Cat of Stockholm var Catharina Högstedts pseudonym när hon ställde ut sin konst under Pride i Stockholm 2017. Hennes pseudonym kom till i samband med att hon kollat på filmen ”Tom Of Finland”, där en konstnär gör . Alltså målar homo-erotiska bilder under ett annat namn.

Med namnet Cat of Stockholm kände Catharina att hon kunde utforska ett för henne förbjudet område, porr och erotik, för att sedan förena det med sina konstnärliga egenskaper. Under Europride 2018 så valde hon att ”komma ut” och nu har hon precis avslutat sin första soloutställning. Men mer är påväg.

– Den här konsten saknas för lesbiska kvinnor. Det finns massa lesbisk porr, men den är riktad till män. I min konst har jag tolkat om de filmerna och gjort en lesbisk synvinkel.

Catharina arbetar oftast med levande modeller och ibland sig själv. Hennes konst beskriver hon själv som väldigt direkt.

– Min konst skiljer sig lite från annat jag sett genom att den är så rå, pang på och i ögonblicket. Jag vill att det ska kännas att man ska vara där i scenen liksom. Som ett klipp ur en sexakt.

Samarbete med en sexolog

Tillsammans med sexologen Suzann Larsdotter så fick Catharina in andra synvinklar till sin konst.

– Jag är inte alls konstnärligt lagd, men jag har pratat med massa kvinnor som har sex med kvinnor. Jag tycker bilden av kvinnor som har sex med varandra är osynliggjord. Det är bara den manliga blicken som räknas, säger Suzann.

Catharina Högstedt tillsammans med sexologen Suzann Larsdotter.

De båda tycker att bögar alltid har framställts som att vara mycket kåtare än flator.

– Lesbiska kvinnor är minst lika kåta! Det har skapats en bild av att lesbiska sitter i mysiga tofflor och äter hummus, medan alla bögar ligger runt, säger Suzann.

Kvinnor som har sex med kvinnor är inte lika utsatta för könssjukdomar, däribland HIV. Resultatet av det är att lesbiska kvinnor aldrig framställts som att de ligger runt.

– Tack och lov så har kvinnor i Sverige varit väldigt skyddade från HIV och att det drabbat så många homosexuella män är fruktansvärt. Det tillsammans med andra saker har gjort att hela den lesbiska sexualiteten hamnat i skymundan.

”Om de blir kåta så tycker jag bara det är roligt”

Catharinas bilder svår att definiera om det är porr eller inte. Under vernissagen frågade Suzann henne vad hon tyckte om att många gick runt och blev kåta av hennes konst. Catharina tog det som en komplimang.

– Jag gillar den respons jag fått på bilderna och om de blir kåta så tycker jag bara det är roligt!

Bilderna är riktade till alla, inte bara till hbtq-personer.

– Det är väldigt många straighta män och kvinnor som kommit hit och varit nyfikna, säger Catharina.

Men om det är porr eller ej, är upp till betraktaren.

– Det är väldigt mycket sex i bilderna, min favoritbild är när en kvinna blir fistad av en annan kvinna, det är revolutionerande på något sätt, fortsätter hon. säger Suzann.

En del av Catharinas konst.