I kväll tävlar Patrik Jean i Melodifestivalens andra deltävling med låten Tears Run Dry, skriven av samma kompositörer som skrev förra årets vinnarlåt Move till The Mamas: Melanie Wehbe, Herman Gardarfve och såklart, Patrik själv. QX tog ett snack med sångaren och kompositören som tillsammans med Julia Alfrida, Melanie Wehbe, Oscar Zia och Christer Björkman gör detta till den mest regnbågiga deltävlingen någonsin.

Hur kom Tears Run Dry till?
– Jag var mitt emellan sömn och vaken när jag fick en liten melodiidé med en fras som jag mumlade in på mobilen mitt i natten, och det var grunden till låten. Och när jag kom till studion så räckte det med två meningar i refrängen för att Melanie och Herman skulle fatta vart jag ville ta det. Sen så skrev vi låten exakt som jag tänkt mig den!

Är Melodifestivalen som artist en dröm som går i uppfyllelse?
– Det har alltid funnits en nyfikenhet och en kärlek för festivalen, men jag har inte stressat fram. Om LÅTEN skulle komma till mig så hoppas jag att den kommer med och nu har den gjort den. Det har ändå gått rätt snabbt: Först körade jag, sedan vann jag med den första låten jag tävlande med som kompositör, och nu är jag med som artist.

Berätta lite om numret, det är lite avklätt?
– Tanken har varit att ifrågasätta vad som ses som maskulint, så det är en blandning av hårt och mjukt. Dansarnas kläder har en maskulin matador-silhuett med hög midja samtidigt som de har typiskt feminina attribut, kjolar med blommor.  Som regnbågsperson är det viktigt att det finns en queerkänsla, utan att det blir utklätt. Det är fortfarande mode. (Musikvideoregissören och modefotografens) Julius Hayes och min pojkvän Magnus (Ragnvid) och jag har jobbat med SVT:s  Jennie, Sascha och Lotta och försökt bygga ihop allihopa.

Vem har klätt dig?
– Det är stajlat av Sebastian Hammarberg som jobbat med flera stora svenska stjärnor. Han fick fria händer och det representerar mig på ett stilrent sätt. Stefan Wåhlberg har sytt kläderna till dansarna, och Tim har satt på blommorna på kjolarna.

Det låter som ett riktigt regnbågsprojekt?
– Det är så jäkla gay i det här teamet och det är så härligt (skrattar).

Och av det jag sett på repen så är det inte omöjligt att du bjuder på en bröstchock i din genomskinliga tröja?
– Ja det kan bli en liten nipslip (skrattar).

Så, om du går till final: Vem tar du med dig?
– Jag har knappt sett nån annan repa, bara i appen som er andra. Men Dotter har jag sett, och det kommer bli episkt. Så hon har goda chanser.

Hur firar du om du går vidare?
– Det får bli på hotellet. Jag hoppas kunna smita iväg senare och fixa lite gott att ha på rummet, men det blir ju knappt nån som kan eller får vara med. Man får hålla på firandet helenkelt.

Du har som sagt körat i Mello och ESC, vunnit MF som låtskrivare och nu tävlar du själv…
– Ja, jag har hunnit med en del. Första året jag körade var det åt Mohombi och Nano, och det var ju nära att Nano inte kunde vara med i Andra Chansen av personliga skäl så jag hade i så fall kört låten åt honom. Men jag är glad att jag inte gjorde den, för ingen kan göra den som han. ESC i Tel Aviv var också coolt att vara med i, att vara i samma rum som Madonna liksom.

Så, hur mår du 21.30 imorgon kväll?
– Jag är dränerad emotionellt, kommer att gråta lite och förhoppningsvis ha väldigt kul. Det bästa är att jag trodde att jag skulle vara mer nervös än vad jag var. Jag har faktiskt rean hunnit njuta av det här och bara det känns så bra!