Uppror mot reggaestjärnan – spelar trots inställd konsert

Förra veckan skrev QX att reggaestjärnan Sizzlas spelning på Hornstulls Strand i Stockholm ställts in efter påtryckningar från såväl internationella som lokala aktivister.

Orsaken var innehållet i några av reggaestjärnans låtar, som sades uppvigla till våld mot homosexuella.

Innan helgen blev det känt att Slakthuset blir ny arena för spelningen, som arrangeras av Next On Stage. Nu rasar missnöjet på Facebook och Twitter. I skrivande stund har gruppen ”Homofobi ≠ Yttrandefrihet > Stoppa Sizzla på Slakthuset” över 700 medlemmar.

”Jag har svårt att dela kreativa utrymmen med människor som vill att jag ska dö,” skriver DJ:n Pjotr, som bland annat har queerklubben Black Banana Inn på Slakthuset, i en Twitterkommentar.

TV-personligheten Alexander Bard går steget längre och uppmanar till mord på arrangörerna.

Slakthusets ledning meddelar att man inte räknat med uppståndelsen. Idag 16.00 kallar man till extra möte.

– Vi vill absolut öppna upp för diskussion kring de här frågorna, och gör allt för att den diskussionen inte ska bli ensidig. Slakthuset är för mångfald, hälsar en representant för Slakthuset.

I nuläget är beskedet att spelningen genomförs.

– I och med att Slakthuset skrivit kontrakt med den externa bokaren behövs starka juridiska skäl för att ställa in.

I ett officiellt uttalande från sin promotor Kalonji Muzik och Pride Music hälsar Sizzla att mediebilden av honom blivit förvrängd och ensidigt rapporterad och att han självklart tänker följa lagarna i de länder han spelar eller väljer att besöka.

Angående låttexterna säger han att patois, den jamaicanska slang som Sizzla sjunger på, har så stark kulturell förankring att den ofta misstolkas när den översätts till såväl engelska som andra språk.

Det som tolkats som uppvigling till våld mot homosexuella, i textrader som ”boom boom, batty bwoy dem fi dead”, förklaras såhär:

”Frasen ‘batty boy’ härstammar från en tid då antalet pedofilbrott och våldtäkter av unga pojkar ökade kraftigt på Jamaica”

”I många fall har unga pojkar tvingats till sexuellt umgänge av turister, med löften om visum eller bättre levnadsförhållanden. Detta har även bidragit till en ökning av manlig prostitution på Jamaica

”Det är därför det finns ett så starkt motstånd mot homosexualitet på Jamaica.”

LÄS HELA SIZZLAS UTTALANDE HÄR

QX har skickat en intervjuförfrågan till Sizzlas management.

Mer om Sizzlakonserten:

Sizzla stoppas från att spela


Protest mot Sizzlas Stockholmsspelning

Sizzla i Finland

Sizzlan konsertista jälleen sota

Esiintyykö Sizzla Helsingissä