Skådespelaren, och numer manusförfattaren, Bengt Braskereds fascination och gedigna research för denna händelse har nu lett till att den ännu titellösa serien med Sverrir Gudnason och Staffan Göthe i huvudrollerna kommer att bli en dramaserie i fyra delar i SVT med premiär nästa jul.

”Haijby-affären” i korta drag: 1933 och källarmästaren (ansvarig för vinerna på en restaurang) Kurt Haijby driver med fru Anna restaurangen Lido i Stockholm. Kurt har ett straffregister vilket ger avslag på hans ansökan om sprittillstånd så hans ärende för honom till Kungen Gustav V för att får dispens. Tycke uppstår och en hemlig romans inleds. Men homosexualitet är vid den här tiden ett lagbrott och när kungens närmaste ser vad som händer avråder dom Kungen att träffa Haijby. Men fru Anna har fattat, begär skilsmässa och anger Kurts otrohet med Kungen som anledning, vilket leder till folket kring kungen gör allt för att mörklägga relationen.

Bengt Braskered känns bland annat igen för SVT-serierna Familjen, Lite som du, och i långfilmen Sound of Noice. Haijby-projektet har sedan slutet av nittiotalet fascinerat honom.

– Det var då jag för första gången fick höra om Haijby-affären. Sen har jag genom åren läst på med jämna mellanrum, och 2010 kände jag att jag ville göra nåt det här. Jag såg ingen logik i berättelsen och tyckte det var en riktig soppa. Alla inblandade var så oense om hur allt gått till. Men så ställde jag mig den mest naturliga frågan: Tänk om de var kära? Och när jag satte på mig kärleksglasögonen så reagerade alla logiskt. Detta är ju en kärlekshistoria om två personer som ville vara med varandra, trots att det var förbjudet. Och det var här det för mig blev en allmänmänsklig berättelse. Vad händer när vi inte kan leva fullt ut som de vi är?  Det var en ingång som idag är högst aktuell.

Både produktionsbolag och SVT gjorde tummen upp för Bengt Braskereds hjärteprojekt och idag går SVT ut med en pressrelease om serien.
Den kommer att vara byggd på verkliga händelser och går kronologiskt från 1933 till 1965. Mycket finns väl dokumenterat, men vad som sagts bakom stängda dörrar, i vardagsrum och framförallt sovrum, det är Bengt Braskereds vision.
– Jag säger att det KAN ha gått till så här. Och nu är vi inne på en aspekt som jag tycker är väldigt intressant: Vi ser ju sällan äldre människors sexualitet och kärlek. Gustaf V är över 70 och Haiby är inte heller purung, 38. Att få vara med och berätta om att den stora förälskelsen och passionen kan inträffa var som helst och när som helst i livet, känns viktigt.

Vad fascinerar dig med den här händelsen?
– Mycket, men en del är att vi får inblick i en tid där kärlek mellan två män var något som inte ens kunde formuleras. När vi idag läser om denna relation är en kärlekshistoria den enklaste förklaringen. Men då var det ju fullkomligt tabu.

Gustaf V har sedan länge varit omgärdad av gayrykten och en av de mest omtalade berättelserna handlar om hur han under en bilresa 1946 tafsade på sin chaufför vilket slutade med en dikeskörning.
– Alla verkar känna till dessa rykten fast ingen skrev såklart om det. Det som gått upp för mig under researcharbetet var att jag fick ett varmt porträtt av en åldrad monark. Jag kände att jag ömmade för denna ensamma man på Slottet. En tennisspelande och broderande kung som var en diplomatisk regent som regerade i 43 år. Detta under en tid då många kungahus störtades. Han följde med i tidens utveckling då socialdemokrati och arbetarrörelsen växte fram, och tog monarkin igenom det.

Och nu blir det alltså Sverrir Gudnasson och Staffan Göthe som spelar Kurt och Kungen, har du varit delaktig i castingen också?
– Vi är många som har jobbat fram det ihop. På sina håll är det som jag tänkte det redan i manusstadiet,  och i vissa fall till och med bättre.

Och med dig på manus så antar jag att vi inte riskerar att gå miste på kärleksscener mellan dessa män?
– Nej, absolut inte. Det kommer att spelas in några maffigt härliga HBTQ-scener…

Inspelningarna startar den 22 juli, hur går det till i dessa tider?
– Vi ska göra en så kallad ”Corona-säker” inspelning. Flera inspelningar rullar just nu på i Sverige, bland annat en Beck-film. Det finns säkra och trygga sätt att enomföra detta, genom att jobba med minimalt crew och hålla distans och så vidare. Det är ett nytt arbetssätt som gör att man kan fortsätta att producera film och tv, trots de tider vi lever i.

Du är ju som sagt skådespelare också, är du med?
– Haha. Ja,  det är jag. Dum vore jag annars om jag inte skrev in en roll till mig själv.

Den ännu namnlösa serien spelas in i Göteborg, Trollhättan och Stockholm och kommer att ha premiär i SVT1 och på SVT Play julen 2021.