Ungefär femtio personer ansöker varje år om att byta kön i Sverige, och ansökningarna blir fler för varje år. I kvällens avsnitt av TV3:s serie Svenskars hemliga liv möter vi tre personer som fötts i fel kropp och som berättar om sin situation. Vi får möta Marcus som gått från tjej till kille, Maria som steg för steg blivit den kvinna hon alltid känt sig som, och Hanna, en cool gothtjej som föddes som grabb.

Varför är du med i programmet?
– Jag hörde att produktionsbolaget sökte efter någon som är transsexuell, och jag är inte så skygg av mig. Jag vill att folk ska få bättre insyn i transsexualism. Bland annat startade jag ett ts-forum på forum.transssexualism.se dit många har hört av sig.

Hur var inspelningen av programmet?
– Bra. Vi spelade in i våras, en dag hemma hos mig och tre dagar i Thaland där jag besöker en könskorrigeringsklinik. Jag har inte sett kvällens avsnitt ännu men jag gillade tonen i förra veckans program. Det känns som en bra och seriös serie.

För fyra år sen var du en kille fysiskt, vad fick dig att ta steget fullt ut och leva som Hanna?
– Jag har alltid identifierat mig med tjejer, och haft en känsla av att allt inte var rätt som kille. Men jag bodde i en liten stad och vågade inte ta steget ut förrän jag flyttade till Örebro, som ju är en lite större stad där man lättare smälter in. Så jag bytte namn, började leva som tjej och anmälde mig för en utredning där jag senare fick diagnosen könsdisfori, det vill säga att jag är transsexuell.

I programmet åker du som sagt till Thailand för att göra ett besök på en könskorrigeringsklinik. Varför Thailand?
– För att Thailand är ett väldigt accepterande land när det gäller transsexualism, och det finns många kliniker som utför den typen av operationer. Men jag tillhör inte dem som vill göra en sådan operation, jag åkte bara dit för att visa tittarna hur det går till.

Hur bemöts du som transperson?
– Nästan alla som träffar mig upplever mig som tjej så jag har aldrig riktigt några problem. Dessutom är jag alltid väldigt öppen med vem jag är och vad jag vill. Jag brukar säga att jag är shemale eftersom folk oftast har lättare att relatera till det, och de förstår därmed att jag inte vill genomgå en könskorrigering.

Svenskars hemliga liv: Födda med fel kön, TV3, 22.00

Marcus är en av de vi följer i kvällens avsnitt