Utmana dig själv – läs den här!

Den har kallats kultklassiker, Eileen Myles självbiografiska roman Chelsea Girls från 1994, och nu finns den – äntligen – i svensk översättning (Modernista). Myles är författare, poet och kritiker (och t o m presidentkandidat -92) med en självklar plats i konstens och litteraturens East Village i New York.

Boken skildrar hennes katolska uppväxt utanför Boston på 1950- och 60-talen och därifrån vidare till de många tjejerna och drogerna i ”The Big Apple”. Det är omskakande läsning, med så mycket droger och sprit att jag nästan är redo för avgiftning efter att ha läst klart. Språket är rått, sexet är pang på och de deltar i rätt många krogslagsmål också, de här tuffa brudarna. Hon skriver själv att det löper ”en gyllene tråd av fylla och sex” genom hennes berättelse. När hon blir arresterad bjuder hon på aggressivt motstånd och skriker ut ”Jag är poet, era idioter, snutjävlar!”.

Ännu en gång får jag det bevisat, att genom böcker som är skrivna med en äkta känsla, kan jag själv känna att jag nästan lever någon annans liv. Och som en kritiker konstaterade: ”att läsa Myles är som att höra hennes röst samtidigt”. En annan tycker att historierna känns ännu råare nu, än när de kom ut i tryck första gången. Så utmana dig själv, läs en bok som kanske inte liknar något annat du tidigare läst.


Homofobi på frammarsch

Ultrakonservativa krafter, med förgreningar över hela världen, som vill att homosexualitet ska kriminaliseras  och t o m beläggas med dödsstraff. Det här är inga nyheter, men ändå drabbas jag av Annika Hamruds reportagebok Fundamentalisterna (Natur & Kultur, 27/4), där hbtq-personer i Uganda berättar om den ständiga skräcken och osäkerheten som präglar deras liv. En klan samlas för att stöta ut flatan som då tvingas lämna sitt hem och fly. Pastorer som sprider hat, samtidigt som de skor sig ekonomiskt med hjälp av barnarbete. Aktivister som blir hotade och förföljda. Stark och viktig läsning.


Var dig själv – utan grupptryck och normer

Goda läsvanor grundläggs tidigt i livet  och vad är väl bättre i riktigt unga år, än att läsa sanna berättelser om inspirerande förebilder. Sagor för barn som vågar vara annorlunda av Ben Brooks (Lind & Co, 25/4) innehåller kortfattade presentationer av hundra kända och okända kvinnor och män som valt sin egen väg i livet. Regnbågsfamiljen representeras av bl a konståkaren Adam Rippon, skådisen Chris Colfer och författaren Gertrude Stein. En ögonöppnare för stora och små!


Hemligheter i drömfabriken

Han var en av de snyggaste och absolut största stjärnorna i Hollywood på 50-och 60-talen. Samtidigt hotade hans dubbelliv att krossa karriären. All That Heaven Allows av Mark Griffin (inbunden, engelska) är en mycket välskriven och grundligt researchad biografi om Rock Hudsons väg till framgång, hans sexuella utsvävningar och insjuknandet i AIDS som till slut tvingade honom att komma ut offentligt.


För den romantiska tonårsflatan – i oss alla

Ung vuxen-romanen Pulp av Robin Talley (engelsk pocket) utspelar sig dels i 50-talets USA, där 18-åriga Janet måste hålla kärleken till bästa tjejkompisen hemlig, dels i nutid, där Abby tampas med liknande problem, samtidigt som hon behöver hitta ett bra ämne för examensarbetet i skolan. Kanske något om…lesbisk kärlek för fem, sex decennier sedan?