Hjärtläkaren sade att 120 kilo tunga Åsa Engman hade två val: gå ner i vikt eller dö. Hon gjorde det drastiska och sökte till tv-programmet Biggest Loser, där deltagarna tävlar om vem som kan gå ner mest i förhållande till nuvarande kroppsvikt.

Åsa Engman var den första att åka ur programmet. Men nu har nya rutiner gjort att kilona rasat, hjärtat lugnat ner sig och den astma som hon dragits med sedan tonåren börjat ge efter.

– Det gick väldigt snabbt att få tillbaka lungkapacitet bara genom att sluta röka, äta sunt och börja träna. Det är verkligen helt underbart att kunna andas helt fritt. Jag kan inte minnas när jag kunde andas utan medicinering sist, säger Åsa Engman.

Innan Åsa Engman sökte till programmet bekämpade hon astman med starka mediciner i en inhalator, av samma typ som ges till personer med andningsbesvär på akutmottagningar. Inhalatorn, som hon kallade ”Draken puff”, fanns alltid med och skulle användas var sjätte timma.

Nu har hon inte behövt ”Draken” sedan hon blev antagen till programmet den 8 augusti.

– Jag mår fantastiskt och är väldigt lycklig! Dessutom har jag gått ner tio storlekar, så det är både enklare och roligare att shoppa kläder. Nu rent av älskar jag att shoppa, säger Åsa Engman.

En annan anledning för Åsa Engman att vara med i TV var att visa att flator kommer i alla former och storlekar.

– Jag tror att många människor från gayvärlden tycker att det är konstigt med en flata som inte ser ut som en ”flata”, enligt alla fördomar. Jag går i högklackat, klänning, sminkar mig och är väldigt feminin å snygg. Jag är faktiskt en homosexuell kvinna som verkligen trivs med mig själv i dag, säger Åsa Engman.

Hur tänkte du inför att vara öppen kring din partner i tv?
– För mina syskonbarn är det hur naturlig som helst att Agneta finns i mitt liv. Det är så jag vill att tittarna också ska känna. Det är inget konstigt att jag har en Agneta istället för en Agne. Jag tror att jag har lyckats ganska bra med att visa det. Jag vill visa att det är helt normalt att vara en hbtq-person, inget konstigt alls!

Åsa Engman gick ner 3,6 kg till första invägningen. Trots att tv-äventyret tog slut där känner hon sig som en vinnare.

– Den största vinstren för mig är att jag lever att jag kan andas samt att jag får leva många år till.

Exakt hur mycket Åsa Engman gått ner är hemligt till och med torsdagens final