Men vi tar det från början: Programmet inleds med ett riktigt grisigt funkmedley där tidernas sämsta låt, Sex Machine, dyker upp i en ovälkommen version. Sarah och Kodjo, vi glömmer detta och fokuserar istället på att vi får höra Sarah sjunga sin AC-låt från 2009, Moving On medan hon åker hiss. Sen får vi en annan 2009-deltagare, Måns Zelmerlöw som dyker upp och sjunger sin nya låt Walk With Me ihop med Dotter. Riktigt bra och en välmatchad duett.

Programmet består av att alla duellanter sjunger sina låtar, pratar gott om varandras uppträdanden och sedan hastar man vidare till nästa duell utan att redovisa resultatet. Det får vi istället i slutet av programmet då Christer B gör entré och placerar in vinnarna i varje duell i en redan klar startordningslista över finalen.

Så över till vad vi tror:

Duell 1

Andreas Johnson – Army of Us
Förmodligen fyra i sin deltävling, långt efter sin motståndare i antal streams på Spotify och långt efter i radiospelningar. Andreas Coldplay/Avicii-klingande arenapop får Andra Chansens tuffaste motståndare och det finns inget som talar emot att hans sjunde Mello-resa slutar här.
Streams på Spotify: 598 018
Plats på Spotify Top 100 idag: 78
Radio Monitor placering (mest spelade): 56
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 5 (251)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 4,95 (250)

Anna Bergendahl – Ashes to Ashes
Den femte mest spelade låten i svenska radio just nu har hållit sig på Spotify top50 sedan den släpptes och är den mest givna finalisten. Inget talar emot att detta blir Annas stora Mello-comeback och väl i final kommer den hamna på den övre halvan. Låten har ett av årets läckraste melodisnickerier.
Streams på Spotify: 1 453 208
Plats på Spotify Top 100 idag: 28
Radio Monitor placering (mest spelade): 5
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1,15 (18)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1,16 (20)

Vinnare: Anna Bergendahl

Duell 2

Vlad Reiser – Nakna i regnet
Tävlingens gladaste bagatell möter Nano i en märklig duell mellan skoj och allvar. Vill folk ha uptempo och glädje vinner den på sin energi och dansare, och mindre på låt och artisteri. Men Vlads låt borde ha ”hänt” på Spotify mer än vad den gjort och Nanos låt som släpptes en vecka tidigare har fortfarande övertaget. Så nej, Vlads resa slutar här.
Streams på Spotify: 902 036
Plats på Spotify Top 100 idag: 64
Radio Monitor placering (mest spelade): –
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 2,55 (251)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 2,80 (250)

Nano – Chasing Rivers
Det går ju inte att se på Nano utan att tänka på DETTA. Det måste vara fruktansvärt för honom. Men han känns bättre än i Göteborg, inte så mumlig och kören har lyfts fram på ett annat sätt. Chasing Rivers går lysande på radio och ligger en månad efter släppet fortfarande på Spotifys topp50.
Streams på Spotify: 986 566
Plats på Spotify Top 100 idag: 50
Radio Monitor placering (mest spelade): 17
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1,47 (101)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1,42 (100)

Vinnare: Nano

Duell 3

Martin Stenmarck – Låt skiten brinna
Man har ändrat ljussättningen från Leksand. Borta är det där pulserande spindelnätet av strålkastare som iofs såg kanska kul ut, men som höll på ca två minuter för länge, och istället har man en massa snygga punktljus rakt in i kameran runt hela cirkeln som kommer se mycket snyggare ut tillsammans med publikens mobilljus. Vi gillar låten men den gamle Mellovinnaren får det alldeles för tufft i mötet med röstspänstiga Ajax. Hon krossar honom på såväl Spotify som i radio.
Streams på Spotify: 382 286
Plats på Spotify Top 100 idag: 89
Radio Monitor placering (mest spelade): 203
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 4,50 (251)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 4,95 (250)

Lisa Ajax – Torn
Ett enkelt och snyggt nummer med en ensam Ajax i centrum. Låten hade förmodligen varit i final vilken annan deltävling den ställt upp i och det ser ut att bli final för henne en tredje gång. För den ser ut att gå hem i alla röstningsgrupper.
Streams på Spotify: 507 946
Plats på Spotify Top 100 idag: 22
Radio Monitor placering (mest spelade): 150
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1,18 (51)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1,16 (50)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Det här är ju en av mina favoritlåtar

Vinnare: Lisa Ajax

Duell 4

Rebecka Karlsson – Who I Am
Numret är lite omgjort och vi har två ballerinor och två boxar-tjejer som flankerar Rebecka på scenen. Men störst förändring har hänt Rebecka. Hon som var så obekväm på repen i Leksand ser verkligen STRÅLANDE ut och hennes självförtroende verkar ha flugit i höjden i samma hastighet som hennes skivbolag verkat ringa in en ny stylist. Men med det sagt är motståndet antagligen för tufft för att ta den efterlängtade finalplatsen. Rebecka går bättre på radio och har de unga röstarna, men frågan är om inte de äldre grupperna här INTE går på samma spår som i Ajax/Stenmarck-duellen, utan istället kör på de gamla Mello-veteranerna? Oddsen verkar tro som vi.
Streams på Spotify: 541 321
Plats på Spotify Top 100 idag: 55
Radio Monitor placering (mest spelade): 104
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 3,15 (126)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 2,90 (200)

Arvingarna – I Do
Som alla vet, har Arvingarna expanderat från den ”det nya Herrey’s”-feelingen de hade förra veckan, till sin vanliga kvartettuppställning. Tommy är tillbaka! Och det fungerar. För självklart fanns det redan en LED-scen förberedd för fyra personer. Det är klart att det var tightare och lite yngre förra veckan, men denna schlagersmocka borde tilltala såväl barnen som de äldre. Och för glädjen och uptempo-feelingen så MÅSTE den till final.
Streams på Spotify: 455 766
Plats på Spotify Top 100 idag: 31
Radio Monitor placering (mest spelade): 135
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1,39 (125)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1,33 (86)

Vinnare: Arvingarna