Måndag den 2 september 1996 skrevs det homohistoria i Sverige. Klockan 22.00 på ZTV var det nämligen premiär för Sveriges första homoprogram på tv – Homogen. Premiärprogrammet hade 21000 tittare och var 40 minuter långt.
Programledare var Anita Kettunen och Peter Knutson och i redaktionen ingick bland andra Robert Andersson, Gunilla Danielsson, Jessica Johansson och undertecknad.

Homogen var som ett tv-magasin och innehöll allt från musikvideos, vimmelreportage, historieinslag, hemma hos-reportage och lite gympa i form av ”Muscle mix” med Jonas Sandström.
– Jag minns med fasa första avsnittet, min klänning och makeup, säger Gunilla Danielsson som var reporter och en slags ”nyhetsuppläsare”.
– Ett minnesvärt inslag var ju sportprogrammet då en flata som hette Elle varken fick säga att hon spelade bandy eller spelade för AIK dambandy, för sina lagkompisar, berättar Gunilla. Men det blev faktiskt en löpsedel av det. ”Känd idrottskvinna får inte vara med i tv – hon är lesbisk”.
– Jag har ju världens sämsta minne, säger Robert Andersson. Jag kommer mest ihåg hur vi satt och hade klipptid mellan midnatt och 07 på morgonen och att jag gjorde något reportage med en dj om varför gays ofta gillar ”musikdivor” (skrattar). Det var ju inget toppenkul reportage direkt. Jag har dock kvar varenda program på VHS, de ligger på min mammas vind.
Idén till Homogen och mannen som såg till att det blev av var Nicke Johansson på Meter Film & Television.
– Tanken väcktes i mig efter att det i Storbritannien hade producerats det mer akademiska ”Out on tuesday” och det mer lättsamma studioprogrammet ”Gaytime TV”. Jag försökte lobba in tanken hos SVT men då uppstod en diskussion om det var rätt att göra tv-program för speciella grupper eller om vi skulle inkluderas i alla tv-program. Samtidigt pågick en diskussion om invandrares kultur skulle speglas i Mosaik eller i alla program. Så småningom lade man ner Mosaik. SVT tackade nej till tanken och frågan gick över till ZTV som var kända för att vilja experimentera.
Joppe Pihlgren var för tillfället programchef på ZTV och tycke uppstod. Meter började producera TV-programmet som fick namnet Homogen och till en budget som knappt går att nämna.
– Värt att notera är att vi var en helgay redaktion, säger Nicke.
Peter Knutson som var programledare minns ett reportage om anusvaser…
– Haha, anusvaserna… säger Gunilla. Gissa min förvåning när jag hyrde ett hus för tre år sedan och ser dessa vaser på bordet i huset. Samma vaser! Tjejen som jag hyrde av hade lånat ut vaserna till oss. Hon var inte glad över hur vi gjorde oss lustiga över dem. Men numera är hon en god vän (skrattar).
– Och så gjorde vi kondomglass, säger Robert och skrattar.
– Sjukt, säger Anita Kettunen. Analvaser. Kondomglass. Tänk att homovärlden var så underbart icke-vanlig på den tiden. Nu sitter vi och räknar tjänstepension. Vad gick fel?