Artist. Tv-stjärna. Influencer. Makthavare. Joakim Lundell är stor, siffrorna talar sitt tydliga språk: 893 000 följare på Instagram och 905 000 YouTube-prenumeranter. Medieakademin, som rankar de största sociala medier-kontona, placerade Joakim och hans fru Jonna överst, långt före SVT, Aftonbladet och Expressen.

– De som följer oss är till större delen människor på landsbygden. Jag får ofta höra från Stockholmare, hur kan han vara så stor? Men de inser inte att Stockholms innerstad bara är en liten del av Sverige. I Säffle ser det annorlunda ut, de har inte samma uttryckssätt, värderingar eller påverkas av samma saker. De känner igen sig i mig.

  Jag vill visa hur en riktig, hel människa är. Det är mitt kall i livet. Inte en perfekt fasad man ser i sociala medier. Jag, vi, visar allt. Och idag har jag landat i vem jag är, efter att ha bearbetat mitt förflutna.

I boken Monster berättade Joakim om uppväxten i ett hem med en missbrukande mor och en frånvarande far. Ensamhet och frustration ledde till kriminalitet och missbruk, och han skapade sitt skandalomsusade alter-ego, Jockiboi, för att orka med.

– Mitt hat åt upp mig. Men till slut insåg jag att jag inte var bättre än den som gjort mig så här. Vi måste få en bredare bild för hur en människa fungerar. Det är så lätt att säga att man ska vara si och så. Är man uppvuxen i ett kärlekslöst hem med våld och missbruk, hur ska man kunna bli en fungerande människa? Mitt förflutna har gett mig en bredare bild, en förståelse för andra samhällsgrupper. Många lider av en brist på förståelse för vad andra varit med om. Att inte vilja se djupare, att bara läsa en clickbait-rubrik och ta det som fakta är oerhört farligt.

Joakim & Jonna blev stora på YouTube i mitten av decenniet då de gjorde prank-videos. En av de största följargrupperna var killar mellan 8-15, en grupp Joakim ser som problematisk.

– Killar i den åldern måste ha så mycket attityd. Allt som har med känslor att göra är ”cringe”. De har ingen förståelse för andras läggning, uppväxt och klasskillnad. Det är precis det jag jobbar emot, att man ska ha förståelse för varann. Jag tycker det är ett problem att de här killarna blir äldre och ska ut i samhället. De måste få bra förebilder, men de börjar tycka att jag är för gammal och ointressant.

– Det är dem som kränker Jonna efter att vår sexfilm läckte för åtta år sedan. Det är hon som får meddelanden från 13-åringar, inte 25-åringar. Det var jag som gjorde ett misstag som råkade tanka upp filmen, men hon straffas för det. Det är så frustrerande.

I vuxen ålder fick Joakim diagnoserna ADD och Aspbergers, och han är idag en av få offentliga personer som vågar prata öppet om funktionsvariationer.

– Vi har inte kommit så långt där. Sak efter annan rensas bort, och det är inte okej att säga N-ordet, att se ner på andra läggningar, men vi har inte kommit så långt med funktionsnedsättningar än. Personer med funktionsvariationer ses som white trash och problem. Varje dag får jag meddelanden som skriver om sina funktionsvariationer och psykisk ohälsa. De tycker att jag ger dem en röst.

Joakim Lundell försöker läsa igenom alla meddelanden han får.

– Jag är hängiven mitt jobb, det är viktigt att fånga upp vad följarna säger.Hur mycket Pride i vardagen har du?

– Jag jobbade med Agnes och Ava (syskonen Arrhult) under två års tid. Många i min närhet har en annan läggning. Jag tycker att folk ska få vara precis som de är, så länge man behandlar andra bra. Jag reagerar alltid om nån fäller homofoba kommentarer. Jag har alltid känt mig utanför, och därför försöker jag skydda andra som har någon form av utanförskap.

– Men det där är känsligt, vilka territorier du går in på. Jag vill agera, men inte lägga mig i andras kamp….för jag är nog inte riktigt accepterad inom de kretsarna. Jag har varit straight hela livet så jag vet inte hur det är att vara förtryckt på grund av sin läggning.

Alltid varit säker att du är straight?
– Ja…. Genom min Aspbergers har jag en väldigt logisk syn på saker. Jag hade inte haft några problem att ha sex med en kille, för det är ju bara hud som nuddar annan hud. Vi föddes nakna så jag ser sex som väldigt logiskt. Men när killar säger att de aldrig skulle suga av en kille för en miljon så tycker jag att det är absurt: Vad är det farliga, det är ju samma hud som du har på din tumme? Det där är bara en spärr de har i sitt huvud.

En vanlig fråga Joakim får på Insta är hur han reagerat om dottern Lunabelle i framtiden kommer ut.

– Jag svarar alltid att hon är fri att vara den hon vill och jag kommer alltid att stötta henne.

– Däremot tycker jag att det är skitjobbigt att mina två bröder uttryckt sig homofobt i deras kanal på YouTube. Jag vill inte bli förknippad med deras åsikter. Jag säger till dem, men kan inte hålla koll på dem hela tiden. Det gör ont i mig att se dem säga saker för att provocera för de säger inget när de är med mig. Men det är just det här jag ogillar med trenden på YouTube just nu: Icke empatiska killar som förlöjligar allt och alla. Det har gjort att vi flyttar oss från YouTube.

Du köpte ett hus som kostade dig flera miljoner extra i renoveringar, sexfilmen, Kungarna av Tylösand, hamnat i bråk med andra Influencers, finns det något du ångrar?
– Jag ångrade min uppväxt, men det hade inte varit jag om jag inte varit med om det där. Allt leder till rätt väg till slut. Det jag vill ge min dotter är perspektiv. När hon börjar skolan ska hon förstå att alla inte har samma förutsättningar som henne, och att det inte är deras fel. Det är där mobbing startar. Dåligt föräldraskap leder till dåliga saker.

Du tjänar bra, vad unnar du dig?
– Folk tror jag lever vräkigt, men jag tar ut en medelinkomsttagarlön ungefär och sparar mycket. Jag har mer än vad många har, men behöver inte spendera för att må bättre. Och jag skänker pengar till Barncancerfonden. Det är saker som rör barn jag brinner för, för det är som sagt hos dem allt börjar.