UG:s första program om könsbekräftande vård för transpersoner sändes i april och möttes av hård kritik. RFSL:s förbundsordförande Sandra Ehne har kallat programmet för ”grovt vinklat och tesdrivet”.

RFSL delade också ut skämspriset Rosa Tisteln till UG under Stockholm Pride.

”Genom att sända ett kraftigt vinklat program om ungdomar som får könsbekräftande vård har SVT och Uppdrag Granskning skapat en mycket förenklad och ensidig bild av en känslig fråga, och har därför exponerat en redan utsatt grupp för ytterligare stigmatisering. Rosa Tisteln tilldelas SVT och Uppdrag Granskning med hopp om självrannsakan och att ämnet behandlas mer nyanserat framöver.”

Igår släpptes del två och RFSL är inte imponerade.

– Ur vårt perspektiv var det mer nyanserat än programmet som sändes i våras, som skapade stor oro med sensationell vinkel och osakliga eller lösryckta fakta. Men även denna gång saknas viktiga perspektiv och röster för att belysa frågan på ett rättvisande sätt och skapa meningsfull debatt, skriver Ehne och Jêran Rostam, förbundsordförande RFSL Ungdom, och fortsätter:

– Det är inte heller rättvisande eller rättvist av Uppdrag Granskning att utelämna unga transpersoners egna röster och berättelser. Istället framställs unga som osjälvständiga offer som det bara är äldre som kan tala för. Barn och unga har rätt till nödvändig hälso- och sjukvård, och barn och unga kan i vissa fall behöva få nödvändig vård utan vårdnadshavares medgivande.

I Tranståget del två medverkar skådespelerskan Aleksa Lundberg som också skrivit en debattartikel om sin könskorrigering publicerad av SVT.

”Jag vill be om ursäkt för att jag inte höjt min röst tidigare, om att medicinsk behandling vid upplevde könsdysfori inte alltid får den effekt som man önskar.”

Vidare skriver hon om den kritik hon fått när hon berättat att verkligheten efter könskorrigeringen inte blev som hon förväntat sig.

”Det var först efter operationen, vilken följdes av en långvarig depression, som jag med åren började närma mig det laddade ordet ånger. Jag skulle troligtvis inte göra korrigeringen om jag stod inför samma val idag” skriver Lundberg.