Joel Schumacher började sin karriär som dekoratör och modedesigner innan han fick jobb i Hollywood som kostymör för Woody Allens Sleeper. Därefter skrev han manus till kultfilmer som Sparkle och Car Wash. Den sistnämnda fick mycket uppmärksamhet för sin skildring av gayscenen kring West Hollywood.

Schumachers regidebut blev Hjälp jag krymper med en annan HBTQ-areLily Tomlin. Därefter regisserade han ungdomsklassiker som St. Elmo’s Fire och The Lost Boys. På nittiotalet fick han stora framgångar med John Grisham-thrillers som Juryn – A Time To Kill och Klienten, Michael Douglas-klassikern Falling Down samt den tredje Batman-filmen Batman Forever. Hans uppföljare till den sistnämnda, utskällda Batman & Robin, blev däremot en stor plump i protokollet och inte alls den framgång filmvärlden hoppats på. Filmen blev mycket uppmärksammad i svensk media eftersom svensk-norska fotomodellen Vendela Kirsebom hade en liten roll i filmen som Arnold Schwarzeneggers fru.

På 2000-talet gjorde han Colin Farrells genombrottsfilm Tigerland och filmer som Bad Company och The Phantom of The Opera innan sista filmen, Tresspass, kom 2011.

Schumacher sågs inte som den bäste filmmakaren men hade verkligen ett öga för talanger och gav roller åt nämnda Colin Farrell, Demi Moore, Matthew McConaughey och Nicole Kidman innan de blev stora.

Joel Schumacher var som sagt öppet gay sedan genombrottet och sa att det märktes i hans filmer på olika sätt. För att nämna några: Nämnda Car Wash hade en omtyckt gaykaraktär i en tid då homosar inte var direkt vanligt förekommande på vita duken , Philip Seymour Hoffman hade en huvudroll som flamboyant transkvinna i filmen Flawless mot Robert de Niro, och man fick väl en hel del homovibbar av Chris O´Donnells läderklädda Robin tillsammans med George Clooneys Batman i Batman & Robin.
Men framförallt var hunkparaden i hans filmer ett genomgående tema: Farrell, McConaughey, Clooney, O´Donnell, James Marsden, Henry Cavill, Dominic Purcell, Cam Gigandet och Chace Crawford var några Hollywood-snyggingar som alla hade stora roller i Schumachers filmer.

I en intervju med Vulture.com berättade han som sagt att han haft sex med omkring 20 000 män och att det varit såväl gifta som kända män men att han inte berättar vem han ligger med.
– Jag har aldrig berättat om dem som haft fördelen att dela säng med mig.

Han berättade i samma intervju att han förlorade massor av vänner i AIDS och att en av hans närmsta vänner var en av de första att diagnosticeras i New York 1983.

Joel Schumacher var också en flitig bidragsgivare till demokraterna under sin livstid.