2021 går till historien som ett väldigt oskrälligt år. För favoriterna höll även denna vecka.
När Aftonbladets läsarundersökning innan finalresultatet visade Clara Klingenström som läsarnas stora favorit med 32 procent mot The Mamas på 23 procent tändes ett hopp om en överraskning.
Men det blev de stora förhandsfavoriterna som dansade vidare mot final.
Eric Saades
Every Minute tog sin förväntade finalplats och ropades ut som första finalist. Numret är verkigen hur snyggt som helst, och i kvällens sändning satt allting (well, det där ögonblicket när han släpas bakåt på golvet kanske inte är klockrent…). Låten är ett otroligt snyggt och modernt stycke pop som är Eurovision-värdigt. Det enda som stör mig är Erics nasala röst som blir lite för vass i den avskalade poplåten. Men bortsett från det är det en låt som absolut ska vara i final. Vinnare? Vi får se hur den funkar på Spotify kommande veckor.

Den andra finalisten blev The Mamas In The Middle. De återvändande segrarna av Melodifestivalen 2020 levererade sin Robin Stjernberg-skrivna låt med den säkerhet som trion gjort till sitt signum. Vinner The Mamas i år igen? Nej, den vibben får jag inte just nu. Förra året var överraskningsmomentet grejen, och i ett popstarkt startfält stod de ut med sin genuina ”enkla” glädje. Även om In The Middle är en stark låt så är den lite mer sofistikerad, och inte lika direkt som Move, och det talar emot den.

Till AC gick nämnda Clara Klingenström med sin uppriktiga poppärla Behöver inte dig idag. Tack och lov att hon hamnade där då hon ger årets Andra Chans enormt mycket mer kvalitét. För det är ingen superspännande samling låtar som väntar nästa vecka, och vi har knappast en vinnare eller ens en övre-halvan-placering bland de redan delvis ratade låtarna. Att Efraim Leos axelryckning till låt hamnade där är liksom…väntat.
Men att Claras Patrik Isaksson/Melissa Horn-avkomling nu ramlat in som ett spännande ess i leken är kul. Och när låtarna släpps i natt så kan den visa sig vara en ”dark horse”.

Alcazar-Tess disco Good Life blev femma, trots ett snyggt nummer och en rejäl uppryckning energimässigt. Tess har i alla fall en liten dansgolvshit på regnbågsgolven, när de nu öppnar.
Min personliga lilla charterdarling All Inclusive med Sannex fick lämna tävlingen tillsammans med Lovads Allting är precis likadant. Inga direkta skrällar där. Sannex var sjua och Lovad sexa.

Slutligen: Jag håller fast vid att programmet i kväll var så jäkla bra. Per Andersson och Pernilla Wahlgren införde en schlagerkärleksfull folklighet som kanske inte var lika ungdomlig som Anis och Oscar, men det var en enorm nivåskillnad jämfört med förra veckans bottennapp. Det är väldigt märkligt att det är samma manusförfattare och samma person som är ansvarig för innehållet för de fyra deltävlingar vi sett.

Andra Chansen nästa vecka alltså, och duellerna blir som följer:

Alvaro Estrella vs. Lillasyster
Frida Green vs. Paul Rey
Eva & Ewa vs. Clara Klingenström
Klara Hammarström vs. Efraim Leo

Vem som vinner repektive duell väntar vi med om att sia om tills nästa vecka…

När det gäller finalisterna känns Tusse just nu som ”The One To Beat”, men det kan ändras under de två vekorna som låtarna nu kommer att finnas ute för streaming och radiolyssning. Låtar kan växa….