Förra veckan gick programledaren för This Morning ut på sociala medier för att komma ut som gay. I ett känslosamt inlägg beskriver han processen som ledde fram till beslutet att äntligen vara sig själv.

”Man vet aldrig vad som händer i någons utifrån sett perfekta liv, vilka problem de brottas med eller hur de verkligen mår. Därför vet ni inte vad som har tärt på mig under de senaste åren.

Med styrka och stöd från min fru och mina döttrar har jag accepterat det faktum att jag är gay. Det här är något som har lett till hjärtekrossande samtal hemma. Jag har varit gift med Steph i nästan 27 år och vi har två vackra, vuxna döttrar Molly och Ruby. Min familj har hållit mig väldigt nära, de har försökt muntra upp mig och överöst mig med godhet och kärlek trots deras egen förvirring. Trots det kan jag inte sova och jag har haft några väldigt mörka ögonblick.

Min inre konflikt står i kontrast mot en yttre värld som har förändrats så mycket, till det bättre. Att vara gay idag är, med all rätt, något att fira och vara stolt över. Ja, jag känner smärta och förvirring men det kommer endast från att jag sårar min familj.

Steph har varit fantastisk, jag älskar henne så mycket. Hon är den snällaste människa jag någonsin har träffat. Mina tjejers kärlek, kramar och tröstande ord har varit häpnadsväckande.

Varje dag i This Morning sitter jag förundrad över personer vi möter som är modiga och öppna med sin sanning. Och nu är det dags för mig att dela med mig av min.

Det här kommer säkert som en överraskning, men bara genom att vara ärlig kan jag finna ro och en väg framåt.”

I en intervju med sin programledarkollega Holly Willoughby berättar han vidare om beslutet att komma ut.

Varför nu?

– Det är en bra fråga. Du vet att det här har plågat mig under en längre tid. Jag tror att alla gör det här i sin egen takt tills de känner att tiden är inne. Den senaste tiden har det här tärt på mig och det har blivit ett problem.

På frågan om hur han ser på framtiden och om han kan föreställa sig en ny relation svarar han tveksamt.

– Jag tänker inte på det. Jag tar en dag i taget, det här har alltid varit en långsam process och det kommer inte att bli en snabb process efter det här. Det här var den stora dagen, det här var dagen som jag visste att allt pekade mot, och jag hade inte kunnat göra det om det inte var med dig.

Se hela klippet nedan.