Efter en relativt seg turné innehållsmässigt bjuds vi på de kanske största schlagerpresenterna världen skådat. Det är som att man tagit alla mellanakter från de tre senaste deltävlingarna (i första fick vi ju Lili & Susie, Sean Banan & Jan Johansen) och klämt in dessa i ett program: Måns & Lill Lindfors sjöng Nygammal vals, Hanson, Carson & Malmkvist sjöng ett medley av sina hits, Tomas Ledin & Björn Skifs musikduellerade med alla sina klassiker, Loreen gjorde ett orimligt medley av sina hits, och så ett brakarmedley med alltifrån Alcazar och After Dark till Cecilia Wennersten och Claes-Göran Hederström. Helt sjukt härligt, och ni får inte missa kvällens program.
Alla Hall of Fame-artister får också ta emot publikens jubel när de gör entré till motiveringarna. Otroligt fint att se.

Men vidare till anledningen till att vi är där: Nu drar vad Schlagerprofilerna dubbat en av de bästa, och framförallt mest svårtippade, Andra Chansen-tävlingarna genom tiderna igång. Vi tar det duell för duell:

Duell 1

Först ut är den på pappret mest lättippade duellen; Anis Don Deminas röjparty från Luleå blev direkt årets största icke-finalbidrag-hit på Spotify, och ligger i skrivande stund långt före de flesta andra bidrag, inte minst de som slog ut honom i Luleå samt förra helgens vackra Malmö-duett. Man skulle ju kunna argumentera att det höga antalet streams främst kommer från lyssnare i de yngre röstningsgrupperna, och att det var det som fällde honom redan mot Mariette och Mohombi. Vi är dock tveksamma till, trots fin låt och snygga röster, att Ellen Benediktson & Simon Peyron har samma breda stjärnstatus som Luleås M&M, och en hit är en hit är en hit i alla åldersgrupper. Dock! Skulle Vem E Som Oss faila här så behöver röstningssystemet ses över igen. Det skulle begränsa barnen inverkan i programmet – men inte döda det helt. Hits som bara tilltalar vissa åldersgrupper måste ju få kunna gå via Andra Chansen.

Noterbart: Det här är kvällens första duell där en låtskrivare tävlar mot sig själv. Like Fire Tonight-Anderz Wrethov hade med två låtar i årets tävling – och är nu garanterad att en av dem är i final!

Vad säger Schlagerprofilerna? Vi vill utan tvekan ha Anis Don Demina i final här. Hans party, shurdas och sköna personlighet behövs i Friends Arena!

Anis Don Demina

QX QX QX
Dagsform
: Bra. Riktigt bra. Inte för att Anis någonsin hållit tillbaka på något rep, men att veta att låten är en hit kan ju knappast dra ned självförtroendet. Dessutom är klockan 9.30. Jag vill bara ha kaffe. Att dansarna och Anis orkar hålla det där tempot just nu är…inte greppbart för oss.
Streams på Spotify: 1 438 786
Plats på Spotify Top 100 idag: 7
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1.25 (101)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.29 (110)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Förmodligen för att det kommer vara en av de största hitsen från i år, men självklart också för den stora, snygga ”tidningen” – ett innovativt sätt att skaka liv i tricket LED-skärm-på-scen utan att det påminner om Heroes. En av våra favoritlåtar i år!
Tippning: Det här går vidare.

Ellen Benediktson & Simon Peyron

QX QX
Dagsform
: Klart bättre än förra veckan. Minst sagt. Nu får vi ju höra en frisk Ellen sjunga och då finns det verkligen inte mycket att klaga på här. Detta är ju en riktigt, riktigt snygg ballad, och nu låter den som den ska.
Streams på Spotify: 188 477
Plats på Spotify Top 100 idag: 117
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 3.55 (251)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 3.62 (340)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Ellens sjuka lidande under repen i deltävlingen.
Tippning: Välkomna tillbaka ett annat år! Simon solo kanske (Ellen har vi ju sett ett par gånger redan)? Eller varför inte skaka liv i Outtrigger. Rock har ju hänt på ett tag i Mello!

Duell 2

På pappret så ser den här duellen också ganska avgjord ut. Paul Rey har lägre odds på Svenska Spel att vinna hela Melodifestivalen (!) än både Mariette och Mohombi som redan är i final, och även på Spotify så ligger han en bra bit före. Men man ska dock inte vara för snabb här. Om våra antaganden är riktiga så var Malou ändå trea i sin deltävling – före Felix Sandman – medan Paul hamnade bakom Mendez i sin. Malous skamlösa Sia-nummer, bekanta ansikte sedan ifjol och enorma vanlig-tjej-som-går-hem-i-stugorna-look ska inte underskattas, i motsats till Pauls mer introverta nummer och extremt radiovänliga soul(ish)hit. Ett tag i Linköping hade vi ju dessutom Malou som vinnare till hela tjottaballongen (jodå, jag har pengar på det)…fast det hade vi å andra sidan Paul ett tag i Göteborg också (jodå, jag har pengar där också).

Noterbart: Om Malou går till final i den här duellen innebär det att Jimmy Jansson senare under kvällen kommer slå rekordet som den låtskrivare som haft med flest låtar i en modern Melodifestivalfinal. Han tävlar nämligen mot sig själv i sista duellen och är redan garanterad att tangera det tidigare fyra-i-final-rekordet som innehas av Fredrik Kempe (2014) och Edberger/Fransson/Larsson/Lundgren (2005).

Vad tycker Schlagerprofilerna? Malou har ett helt knippe av underbara låtskrivare bakom sig som vi alltid önskar allt gott…men Paul Rey är en av våra stora favoriter denna veckan. Vi bara måste ha honom i final!

Malou Prytz

QX QX QX
Dagsform: Svårt. Det känns som detta paketet tappat lite självförtroende. Men Malou är ju fortfarande bra och går genom rutan med varje näraliggande kamera.
Streams på Spotify: 1 015 043
Plats på Spotify Top 100 idag: 79
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): – (101)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 2.41 (85)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Den där vicka-på-huvudet-samtidigt-bilden. Den är liksom själva sinnebilden av hur de flesta unga tjejer ville vara Billie Eilish-quirky 2020.
Tippning: Det är svårt det här. Men vi tror Malou får ge sig. Låten har ju inte riktigt ”hänt”. Och kanske har röstarna redan andra kvinnliga favoriter i finalen nu som de jämför detta med?

Paul Rey

QX QX QX QX QX
Dagsform: Stark. Få av veckans artister känns mera säker och hemma på scen än den här killen – och då är han ändå en av endast två bidrag som har artister som inte tävlat tidigare på något sätt. Måste vidare!
Streams på Spotify: 1 124 282
Plats på Spotify Top 100 idag: 33
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): – (26)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.57 (22)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Det här är ju en av våra favoritlåtar i år och har varit sedan första gången vi hörde den.
Tippning: Vi tror båda de här låtarna fungerar lika brett, det finns liksom ingen klar barnfavorit eller vuxenfavorit, och då hoppas vi att alla tycker som oss och tänker att den här låten behövs mer final.

Duell 3

Under ett Melodifestival-år där nästan varenda deltävling slutat lite som vi trodde från början (även om vi sedan ändrat oss hundra gånger under veckans gång fram tills lördagen) så har nog inget förvånat mer än Felix Sandmans AC-plats i Linköping. Jag var själv så säker på den att när jag under sändning liksom kände i magen att The Mamas skulle flyga – ja då plockade jag bort min favoritlåt i år (Robin Bengtsson) och satte honom i AC istället för The Mamas. Inte Felix. För jag var så säker. Jag förstår nog fortfarande inte hur det gick fel, för det är en grym pop-låt det där, och numret var varken speciellt kallt eller konstigt. När han dessutom enligt våra beräkningar var FYRA i sin grupp, ja då fattar jag ännu mindre. HUR missade folk det där?

Frågan är om ett sådant momentum går att ta tillbaka, dock? Har man en gång varit en så stor favorit som han var (han var ju favorit att vinna hela klabbet innan Linköpings-lördagen) så brukar det vara svårt att bli sedd som någonting annat än ett misslyckande ÄVEN om man har låten och artisteriet.

Det är ju dessutom inget fel på Frida Öhrn. Verkligen inte. Tvärtom. Hon är en urkraft på scen och har en låt som är härligt arenastor (men mycket mindre i rutan – i arenan i Malmö var hon ju i vår värld direkt till final, speciellt under Victor Crones strul-rep). Frida har rösten, värmen, färgerna och kanske ett bredare anslag?

Den här duellen tror vi kommer bli TOKJÄMN! Supersvår att gissa.

Schlagerprofilerna tycker: Frida får komma tillbaka med en bättre låt och (framförallt) ett bättre nummer. Felix Sandmans låt och nummer SKA vara i en Melodifestivalfinal. Även utan vinnar-buzz.

Felix Sandman

QX QX QX QX
Dagsform: Det här är ju en kille som vet att han inte står och faller med det här resultatet. Han är lika säker och cool på scen här som i Linköping. Vi får erkänna att jag har lite svårt att veta vad vi ska skriva. Det här är liksom en låt de flesta europeiska länder skulle slåss om att få skicka (bespara oss vad ESC-fansen tycker) och hos oss är den inte ens i final. Poplåtar som har något att säga har gått väldigt, väldigt bra i ESC de senaste åren.
Streams på Spotify: 1 665 583
Plats på Spotify Top 100 idag: 82
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1.35 (31)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.38 (24)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Förmodligen att de oskrivna Mello-reglerna som vi kände till dem helt skrevs om här. Att en så här bra låt, med ett så här snyggt nummer och en så här pass känd artist kan komma fyra i en deltävling. Det hade vi aldrig, aldrig tott innan Boys with Emotions. Men kanske var Svenska folket helt enkelt lite popkille-trötta (med all rätt) i år.
Tippning: Det här är verkligen inte lätt. Vi vill SÅ gärna att det här ska gå vidare. Och det är en låt som vuxit enormt hos oss. Ja, så får det bli.

Frida Öhrn

QX QX QX
Dagsform: Jag tror inte den här kvinnan kan köra på något annat läge än 100%. Det är också kul återigen påminnas om hur mycket mäktigare den här låten är i arenan.
Streams på Spotify: 164 190
Plats på Spotify Top 100 idag: 137
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 2.95 (101)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 3.05 (160)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Oj. Svårt. Att jag hela tiden tänkte på Kikki Danielsson Idag & Imorgon när jag såg numret? Och schlager-posen i slutet såklart!
Tippning: Frida ligger helt enkelt närmare till i folks medvetanden än Felix, hon kom trea i sin deltävling så sent som förra veckan (möjligen en starkaste deltävling än Felix) och hon har ett bredare, varmare anslag. Men Felix har ett slicka och snyggt nummer med en låt som fått växa sig varm. Och för Frida är AC en seger i sig.

Duell 4

Tyckte vi förra duellen var jämn? Well, här kommer en som inte är lätt att tippa heller.

Drängarna blev slagna av en annan glad party-trall i Luleå, men deras fan-base torde vara större och bredare än Mendez ute i stugorna, när det inte finns folkligare val som Mariette i mixen. Båda låtarna är motorvägsbreda, färgglada och lätt-trallade. Båda använder husdansarna för att bjuda in till party. Båda skulle gör startfältet i Friends mera party.

En sak som förvånar: Varför ser en hel massa människor i min filter-bubbla Drängarna som någonting ”hemskt”, ”final-ovärdigt” och ”konstruerat” och samtidigt ber folk att rösta på Mendez? Jag älskar Mendez/Alvaro och unnar dem verkligen en finalplats – men båda låtarna är skrivna av geniet Jimmy Jansson och torde vara lika ”konstruerade” eller ”okonstruerade” (är det ett ord?) i så fall. Så vitt jag vet är Jimmy varken latino eller dräng…

Noterbart: Som vi skrev tidigare. Med den här duellen kommer Jimmy Jansson som minst får fyra låtar i final. Han kan vid det här laget på lördag redan vara historisk.

Schlagerprofilerna väljer: Det är något med oss och den där Piga & Dräng-låten. Vi är liksom 100% inställda på att den ska avsluta vår evighetslånga rep-dag nästa torsdag i Friends Arena. Så måste det bli.

Mendez feat. Alvaro Estrella

QX QX 
Dagsform: Det här är ju inte ett gäng som har tråkigt ihop på scen. Formen känns väldigt bra!
Streams på Spotify: 857 892
Plats på Spotify Top 100 idag: 65
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1.80 (201)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 1.74 (250)
Det här kommer jag minnas låten för i framtiden: Utan tvekan kommer vi minnas att numret kändes som en scen ur nya West Side Story längre än vad vi kommer minnas låten.
Tippning: Omöjligt. Det känns som det här bidraget har färre personer som verkligen älskar det – men också som verkligen hatar det. Det kan betyda avancemang. Magkänslan ligger nog hos det här gänget ändå.

Drängarna

QX QX QX
Dagsform: De här gubbarna är ju lite som Frida Öhrn. Det är bara 100% hela tiden. Livespelnings-mode. Och de är säkert inte ledsna över att ha fått en av årets Spotify-hits från festivalen heller.
Streams på Spotify: 1 135 240
Plats på Spotify Top 100 idag: 20
Unibet-odds att gå till final (vinna finalen): 1.90 (251)
Svenska Spel-odds att gå till final (vinna finalen): 2.10 (340)
Det här kommer vi minnas låten för i framtiden: Att något vi trodde vi skulle avsky så mycket visade sig vara så varmt och härligt. Älskar dansarna här i den där irländska jiggen! Och den där tomte-dansen som dragspelaren gör.
Tippning: Vi vill ju så gärna säga att det här går vidare. Det som är största hiten SKA vara i final. Mello-finalen ska vara både en uttagning till ESC, men också en samling av de hits från de 28 som varit med. Så. Vi vill ha det i final. Det var så längesedan vi hade något sådant här där. Men just nu gissar vi på att det ligger lite sämre till än sin konkurrent här. Trots krossen på Spotify. Men vi hoppas att vi har fel.

Så, till final: Anis Don Demina, Paul Rey, Felix Sandman & Mendez feat. Alvaro.