I går kväll vann Zizi Buffet årets Dragqueen of The Year. Tävlingen, som denna gång var digital, leddes av Leo B och sidekicken apan Olle, och av de fyra tävlande så drog den explosiva dragartisten den längsta strået och tog en övertygande seger. Detta betyder att Zizi Buffet nu också är nominerad till QX Gaygala som Årets Drag.

Zizis nummer bestod av flera kostymmässiga ”reveals” och till låtar som Lily Allens Not Fair, Bea Millers Feel Something med Corpses E-GIRLS ARE RUINING MY LIFE! och Cardi B:s WAP bjöd Zizi Buffet på en riktig vinnarshow.

Bakom Zizi står Thomas som 2018 flyttade hit från Frankrike för att plugga produktdesign på Konstfack, upptäckte drag här i Stockholm och uppträdde för första gången under Stockwig festival på Pride 2019. Där och då föddes kärleken till att uppträda i drag, och nu har Zizi uppträtt på Melt Bar i Stockholm i över ett år. Zizi är en ”quirky” drag/burlesk-artist och gillar att leka med könsnormer, ”ett väsen som flyter mellan maskulint och feminint”.
Thomas började sy som 12-åring, då hans mamma lärde honom symaskinen, och Zizi är en kombination av allt Thomas älskar: Skådespeleri, sömnad, dans, skapande och att dela med sig.

Grattis! Vad gav dig vinsten skulle du själv säga?
– Helt ärligt så vet jag inte, alla tävlande bjöd på fantastiska uppträdanden. Men eftersom det var folket som avgjorde gissar jag att mina vänner och min familj är väldigt stöttade.

Du bjöd på samma framträdande i finalen som vi såg i deltävlingen, hur kommer det sig?
– För att jag kom in i deltävlingarna vääääldigt sent. Jag hade bara en dag på mig att förbereda mig. Men till finalen hade jag möjligheten att finslipa numret och göra det exakt som jag ville ha det.

Zizi under finalen på DQOTY.

Du har bara sysslat med drag sedan 2019, vad har du lärt dig längs vägen?
– Att få uppträda på Melt Bar sedan 2019 har gjort att jag stått på scenen väldigt ofta, och dessutom i ett väldigt stöttande sammanhang. Jag har omgivits av fantastiska artister som inspirerat mig och lärt mig att vara mig själv. Ja, eller mer ”Zizi” (skrattar). Nyckeln till utveckling är att lyssna till konstruktiv kritik och jobba väldigt hårt.

Du är från Frankrike, har du koll på dragscenen där?
– Jag är inte så bekant med den eftersom min dragresa började i Sverige, men baserat på vad jag ser i sociala medier så är den ”fierce, polished & elegant”.

Vad händer nu?
– Så som det ser ut nu är alla scener stängda en bit in på 2021. Så jag planerar att starta en digital show som sänds en gång i veckan tills jag kan stå inför en livepublik. Sen hoppas jag vara tillbaka på Melt och kanske få uppträda på fler scener, som Backdoor. Min dröm är att vara med och skapa ett ställe där queerpersoner kan mötas, och uttrycka sig konstnärligt, det tycker jag saknas i Stockholm.

Du är nu nominerad till Årets Drag at QX Gaygala, hur känns det?
– Otroligt, och en stor ära!

Är du bekant med de andra nominerade i kategorin, Admira, Imaa, Carnita Molida and Miss Vanity?
– Jag har jobbat med Imaa och Miss Vanity under C’est la Vie Stageless Cabaret på Patricia. Dessutom satt Imaa i juryn under mitt allra första dragframträdande Stockwig festival 2019. Sen har jag träffat både Carnita och Admira, men vi har inte jobbat ihop. Men jag följer dem alla i sociala medier och tycker de är fantastiska. Det är en ära att stå nominerad sida vid sida med dem.

Vad tycker du om dragscenen i Stockholm?
– Jag är glad att jag fått växa här. Den är liten och vi behöver fler platser att synas på, men styrkan är bredden. Det är så mycket mer än ”Drag Race” och det finns många explosiva dragpersonligheter här som bevisar det. Det är dags att visa upp denna bredd.

Vad händer för dig under jul och nyår?
– Jag åker faktiskt tillbaka till Frankrike för att fira med min familj. Men var inte oroliga, jag är tillbaka 2021 för att fullfölja mitt uppdrag som Dragqueen of the Year, och underhålla er alla!

Följ Zizi Buffet på Instagram.

Zizi som 60´s housewife under sitt vinnarnummer.