Grattis till debuten som Sommar-värd Lars Wallin!

–Tack! Det ska bli jättekul. Och det passar ju så bra att på detta sätt uppmärksamma att jag i år firar 30 år i modebranschen. Egentligen börjar jag fira mitt jubileumsår på riktigt i september då jag släpper mina memoarer Lars Wallin avklädd. Där berättar jag min story på ett personligt sätt som jag aldrig gjort tidigare. Sedan finns det jubileumsplaner ända fram till september 2021, men jag vågar inte berätta så mycket om det nu eftersom allt forfarande är så osäkert i dessa corona-tider.

Du är ju en av blott två hbtq-personer i årets ”Sommar-line up”, så du får se till att hålla hbtq-fanan högt!

– Ha ha! Jag hoppas hur som helst att genom mitt Sommar-prat kunna inspirera folk att våga satsa på sina drömmar. Och att leva i nuet.

Du har sagt att du kommer att berätta om ditt liv ändå från när du växte upp i villaförorten Hökåsen utanför Västerås. Var det där dina designerdrömmar började ta form?

  Jag fick väldigt stort utrymme att vara kreativ när jag var liten, tecknade och målade mycket. Att jag kom in på just kläder och design tror jag beror på den legendariska modejournalisten Ingrid Schrewelius och hennes rapporter från modets Paris, då satt jag som uppslukad framför tv:n. Jag har hela tiden fått en otrolig support hemifrån, det var aldrig någon som ifrågasatte mina val. Det är därför jag har vågat tro på det här.

Du ska också berätta om en modebransch i förändring.

– Dagens mass- och överproduktion, ett icke hållbart tänk när det häller kläder, börjar nu gå över till ”slow fashion”. Och jag tror att corona-pandemin kommer att påskynda denna förändring i modebranschen. Att man saktar ner tempot och producerar kläder som håller längre. Min största inspirationskälla är haute couturen från 50- och 60-talen med sitt otroligt fina hantverk, och det är lite den mentaliteten som är på väg tillbaka. Och går man tillbaka riktigt långt i tiden hade ju fattiga människor kläder i fina ylle- och linnetyger, men det lappades och lagades, och det var kvalitet som höll. Vi kommer att gå tillbaka till det, att återanvända och sy om grejer. Jag tror att detta kommer att motivera designers som jag själv att göra kläder utan ett bäst före-datum, med bättre kvalitet och som är schysstare både mot Moder jord och mot de arbetare som framställer plaggen.

Vem är din största designer-förebild?

– Om man tar en historisk person så är det Christian Dior, och bland dagens designers väljer jag Maria Grazia Chiuri som just nu är chefsdesigner för Dior och som tagit modehuset vidare till ett modernt kvinnligt perspektiv.

Vem är roligast att göra kläder för?

– Det är alltid roligt när mina kunder blir nöjda, det är det som är belöningen i mitt arbete. Sedan tycker jag också att det roligt att arbeta med artister som använder mina kläder på scen, och en sådan artist jag jobbat väldigt mycket med är Jill Johnson.

Din ”drömperson” att designa en klänning till?

– Det finns många! Ska vi prata kungligheter så skulle jag välja prinsessa Mary av Danmark, en väldigt elegant kunglighet. Jag är också väldigt förtjust i skådespelerskan Cate Blanchett som har en personlig skönhet, integritet och kaxighet. Det skulle vara fantastiskt att få klä henne!

Här är några andra intressanta Sommar-värdar att hålla ögonen på:

Greta Thunberg, klimataktivist, 20 juni

Shima Niavarani, skådespelare, 21 juni

Mona Sahlin, f.d. politiker, 23 juni

Hedda Stiernstedt, skådespelare (bl.a. Vår tid är nu), 4 juli

Sofia Wistam, programledare, 10 juli

Alessandro ”Alesso” Lindblad, musikproducent, 12 juli

Rasmus Troedsson, skådespelare (bl.a. Bellan Roos i Vår tid är nu), 14 juli

Linda ”Miss Li” Karlsson, artist, 16 juli

Klara Zimmergren, skådespelare, 18 juli

David Sundin, programledare, 22 juli

Albin Ekdal, fotbollsspelare, 25 juli

Camilla Lif, präst, 26 juli

Malin Byström, operasångerska, 30 juli

Simon J Berger, skådespelare (bl. a. Torka aldrig tårar utan handskar), 31 juli

Lena Endre, skådespelare, 5 augusti

MarieLouise Ekman, konstnär och regissör, 9 augusti

Emma Eliasson, f.d. ishockeyspelare, 11 augusti

Laleh Pourkarim, artist, 16 augusti