Okej vi tar finalisterna först: Grekland, Vitryssland, Serbien, Cypern, Estland, Tjeckien, Australien, Island, Slovenien och SUPERSKRÄLLEN San Marino, som bara varit i final en enda gång.

 1. BEYONCE-KLASS
  Vilken mäktig start med Netta som barn som hittade sitt mod och inre röst som fick henne att gå sin egen väg och trotsa normer. Älsk också på den supersnygga inledningen på livescener där Netta i en uppimpad version framförde fjolsårsanthemet Toy tillsammans med brudar som hade fått nya versioner av de ikoniska kläderna dansarna bar i fjol. Klart inledningen av VARJE Eurovision ska starta med anledningen till att vi är där vi är! Det var Beyonce-varning på denna start. AMAZING.
 2. THAT ASS(I) THOUGH…
  Programledarna var oväntat rimliga med fin ton, bra peppighet och charm. Speciellt Assi Azar, som också berättade att han är öppet homo och tackade Dana Internationals betydelse för hans personliga utveckling. Idag är Assi också utsedd av amerikanska Outs! till en av de 100 mest inflytelserika HBTQ-personerna i världen. Mäktigt. Ögonblick!
 3. NAKENCHOCK DIREKT!
  Cypriotiska Tamtas RU-VEAL var underbar! Klart vi ska ha en nakendräktschock redan i första numret. Låten är riktigt vass Fuego-pop och visst saknas Eleni Foureiras hetta men fan jag gillade den nyduschade sexigheten som Tamta och hennes svenska dansare bjöd på.
 4. SLAVENIEN
  Älsk på den slovenska låten Sebi men jag gillar inte stämningen som paret på scenen skapar. Hon ser ut som en tjej han bossar över totalt och att hon ställer upp på saker hon egentligen inte vill för att bevisa sin kärlek till honom. Samtidigt är det fängslade.
 5. ALLTID STEGET FÖRE
  Förra året gnällde folk, flåt, Eurovision-fans, på Sverige för att vi skapade en tv-inriktad musikvideo av vårt Ingrosso-nummer. I år gör flera länder just det och fansen jublar. C´mon liksom! Tjeckiska topparna Lake Malawi skapade i alla fall ett snyggt rutnummer av sin Bruno Mars-poppiga Friend of a Friend.
 6. PORTUGALET
  Egna uttryck ska alltid hyllas och vi gillar queer artisten Conan Osiris och hans minst sagt unika dansarpolare. Men detta var tre minuter av musikalisk outhärdligt. Men visste kunde vi inte slita ögonen från rutan en sekund?
 7. KOMMENTATORSKÄRLEK
  ”..och här kommer årets första onödiga trummor.” Edward af Sillén leverade briljanta oneliners som alltid. Men det stora gapskrattet kom när Edward efter Dana Internationals kyss-uppmuntrande nummer kommenterade med: ”Härlig stämning i arenan, men lite stel stämning här i båset eftersom jag precis kysste Charlotte”.
 8. ZERO TO THE SONG, BUT DOUZE POINTS TO THE STAGEING
  Australiens Kate Miller-Heidkes låt om förlossningsdepression är musikal/ESC-kitsch de luxe. Låten är smörja men framträdandet kan tillhöra ett av de bästa vi sett på Eurovision-scenen de senaste åren. Genialt att låta henne och dansarna vaja på pinnar över en projicerad jordglob. Synd att det greppet slösades bort på Zero Gravity. Men med det sagt så kommer tittarna äta detta med sked och det blir lätt en topp10-placering på lördag.
 9. QUEERCOOLT
  Jodå, islänningarna i Hatari levererade sin bdsm-pop supersnyggt. Låten är ett supersnyggt bygge av growl, new romance-pop och Tolkien-soundtrack. Lackklädd queer-estetik är ju heller aldrig fel inför miljontals tittare och jag älskar när Mattias Tryggvi Haraldsson bossar runt sin undergivna partner på scenen.
 10. LA LA LOVE
  Men hur snyggt var inte det där Eurovision-kollaget där israelerna mixat ihop klassiska ESC-hits. Fan det bubblade ju över när man hörde och såg sina favoriter. Läckrast var den oväntade mixen av Johnny Logans What´s Another Year och Benjamin Ingrossos Dance You Off.
 11. MEST BESÖKTA INSTAKONTOT
  Jag vet att ni sökte upp spanska Miki DIREKT efter att Assi Azar visat upp hans avklädda torso, som Miki raderat från sitt nuvarande konto.
 12. RÄTT-LÅTAR-VIDARE!
  Fan, det där var ju helrätt tia! Svenske Victor Crone för Estland! Coola Island! Fina Slovenien! Popdängan från Vitryssland! Heta Tamta för Cypern! Supernumret Australien! Annie Lennox-mäktiga Grekland! Plus partylåten Say Na Na Na från San Marino som gjorde att landet gick vidare för andra gången nånsin.