Oscar Zia leder kvällens andra deltävling, och vi tog ett snack med honom innan sändningen.

Vad är svårast i att leda ett tv-program som Melodifestivalen?
– Jag vet inte, både jag och Anis tycker att det här är så kul, så det känns bra. Det viktigaste är att hitta lugnet så att det kan bli så bra som vi vet att det kan bli. Det har varit en kul process att jobba fram detta, med en roligt manus, kul vykort och vårt framförande av Stad i Ljus.

En uppmärksam tittare kan se att du har symboler på naglarna, vad var det?
– En smiley, två som pussas, ett X, Z som i Zia, en blomma och en regnbåge. Det är mest av estetiska skäl. Och för att ta in lite gayness i tävlingen. Det är ju väldigt HBTQ-vänlig tävling (skrattar).

Vad ser du mest fram emot kvällens program?
– Jag älskar ju den här tävlingen och att vara mitt i den. Jag har kollat på repen och är helt besatt av vem som ska gå vidare! Det är så spännande. Jag trodde inte att jag skulle brinna så mycket för detta, men det är så kul. Och det är så skönt att vara med utan att tävla. Jag är väldigt glad över det vi ska visa, och tror folk kommer tycka om det. Jag tror att folk kommer bli överraskade över det vi gör…Det är så skönt att vi inte uppfyller folks fördomar, för jag hatar fördomar.

Har frågan om din medverkan i Mello i år alltid gällt programledarskap?
– Jag hade pratat med om att vara med då Christer för nåt år sedan sa att det var hans sista år nu och han ville att jag skulle vara med. Och jag gick i de tankarna i somras, men sen kom frågan om att leda programmet, och då kände jag att det var rätt. Jag vill nog inte tävla, det är för läskigt.

Men det gick ju så bra senast?
– Jamen, vi låter det vara där. Men okej, man ska aldrig säga aldrig för jag har ju en dröm om att vinna Melodifestivalen. Den har inte dött. Just nu skulle jag kunna tänka mig att leda Melodifestivalen åtta gånger till.

Om du skulle tävla igen, skulle det bli på svenska eller engelska?
– På engelska tror jag. Eller det beror ju på låten jag skriver, så det som känns bäst tror jag.

När sjöng du nån av dina Mello-låtar senast?
– Varje turné jag gjort har jag kört Human, den är en byggsten för mig och jag är jättestolt över den.

Och Yes We Can?
– Det var länge sen. Det är samma samma dansare som är med i Mello år som var med då så vi har tittat på den i veckan och skrattat. För att vi var så unga då.

Jalla Dansa Sawa då?
– Men den räknas ju inte. Jag var ju typ inkvoterad kör. Men det var ju en kul grej.

Berätta om vykorten!
– Artisterna har kommit till oss i en studio där vi tagit fram det som är mest intressant med artisterna. Det är ju en liten tjänst till artisterna också, att de kommer fram i rutan. Jag är jättestolt över dom och de kommer fram ordentligt i rutan.

Vad är skillnaden mellan förra veckans program och detta?
– Tonen av tävling är ju kvar, men Lenas ton var lite ”ensam är stark” medan vi bollar mycket mer med varandra. Vi är lite som syskon i tonen mot varandra. Men det är inte plojigt, utan en lättsammare ton skulle jag säga.

Hur ska du fira när du är klar?
– Själv? Jag får dricka ett glas med Anis. Jag är livrädd, för man får inte göra nåt. Men nåt kommer jag nog göra.