Förra året blev det känt att Chris Pratt var en av många kändisar, däribland Justin Bieber, som kontinuerligt besökte en Los Angeles-gren av den australienska kyrkan Hillson Church. I helgen var stjärnan från Guardians of the Galaxy med i talkshowen The Late Show with Stephen Colbert där de pratade om hans tro.

Skådespelaren Ellen Page twittrade då och skrev:

”Okej. Men att hans kyrka är känd för att vara hbtq-fientlig är inget ni ska prata om?”

Hon fortsatte sedan att kritisera Chris Pratt:

”Om du är en känd skådespelare och du är med i en organisation som hatar en viss grupp, då bör man inte bli jätteförvånad om någon undrar varför det inte tas upp. Att vara hbtq-fientlig är fel, det finns inte två sidor i det här. Skadorna det orsakar är allvarliga. Punkt. Kärlek till er alla!”

”Inget skulle kunna vara längre från sanningen”

Efter att många börjat kommentera och dela det som Ellen Page skrev valde Chris Pratt till slut att svara på kritiken på sin Instagram.

Där skriver han bland annat:

”Det har påståtts att jag är med i en kyrka som är ”känd för att vara hbtq-fientlig”. Inget skulle kunna vara längre från sanningen. Jag är medlem i en kyrka som öppnar sina dörrar för precis alla.”

”Min tro är viktig för mig, men ingen kyrka definierar mig eller mitt liv och jag är ingen talesperson för en kyrka eller för en grupp människor. Mina värderingar definierar vem jag är. Vi behöver mindre hat i den här världen, inte mer. Jag är en man som tror på att alla har rätten att älska vem de vill, fria från fördomar från andra.”

Ledare inom kyrkan har länge fått kritik

Kritik började strömma in mot kyrkan 2015, när en högt uppsatt ledare i New York hade uttalat sig homofobiskt. Han ska bland annat ha sagt att homosexualitet är en synd och att någon som är gay och medlem i kyrkan aldrig skulle få en ledarposition.

Senare samma år ska även en pastor ha kritiserat två medlemmar i kyrkans kör för att de ingått ett samkönat äktenskap. Kyrkan har anklagats för att stötta omvandlingsterapi men förnekade detta 2011.