nu är nu. Manboyen har blivit man, och under fjolårets Så Mycket Bättre visade han ödmjukhet, mognad, nyfikenhet och charm. Dessa delar tar han garanterat med sig till de sex städerna i vinter. Jag tror Eric kommer klara detta galant.

Så.
Är de fyra programledarna ett stort steg mot en ny Mello? Nej.
Är det vågade val som kommer att skaka om? Nej.
Men det är val som just nu är tokrätt för ett program som under fjolårets sändningar höll på att köra vår älskade musikfest rakt in i fördärvet. Melodifestivalen hade inte klarat ett år till med ett sådant katastrofinnehåll. Jag vägrar lägga skuld på Fab-Freddie eller David Lindgren, för de slet med vad de fick. Och med det sagt så säger jag som Sarah; Moving On!
Nu kör vi.