I kväll är det äntligen höststart för Hela Sverige Bakar! Baktävlingen ser i år aningen annorlunda ut med lite mer tanke på avstånd och distans, och framförallt så är Birgitta Rasmusson ersatt av Elisabeth Johansson. Detta eftersom Birgitta tillhör en riskgrupp och ingen vill ju att vår älskade bagardrottning ska riskera att bli sjuk.
En av säsongens deltagare är 33-årige Elie Nakhoud som är född i Libanon, kom till Sverige 1989 och uppvuxen i Trollhättan. 2015 flyttade han till Stockholm och sedan två veckor bor han i Huddinge.

Hur kommer det sig att du är med i Hela Sverige Bakar?
– Jag hade länge funderat på att vara med och fick en ansökningslänk från släktingar och vänner. Sedan gjorde jag en audition via zoom där jag bakade en tårta, vilket är min favoritgrej. Sen kom jag med. Det roligaste var att utmana sig själv och att få bli bedömd på det.

Vad är din paradgren?
– Tårtbakande. Jag gillar att arbeta i olika smaker som ska bilda en helhet.

Din svaghet?
– Att få till smördeg, jag misslyckas alltid med det fluffiga, frasiga.

Vad gör du när du inte bakar?
– Jag studerar på heltid till kommunikatör och språkvetare, och jobbar även som trafikledare. Jag är en väldigt social person som gillar att träffa människor, och så tränar jag en del. Jag brinner också mycket för att hjälpa andra och ställer upp som god man, lagar mat för behövande och skänker kläder.

Hur var inspelningarna utan Birgitta?
– Det kändes konstigt att hon inte var med, Birgitta och Johan är ju en så stor del av programmet. Det var lite tomt utan hennes kommentarer, även om hennes ersättare Elisabeth var fantastisk.

Hur var det att komma ut?
– Det var jobbigt känslomässigt eftersom jag inte visste hur folk skulle reagera. Men det gick förvånansvärt bra och jag var chockad över de positiva reaktionerna. Jag är som sagt libanes och det är inte helt självklart att man vågar vara öppen med vem man är. Men när jag berättat var det skönt och befriande för jag kunde vara den jag är utan att behöva ljuga.

Är du öppen i programmet?
– Jag kan inte minnas att jag pratade om just det i ”synkar”, men jag är som sagt öppen med vem jag är med familj och vänner. Och har inga problem om att du skriver om det.

Och slutligen, om du vore ett bakverk?
– En chokladbulle, jag älskar choklad och skum.

Namn: Elie Nakhoud
Ålder: 33
Bor: Huddinge
Singel: Ja

Programmet visas onsdag 16 september klockan 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Johan Sörberg (jury), Tina Nordström (programledare). Johan Östling (programledar-sidekick)& Elisabeth Johansson (jury).