Nadia Shahid, 20 år, var i våras på Idol-audition i Stockholm och den visades på TV4 i förra veckan. Det blev rungande ja från juryn och Bagge utnämnde hennes framträdande som det bästa som hänt på Idol på tio år. Men Nadias audition har fått mycket uppmärksamhet av en annan anledning också.
I inslaget om varför hon söker till Idol berättar hon om när hon blev utkastad från sitt hem, för att hon kom ut som homosexuell för sin familj.

– Jag berättade det redan när jag var 15 år, men två år senare uppstod ett bråk mellan mig och min mamma som resulterade i att jag blev utkastad, säger hon till QX.

Nadia berättar att när hon var 17 år kom hon hem sent en kväll efter att ha varit med kompisar. Det uppstod bråk, då Nadias mamma tyckte att hon klädde sig för ”maskulint”, inte hade smink som alla andra tjejer och att hon skulle sluta med ”gaygrejen”.

– Jag sa emot och frågade henne vad det spelade för roll. Att jag ÄR homosexuell, att hur mycket hon än vill så kommer jag gifta mig med en tjej för det är mitt liv. Då blev det väldigt hetsigt. Mammas ögon svartnade, hon sa att jag inte var hennes dotter längre och så fick jag en Ikeapåse att packa mina saker. Sen drog jag.

Nadia ringde en kompis, berättade vad som hänt och blev erbjuden att komma och bo hos kompisen, där bodde hon i 8 månader.

– Jag kände, och känner mig fortfarande så extremt ensam. När jag blev utkastad blev jag också deprimerad. Jag gick i gymnasiet då och skolan fick lida för det tyvärr. Jag minns att jag inte grät en enda gång, jag var i chock.

Nu har din audition, där du berättar om det här visats för en miljonpublik, hur kändes det?
– Det var såklart ett stort steg för mig att dela med mig av min historia. Jag hade hela tiden i bakhuvudet ”Vad fan ska mamma säga?”.

Vet du om din mamma har sett det?
– Ja min syster visade klippet, men bara när jag sjöng, inte resten. Då ringde min mamma, vilket i sig var en chock för min familj har aldrig stöttat mig i musiken. Hon sa att det var jättebra. Men sen ringde hon igen efter 3-4 timmar när hon sett hela klippet. Då var hon inte lika glad.

Nadia berättar att hennes mamma då ska ha sagt att Nadia utmålat henne som en dålig person, att Nadia skämt ut henne.

– Hon sa också att hon födde mig normal och inte med en sjukdom. Det tog mig jättehårt, men jag försökte bortse från det och ta åt mig alla fina ord jag fått.

Ja, hur har responsen i övrigt varit?
– Överväldigande. Jag har fått så mycket stöd, kärlek och grattisrop från massa människor. Det är jättemånga som hört av sig med sina egna historier och det är jättefint.

Du upplevs som en väldigt positiv person, trots allt som hänt.
– Att bli utkastad var bara en av många tuffa saker som jag och min familj gått igenom. Men även om mitt liv har varit jobbigt, så har jag alltid varit en positiv person. Jag tror till och med att jag är positiv på grund av allt det jobbiga som hänt, för det får mig att tänka att allt löser sig.

Har du några tips till andra som kanske är i samma situation?
– Ha bra självförtroende och stark självkänsla, så löser sig resten. Tro på att det du gör är för din egen skull. Vem har gett föräldrar rätten att få tycka och bestämma vem du är och vem du älskar? Älska den du är, det kommer vara värt det i slutändan.