Berätta om ditt dragnamn, hur kom det till dig?
– Jag kan absolut berätta om mitt dragnamn. Jag använder mig av mitt riktiga namn, Ebbe Harder. Anledningen till det är att jag inte visar upp ett persona när jag är i drag, utan visar upp en annan sida av min personlighet. I och ur drag är jag samma person, men som visar upp olika sidor av det traditionella binära genussystemet. I drag visar jag upp ett feminint genus som rådande normer inte tillåter en traditionell ”man” visa. Men jag vill ju också uttrycka mig så kallat ”kvinnligt”. Som jag brukar säga, I got too much fashion sense for one gender!

 

Hur beskriver du din dragestetik?

– Tänk dig liten släng av 2000-tals mode, som tecknats i ett 1990-tals barnprogram från Japan. Släng lite glitter på det så har ni Ebbe Harder! Allt det paketeras på en två meter lång, axelbred kropp med lite för stark skäggväxt. Mina tre favoritfärger glitter, leopard och rosa, är nästan alltid en del av mina outfits.

 

Vem är din favoritdruga?

– Mina favoritdrugor är mina ”dragmammor” i Campari Camping – Swedish Drag Maffia. Mona, Yvonne och Kicki Garcia introducerade mig för drag och deras sätt att göra allt själva. Sy, klippa nummer, styla peruker, koreografera etc. har jag alltid med mig. Deras glädje, intresse och respekt för hantverket som krävs för att vara en dragqueen inspirerar mig än idag, trots att det var flera år sen vi jobbade ihop sist. Jag känner mig så tacksam för att de tog mig in i sin dragfamilj och visade mig hur frigörande det är att bryta mot normer för att underhålla.

 

Vad tycker du om RuPauls Drag Race och vad har Ru betytt för dragscenen i stort?
RuPauls Drag Race har ändrat dragscenen globalt. Drugor globalt inte längre är förpassade till mörka källare för en smal publik, nu syns vi överallt. Genom programmets popularitet är efterfrågan på dragqueens större och fler av oss får möjligheten att jobba med det. Men i all hyllning av RPDR så ska vi inte glömma att i Sverige så har vi en dragförebild i After Dark. En av världshistoriens första dragshowgrupper att bli inbjuden till mainstreamkultur. Det har gjort att flera generationer av dragqueens i Sverige haft möjlighet att underhålla alla, oavsett sexuell läggning, i årtionden.
Kan du teasa om vad du bjuder på under finalkvällen den 15 november på Backdoor?

– Jag kommer visa på två av mina främsta styrkor: Att mima långsamt till en ballad och stå still i för små klackskor i tre minuter. Eller raka motsatsen till det. Har inte bestämt mig än. Men en sak är klar: jag vill introducera publiken för vem jag är genom en ”Hård” hyllning till min penis.

 

Varför ska du bil Dragqueen of The Year?

– Drag har i många, många, många år varit en ”hobby” för mig. Ända sen jag mimade i drag under klassens timme som 10-åring har jag haft en dröm om att någon gång få stå på scenen och underhålla. Och med det har jag kämpat med mig själv för att ta mig dit. Med omvägar som tryckt mig tillbaka, har jag nu samlat självförtroendet att utmana mig själv och våga ta det sista steget. Jag är ett bevis på att om du vågar drömma och tro, samt göra det hårda jobbet, så kommer det löna sig. Jag vill inspirera andra till att våga satsa på det som de drömmer om, för det kommer bli sanning så länge du har målet tydligt inställt. Jag ska bli Dragqueen of The Year för jag har gjort min läxa, vågat satsa och med den här titeln kan jag ta det ännu längre.