Dennis Kihlgren är en 33-årig teckenspråks- och dövblindtolk som bor i Örebro med sin man Jacob. I kväll gör han entré i rutan som en av de tävlande i Hela Sverige Bakar.

Hur kommer det sig att du är med här?
– Jag älskar att baka och äta bakverk, det är det bästa som finns i livet. Efter att ha sett programmet sedan det började visas kände jag att jag ville vara med, så jag skickade in en ansökan. Och efter att ha varit på audition så hörde de av sig och ville ha med mig i programmet.

Vad är din stjärngren?
– Makroner har jag bakat många år och nördat ner mig i rejält. Jag var urdålig från en början, men nu har jag övat upp mig. Men jag strävar alltid efter perfektion!

Vad äter helst för bakverk?
– Jag är en allätare som älskar syrliga bakverk. Men för att nämna några saker jag älskar: dammsugare, bullar, småkakor, tårtor och såklart, makroner.

Vad är din svaghet?
– Min stora svaghet är matbröd. Så i brödprogrammet var det stor nervositet.

Du som sett programmet i tv länge, vad överraskade dig i produktionen?
– Haha, ja du. Det var ju mycket värre än jag trodde att baka i ett kök jag inte kände till, inte ha sina egna redskap och dessutom göra allt på tid. Men det var en fantastisk produktion som tog hand om oss så det gick bra ändå.

Du jobbar som teckenspråkstolk till vardags, vad innebär det?
– Mitt jobb är att befinna sig på platser där det finns behov av teckenspråk. Jag bygger kommunikationen mellan dem som kan och inte kan. Ibland tolkar jag utbildningar, ibland inom sjukvård och ibland begravningar. Det varierar väldigt och det är det som gör det spännande.

Du har ju teckenspråksgestaltat Mello har jag hört, vilken låt minns du mest?
– Ja, jag gjorde det 2011, 2013 och 2014. Och så gjorde jag Prinsbröllopet mellan Carl Philip och Sofia där jag tolkade utgångslåten med Samuel Ljungbladh, Joyful Joyful. Det blev en viral spridning på det eftersom det var en så härlig stämning som jag drogs med i. Men Mello…det var ju ett tag sen. Den första jag kommer på var Begging med Anton Ewald för jag gillar ju snabba låtar. Det är kul att jobba med känslan som infinner sig.

Du är gift?
– Ja, jag är gift med min man Jacob sedan 2016. Vi har varit tillsammans sedan 2009 då vi träffades när vi båda pluggade i Umeå. Jag är född i Göteborg, och har bott i Vänersborg länge, som jag saknar massor. Men vi har bott här sen 2010 och byggt upp ett nätverk här, och det var lättare att få jobb som teckentolk här.

Vad gör du när du inte tolkar eller bakar?
– Jag älskar att träna och springer en del lopp. För mig är det ett måste eftersom jag älskar att äta (skrattar).

Slutligen: Om jag säger ett Mellonamn, vilket bakverk tänker på på?
Måns Zelmerlöw: Går det att tänka på annat än Mums Mums?
Christer Lindarw: Eclair.
Linda Bengtzing: Det första som kommer upp är en bulle.
Benjamin Ingrosso: Nåt ungt hippt…ja, en cronut! Det är en blandning av croissaint och donut som är väldigt inne nu.
Samir & Viktor: Dom är en bra kombo, så det måste vara nåt som fikar ihop: En citron- och marängpaj.

Hela årets bagargäng.