Det blev inget Eurovision Song Contest i nederländska Rotterdam. Men den stora musiktävlingen kommer såklart att firas på andra sätt. QX reder ut vad som händer!

Vad händer ikväll?
I kväll visar SVT Inför ESC med David SundinChrister Björkman. Där presenteras årets 41 bidrag. Även om du under veckan kunnat avge dina hjärtröster i Mello-appen så startar omröstningen lite mer högtidligt i programmet.
Svenska folket ska alltså rösta fram nitton bidrag av dessa som kompletterar den redan finalklara uppställningen med ”värdlandet” Nederländerna och The Big Five (Italien, Spanien, Storbritannien, Frankrike & Tyskland).
Sveriges The Mamas är utom tävlan. Så det blir alltså nio finalister från semi 1 och tio finalister från semi 2. Detta är dock inget vi tittare behöver tänka på i kväll då låtarna presenteras i bokstavsordning.
Rösta bara på era favoriter så sköter SVT det där med vad som ska gå från vilken deltävling.

Och på torsdag?
Då är det The Grand Finale, Sveriges 12:a, med Sarah Dawn Finer som programledare där nämnda sex direktkvalificerade och de tjugo som fått flest hjärtröster av svenska folket tävlar om vem som ska få Sveriges tolva. Det blir nostalgiska tillbakablickar, klipp från Sverige två senaste Eurovisionvärdskap 2013 och 2016, artistpresentationer, och så uppträder The Mamas med Move. Svenska folket kommer att kunna apprösta på sina favoriter och dessa poäng kommer adderas, precis som de gjort om det varit riktig ESC-final, till en ”proffsjury” som röstar på sina favoriter. Denna jury består av Fredrik Kempe, Lina Hedlund, Eric Sade, Charlotte Perrelli och Dotter.

Så på själva finaldagen den 16 maj händer inget?
– Jodå! Lördagen den 16 maj sänder SVT och många andra ESC-intresserade länder Eurovision: Europe shine a light. Programmet är en tvåtimmars sändning där man ”hyllar sångerna som skulle varit med och tävlat i Rotterdam”. Lite mysigt och ofarligt sådär. Men hey, vi har ju redan haft vår omröstning då. Dessutom blir det lite artister från de senaste tävlingsåren som sjunger ESC-örhängen. Programledare är trion som skulle ha lett Eurovision Song Contest 2020: Chantal Janzen, Edsilia Rombley & Jan Smit.

Vilka länder såg man som årets segerkandidater?
De ni ska hålla extra koll på är Island, Bulgarien, Litauen, Belgien och Ryssland. Dessa länder var de stora snackisarna och oddsfavoriterna innan det bestämdes att allt skulle avblåsas. Länder som också nämnts som tänkbara ”dark horses” är Rumänien, Tyskland och vårt grannland i väst, Norge.

Hur tror man att det skulle ha gått för The Mamas då?
Fansajten ESC Today redovisar just nu INFE:s (International Network of Fanclubs of Eurovision) omröstning där olika länders ESC-fanklubbar delar ut poäng på klassiskt ESC-vis. 12 till favoriten, 10 till den näst bästa osv. Där ligger Sverige och The Mamas just nu på en fin niondeplats. Finland körde en en serie inför-program med en panel som tyckte till, men där gick det sämre: Vi slutade på plats 16.
Men ser man på hela startfältet så står våra The Mamas ut med sin genuina glädje och trygga värme bland alla knasiga dansnummer och sorgsna ballader. Och som bekant så premieras ALLTID bra röster i Eurovision…

Det brukar ju alltid vara med svenskar som tävlar för andra länder, hur var det med den saken i år?
Thomas G:son, Peter Boström och John Lundvik har varit med och skrivit den franska låten Mon Alliée (The Best In Me)  och Linnea Deb (Eurovisionvinnare med Heroes) och Jimmy Jansson har tillsammans med danska Emil Adler Lei skrivit Danmarks bidrag Yes. Sharon Vaughn är den Stockholms-boende amerikanske låtskrivaren som är med på tre av årets låtar: Estniska låten What Love Is, grekiska Supergirl och moldaviska Prison. Den tyska låten Violent Thing har också svensk inblandning av bland annat Dag Lundberg och Jimmy Thorén . Maltas låt All My Love har en hel hoper låtskrivare bakom sig, bland annat nämnda svenska Dag Lundberg och Joacim Persson. Och Henrik Steen och Nanna Bottos Olsen har varit med och skrivit den San Marinesiska låten Freaky!

Är det nåt HBTQ med i år?
Den irländska artisten, Lesley Roy, skulle ha tävlat med Story of my Life, en poppig sak som fått en väldigt regnbågsinkluderande video. Lesley själv är 33 år, har jobbat med Max Martin, skrivit låtar till Adam Lambert, och hon är gift med sin amerikanska fru Lad sedan 2010. Spanske sångaren Blás Canto, som tidigare tillhörde ett boyband, Auyrun, är enligt våra spanska ESC-fankontakter gay, men pratar inte öppet om det. Han förnekar det inte, men skickar istället sublima meddelanden i form av små blinkningar i sina texter.
Vi måste också nämna öppna australiensaren Alfie Arcuri som varit med och skrivit det cypriotiska bidraget Running. Han tävlade i den australienska uttagningen ifjol och har haft en hit med fina Same.

Och det här med att nån är homofob?
Ryska akten Little Big tillhör årets storfavoriter med medryckande roliga Uno. Men att gilla dem kommer med en sur bismak. Ett klipp från Bryssel Pride 2017 dök nämligen upp efter att gruppen utsetts till Rysslands representanter där sångaren Iljucha med bandkollegan Anton gick runt bland HBTQ-personer på Pride och frågade sig varför Pride behövs och varför det inte finns ett Pride för män som vill stoppa sin snabel i en vagina. De använde också nedsättande ord om bögar och pratade om hur hela området stank av glidmedel. Klippet finns här.

Varje år röstar de olika länderna fram ”fel” vinnare och många pärlor från de nationella uttagningarna når aldrig den stora massan. Exempel på nåt sånt i år?
Ja, det största skandalen det här året var att finnarna inte skickade låten som var den största hiten i hemlandet. Poppärlan Cicciolina, döpt efter den italienska tuttvisande åttiotalspolitikern, hade blivit en av de stora hitsen på Euroclub i Rotterdam. ALLA hade kunnat sjunga låten på klingande finska innan ESC-äventyret var över. Nu blev det inte så och vårt grannland i öst skickar urtrista Aksel istället. Men det kanske var björnarna som fällde Erika Vikman?

Eurovision: Inför ESC, lördag 9 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play
Eurovision: Sveriges 12:a, torsdag 14 maj kl 21.00 i SVT 1 och SVT Play
Eurovision: Europe shine a light, lördag 16 maj kl 21.00 i SVT1 och SVT Play