SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images – grundades 2016 av dess konstnärliga ledare Anna Linder. Anna fick idén i samband med forskningsarbetet om queera rörliga bilder då hon insåg att det saknades en plattform för dessa i Sverige. Samma år fick SAQMI sitt första utvecklingsbidrag av Kulturbryggan, och i förra veckan lanserades en ny förbättrad och utbyggd webbsajt.

– Vår nya webbsajt är fördjupad med massor av texter, länkar och dokumentationsbilder från olika evenemang, och har även en helt ny sida med medarbetare, samarbetspartner med flera, berättar Anna Linder för QX och tillägger:
– Det är viktigt för oss att ha en bra samlingsplats för allt vi gör, där alla som är intresserade av queerfilm kan gå in och få information och ta kontakt. I framtiden hoppas vi även på att få möjligheten att kunna streama rörlig bild via från vårt eget arkiv.

Anna Linder, konstnärlig ledare för SAQMI

SAQMI samarbetar med bland annat filmfestivaler, Pride-festivaler, konsthallar, museer och biografer, men anordnar även egna evenemang. Här är några programpunkter att se fram emot i början av hösten:

  • 15 augusti: Water makes us wet
    Mossutställningar, SAQMI och Stockholms kvinnohistoriska museum presenterar ett ”flytande program” av queera konstnärers historier, sexualiteter, känslor, tankar och filmer i relation till vatten.

 

  • 24-29 augusti: Ulricehamn Pride
    RFSL Sjuhärad bjuder in SAQMI och QRAB (Querrörelsens Arkiv och Bibliotek) för att visa och samtala om queer svensk rörlig bild.

 

  • 28-30 augusti: Lasse Långström solo exhibition på Galleri 54
    SAQMI bjuder in till en extraordinär helg med konstnären och filmregissören Lasse Långström som har verkat inom sitt queera community i Göteborg i över tio år. Tillsammans med vänner gör hen medvetandehöjande homoerotik, anarkistmusikaler och ockult klasskampskomedi.
Lasse Långström