Som Dj Bride har Linus Junefelt frälst dansgolv i över tio år. I dag släpper han debutsingeln Touch This Skin, het HBTQ-hyllande technohouse som ges ut av amerikanska labeln Valiant Horizon.

Berätta hur kommer det sig att du ger ut en singel, har det varit ett mål?
– Att producera och släppa musik är något jag alltid har velat göra. Efter att ha jobbat som DJ i 10 år har jag insett att musiken är väldigt starkt kopplad mitt välmående, den har varit en så stor del av många av mina absolut bästa minnen och har fått mig att känna samhörighet när jag har upplevt att jag har befunnit mig i utanförskap. Därför har det varit ett mål för mig att kunna förmedla mina egna känslor, tankar och idéer i min musik så att lyssnare förhoppningsvis också kan få uppleva samma sak när dom lyssnar på den.

Beskriv du ditt sound!
– Sexig underground house och techno musik som ofta refererar till queer kultur och tar inspiration från disco och ”bältande” divor. Jag vill att min musik är något som man svettas till i en euforisk mörk klubb fylld med härliga queera människor klockan fyra på morgonen – en sån där kväll där man aldrig vill gå hem.

Hur kom Touch This Skin till??
– Jag är ett stort fan av dokumentären Paris is Burning som porträtterar ballroomscenen och den väldigt utsatta miljön HBTQ+ personer levde i New York på slutet av 80-talet och början av 90-talet. När jag gjorde Touch This Skin började jag sampla intervjuer från några av de ikoniska karaktärerna (Willi Ninja, Venus Xtravaganza, Pepper Labeija och Junior Labeija) man får följa i dokumentären. Jag ville skapa en låt som skulle spegla den färgstarka och självsäkra attityden som karaktärerna utstrålar. Jag är väldigt exalterad och samtidigt lite nervös över att släppa ut i världen.

Touch This skin handlar om de som banat vägen för hur HBTQ-personer har det idag…
– Ja, jag tycker att det är extremt viktigt att lyfta fram och hedra de personer som vågade leva sina egna sanningar och vågade stå upp mot samhället när det inte var socialt accepterat. Dom kämpade och banade vägen för de HBTQ+ rättigheter som vi ofta kan ta för givet idag. Jag tycker det är oerhört aktuellt att ta upp den här diskussionen just nu med tanke på dagens politiska klimat och ”Black Lives Matter”-rörelsen eftersom många av karaktärerna i Paris is Burning var afroamerikaner som blev utsatta för hat och våldsbrott. Därför har jag även valt att skänka all min inkomst från försäljning och streaming av Touch This Skin till ”Marsha P. Johnson Institute” som jobbar med att skydda och försvara mänskliga rättigheter för svarta transpersoner.

Valiant Horizon är en amerikank label, hur kom det sig att det blev dom?
Terry Sartor som driver Valiant Horizon hörde av sig och frågade om jag var intresserad av att släppa musik. Även om dom utgår från Atlanta i USA så har dom skaffat sig en närvaro i Europa, speciellt i Tyskland och Nederländerna. Labeln har en bred katalog av artister runt om i världen som inkluderar flera queera artister och dom släpper elektronisk musik i flera olika subgenrer, vilket jag tyckte var väldigt passande för min debut.

Hur är dina veckor nu när du inte kan vara ute och spela?
– Jag har spenderat mycket tid åt att producera ny musik under den här perioden som förhoppnings också kommer släppas i framtiden. Jag bor i Singapore där restriktionerna har varit väldigt strikta så jag har i princip varit inlåst de sista månaderna. Jag har gjort några livestreams tillsammans med ”Man About Town Singapore” i deras virtuella fest “The Gaythering”. Nu har precis kommit hem till Sverige och ska spendera tid med familj och vänner och jobba på några nya projekt som jag ser fram emot.

Hur försörjer du dig och har du hittat nåt nytt intresse att ta itu med så länge?
– Det har varit väldigt svårt eftersom jag inte har kunnat spela på någon klubb i under den här tiden. Som tur är så har min partner kunnat fortsätta sitt arbete och stötta mig. Nu när jag är i Sverige så jobbar jag även lite extra som simtränare på Jönköpings Simsällskap som jag tycker är jättekul.

Om du får chans till en spelning, var som helst, vart vill du spela då?
– Det låter kanske lite klyschigt, men jag skulle väldigt gärna vilja spela på Berghain i Berlin. Jag spelar inte alltid lika hård techno som dom gör där, men Berghain är ett så speciellt ställe för mig som representerar epiteten av techno och den queerkultur som medföljer. Att bli bokad att spela där hade för mig betytt att jag klarat av att nå till toppen i min konstform och det skulle vara en ära att få vara del av ett så häftigt koncept.

Måste ju fråga: DJ Bride, varför det namnet?
– När jag började spela på uteställen i Stockholm så frågade en vän till mig om jag kunde spela på hennes bröllop. Jag tackade självklart ja, och vi planerade då att jag skulle klä upp mig i full drag som bröllopsbrud när jag spelade. I samband med det här började jag använda namnet DJ BRIDE på mina bokningar. I slutändan så spelade jag aldrig i drag på bröllopet, men namnet fastnade och efter alla dessa år spelar jag fortfarande under namnet DJ BRIDE. Jag älskar namnet idag för hela storyn om att spela i drag ligger i stark kontrast till min estetik och mitt sound idag som jag skulle beskriva som ganska mörkt, hårt och rått. Jag tycker det är en fin och viktig påminnelse om att en person inte bara är en sak – speciellt när det kommer till vad som anses vara maskulina och feminina sidor av en person.

Du är inte singel, hur viktigt är det att din partner delar musikintresset?
– Det är otroligt viktigt för mig. Min partner Andre är mitt största fan och är väldigt stöttande. Vi älskar musik och nattklubbsscenen, och han försöker vara med mig på mina resor och spelningar så ofta han kan. Om han inte hade varit musikintresserad tror jag det hade varit svårt att få förståelse för att det blir många helger som spenderas på klubbar, timtals konsumtion av musik dagligen och mycket resande.

Touch This Skin släpps i dag den 18 Juni, och kan beställas här:

Beatport pre-order

Amazon pre-order

Google Play pre-order