Vi tar det från start. Kvällen börjar med diskutabel israelisk turistreklam som är sjukt snygg med Netta som flyger flygplan och får hela Tel Aviv att visa vägen, för att slutligen landa på scenen! Allt till tonerna av israeliska hits som Hallelujah, Hava Nagila etc. Flaggparaden har också flygtema och är väldigt läcker. Lägg därtill gästframträdanden av gamla israeliska deltagare som Dana International, Ilanit och Nadav Guedj. Bästa öppningen sedan Stockholm och som extra grädde på moset så har man klippt ihop gamla programledare genom åren så de drar kvällens regler. Nördnostalgi!

Ett annat härligt kommande fanfavoritgrepp är att låta ESC-artister sjunga varandras låtar. Conchita, som nu ser ut som vilken läderbög som helst, sjunger en blippig version av Heroes som känns 20 år äldre i sitt eurodisco beat. Sen tar Måns över och gör en nedtonad Fuego framför Eleni. Riktigt snyggt. Heja Måns. Men när Eleni tar över Dancing Lasha Tumbai är det dock ännu bättre! Hon gör sexig Beyonce-dans av det hela. Sen gör ljuvliga VerkaEin Zwei Drei Im not Your Toy!”. Allt avslutas med att alla gör Hallelujah. Så snyggt.

Innan vi går in på vem som vinner så måste vi ju nämna att Madonna är där för att sjunga nya singeln Future plus Like a Prayer, men var och hur detta görs kommer vi först få veta under lördagens sändning.

Ok, så här. Allt talar för att Nederländerna vinner. Duncan Lawrence och hans ballad är överlägsen etta bland oddsen, och efter semin i torsdags har han återigen det där buzzet som han kanske saknat liiiite i veckan. Och inte oss emot, en modern pianoballad med ung snygg kille som vinner för ett land som inte vunnit sedan 1975 och missat finalen i åtta år i rad i mitten av 2000-talet är värd detta.

Sverige och John Lundvik kommer inte göra oss besviken och en pallacering är fortfarande inom räckhåll. Men på nåt sätt har numret tappat den magi det hade i mello och under repen här. Det var som att det falnade lite när den ställdes mot flera andra i ett startfält. Men det ÄR en bra modern låt och John kan vara tävlingens bästa sångare, och det ÄLSKAR jurygrupperna. Så, 2-3:a där, sjua hos folket och vi är typ femma? Mycket rimligt.

De som främst kan utmana Nederländerna är schweiziske Luca Hänni som övertygar med sin She´s Got Me. En Popular för 2010-talet typ som går bra på listorna och artisten är idolgodis de luxe. En sån här popseger skulle vara ljuvlig!
Azerbajdzjans Chengiz har en gospelpoppig låt som lyft på listorna efter semi2. Han övertygar i sin falsett och denna delvis svenskskrivna låt är en radiohit i sommar. Han kan vinna tack vare stabil sång, bra tryck i låten och ett magiskt nummer.

Men nog velat, vi tippar:
1. Nederländerna
2. Azerbajdzjan
3. Schweiz

..och så här tror vi det går för resten:

1. MALTA
QX QX QX
Ännu en snygg danskaramell som dock inte lyckas levereras till 100% på grund av en lite för oerfaren och oskyldig sångerska. Gänget har också slitit med att få till sitt nummer här nere, och vi får väl hoppas spotlighten åtminstone hittar henne hälften av gångerna ikväll. Men en bra låt och en snygg öppning. Har inget med toppstriden att göra.

2. ALBANIEN
QX QX QX
Det ramlar alltid vidare nån etnolåt med uttrycksfull sångerska på hemspråk till finalen, och vi är ganska glada det var just Albanien i år. Men med det sagt: Nedre halvan. Startnummer två hjälper inte riktigt heller.

3. Tjeckien
QX QX QX
Poptrion Lake Malawi har ett av de coolaste numren med sin video-rutiga funkpop Friend of a Friend. Det är enkelt, lattrallat och charmigt och sticker ut just därför plus att komma efter Albaniens tunga vemod gynnar grabbarnas popglädje. Plats 10-12?

4. TYSKLAND
QX
Det är egentligen inget större fel på den här systerskapslåten, mer än att den är så rasande anonym att den känns designad för den där sistaplatsen – en sistaplats som i så fall skulle bli landets tredje på fem år!

5. RYSSLAND
QX QX QX
Hade detta inte varit Ryssland, eller, kanske framförallt, Sergey Lazarev så tror jag inte någon av oss haft magknip för att den här dramatiska musikallåten med sitt spegelnummer ens skulle vara nära att tvinga oss till Moskva nästa år. Men nu är det en annan femma. Snälla, håll detta borta från toppen!

6. DANMARK
QX QX
Tänk så långt man kan komma med en uppdaterad trallvariant av Lemon Tree och en rejäl möbel! Undra om Leonora kommer se mindre skräckslagen ut på scen nu när hon är i final? Hon behöver i vilket fall inte vara rädd för att vinna…

7. SAN MARINO
QX
Tisdagens skrällfinalist är såklart inte här för att vinna. Serhat är bara här för att bräcka San Marinos bästa placering i Eurovision någonsin. Det är ingen tuff utmaning eftersom hans gubbdisco måste placera sig bättre än plats 24 (vilket SM gjorde enda gången landet varit i final, 2014). Och det borde han göra. Men bara nätt och jämnt. Nedre halvan.

8. NORDMAKEDONIEN

QX
Ledsen, men den här låten är verkligen inget vi vill hänga i vår julgran. Men ett riktigt snyggt nummer av svenska Marie Ryberger och Tine Matulessi skickades landet till final för första gången på sju år, så förmodligen lär de vara glada trots en slutplacering runt plats 20.

9. SVERIGE
QX QX QX QX QX
En av de bästa låtar vi skickat under det här decenniet…och då har vi haft det bästa decenniet av alla länder i den här tävlingen. I kväll kan vi ta medalj igen, men får nog också vara beredda på att vi kan hamna lite vartsomhelst i topp tio. Det är ett tight år! Och buzzet har inte riktigt tagit fart som vi önskade efter torsdagens semifinal. Det ÄR ett bra år.

10. Slovenien
QX QX QX
Det kan inte nog påpekas hur lavig killen i den här duon är som uttryckt sin olust för Eurovision, men med det sagt så är detta ett suggestivt tilltalande nummer där hon stirrar lydigt på sin pojkvän medan hon sjunger Sebi, som betyder sigsjälv, på slovenska. Strax utanför topp10.

11. CYPERN
QX QX QX
Tamta och hennes svenska dansare har ett superslickt nummer och låten är verkligen en läcker Fuegofaster. Men det Tamta saknar jämfört med fjolårets Eleni Foureira är hettan. Tamta är snygg men väldigt kylig och det blir inte bättre av det blå-silvriga numret. Älsk på att den är i final men här är det roliga slut för Tamta. Mitten mot slutet.

12. NEDERLÄNDERNA
QX QX QX QX
Blir det Rotterdam nästa år? Inte omöjligt. Vi tycker nog storfavoriten underpresterar lite nummermässigt på Tel Aviv-scenen, men det tar de ju igen med en grym radiohit. Håller det hela vägen? Vi tror nog det. Duncan har känts supersäker på varje rep, han har allt buzz, men konstigare saker än att en storfavorit fallit hårt i en ESC-final har ju hänt.

13. GREKLAND
QX QX QX
Vi kan inte beskriva den här låten på annat sätt än att jämföra med Florence & The Machine/Annie Lennox. Grekland slickar i år alltså inte en bouzoukiklingande trall utan går åt modernare håll. Tyvärr är sångerskan Katerine Duska inte alltid lika tonsäker som låten kräver och det blir dess fall. Femtonde plats?

14. ISRAEL
QX
En sak är säker: Israel kommer inte vinna i år också. Märkligt mossig musikalschlager med femmannakör på scenen, pyroregn och löpning ut på catwalken. Nej tack.

15. NORGE
QX QX QX QX
Få saker gjorde oss så glada i torsdags som när fanfavoriten med norska Keiino ramlade vidare till final. Den här typen av lycklig schlagerkitch behövs alltid i Eurovision – och vi tror nog Norge kan komma topp tio ikväll! Heja Norge!

16. STORBRITANNIEN
QX QX
Skönt att John Lundvik gav bort den här helt okej dussingospeln till Storbritannien så han kunde koncentrera sig på andra, bättre låtar. Kritvit schlagergospel som paketerats enligt formulär 1A. Britterna ska vara glada att Tyskland finns.

17. ISLAND
QX QX QX QX
Lackklädda trion Hatari och deras dansare övertygade med sin growl-synth i tisdags och säkrade en finalplats utan att dra på munnarna en enda gång. Det är oerhört svårt att sia om deras framgångar i finalen? Vad tycker folk egentligen om detta? Å ena sidan är det ett coolt fenomen som sticker ut rejält i ESC-buketten och det skulle kunna göra att den skjuter upp i toppen. Å andra sidan sjunger Klemens, med Robyn-frisyren väldigt svajigt och det gör att dom bromsas från den absoluta toppen. Men topp10 definitivt.

18. ESTLAND
QX QX QX
Svenske Victor Crones Storm har visat sig gå bäst på iTunes av låtarna som tävlade i tisdags. Nu säger ju inte det så mycket då knappt nån handlar musik längre. Men ändå. Låten är smart radiovänlig Aviici-pop med en snygg kille i skinnkavaj. Ja, en slags Jan Johansen för 2010-talet. Och det har ju funkat förr. I detta starka startfält blir det dock lätt att knuffas bakåt i ordningen, men äh det gör nog inte så mycket för detta blir en stor radiohit för Crone.

19. VITRYSSLAND
QX QX QX
16-åriga Zena är en grymt säker sångerska och dansare men hon borde fått en lite roligare låt. Missförstå oss inte, we love a Britney-reject från 2003 men det är inte så att det skriker topplacering om Like It. Efter plats 17.

20. AZERBAJDZJAN
QX QX QX QX
Wow! Azererna har verkligen satt ihop ett av årets bästa paket med en roligt, snyggt nummer med robotar som lagar Chingiz hjärta och skjuter iväg honom i en läcker projektion, en häftig delvis svenskskriven poplåt och årets kanske hetaste man. Det här tror vi blir livsfarligt ikväll. Blir det Baku igen? Mycket möjligt.

21. FRANKRIKE
QX QX QX
En stund under veckan här i Tel Aviv var franska Bilal uppe och snurrade som en vinnarkandidat, men så roligt kommer det inte bli ikväll. Däremot är det ett fint, tydligt nummer om att våga vara sig själv, och sådant gillar vi ju alltid. Det är som med Yohio i Mello, man gillar konceptet men låten är blek. Och om Bilal som människa är en klar femma så är han som sångare högst en tvåa.

22. ITALIEN
QX QX QX QX QX
En av årets bästa låtar, möjligen den bästa, en enorm hit på hemmaplan och en riktigt cool (och snygg) artist. Tyvärr lyckas som vanligt aldrig italienarna paketera sina potentiella vinnare till att bli något annat än just POTENTIELLA vinnare. Så ännu en bra placering för Italien – men inga biljetter till Milano att boka för oss.

23. SERBIEN
 QX QX
Balkanballad enligt formulär 1A. Detta var vår sista finalist i tisdags och denna sega stund är perfekt för kisspaus. Helt klart på nedre halvan mot slutet.

24. SCHWEIZ
QX QX QX QX

24-årige Luca Hänni är underklädesmodellen som vann tyska Idol och nu fått ett supersnyggt nummer serverat av svenska Sacha Jean Baptiste som gjorde Fuego i fjol. Varmt och snyggt i de schweiziska färgerna och Hänni visar att han sätter såväl toner som danssteg. Detta är Popular fast åtta år senare och detta är gjutet i toppen. Kan han vinna? Ja, om allt stämmer och juryn inte sänker totalt.

25. AUSTRALIEN
QX
Förlåt alla ESC-fans därute men detta är inte bra låtmässigt. Denna musikalopera på pinne är verkligen inte vår cup of tea. Däremot är numret riktigt snyggt (på gränsen till fem QX) med sångerskan Kate och hennes bakgrundssvajare som svävar över jordklotet. Detta är en typisk grej som sticker ut i ett flöde av 26 låtar och det gör att den definitivt hamnar topp10 ikväll. Men låten? Död som en sill på listorna efter att finallamporna slocknat.

26. SPANIEN
QX QX QX
En glad spansk partylåt som känns som den designats för att gå ut sist i den här tävlingen. Snygga Miki har släpat med sig ett helt hus, vilket kan tyckas lite överdrivet, men lyckas förhoppningsvis dansa till Spanien deras bästa placering på ett halvt decennium.